G4Media.ro

Tanczos Barna: Populaţia de urs brun din România nu este în pericol.…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Tanczos Barna: Populaţia de urs brun din România nu este în pericol. Toate studiile arată o creştere constantă a populaţiei de urs brun. Este nevoie de o intervenţie preventivă, aşa cum se face în toate ţările europene

Senatorul UDMR Tanczos Barna a declarat, luni, că populaţia de urs brun din România nu este în pericol iar toate studiile arată o creştere constantă a populaţiei de urs brun, inclusv cele ale ONG-urilor. Potrivit iniţiatorului proiectului de lege privind urşii, este nevoie de o intervenţie preventivă, aşa cum se face în toate ţările europene. Comisiile reunite de muncă şi administraţie publică dezbat, în sesiune extraordinară, proiectul de lege iniţiat de UDMR, care reglementează populaţia de urs brun, în urma tragediei din Munţii Bucegi, în care un urs a ucis o tânără aflată în drumeţie pe Jepii Mici, transmite News.ro.

Senatorul UDMR a declarat în dezbaterea din comisiile reunite de muncă şi administraţie publică că a iniţiat proiectul de lege privind populaţia de urşi după finalizarea mandatului de ministru al Mediului.

”M-am bazat pe acel studiu ştiinţific comandat de Ministerul mediului care avea ca scop estimarea populaţiei de urs brun din România”, a spus Tanczos Barna.

El a arătat că proiectul de lege prevede o cotă anuală de intervenţie, pentru a gestiona problemele în zonele cele mai afectate de conflicte între om şi ursul, precizând că anexa la iniţiativa legislativă estimează intervenţia în funcţie de gravitatea din fiecare judeţ şi fond de vânătoare. ”Intervenţia trebuie să vină să rezolve problemele acolo unde sunt ele”, a subliniat senatorul UDMR.

Tanczos Barna a mai afirmat că proiectul propune recoltarea de probe genetice, de la fiecare exemplar recoltat, pentru a completa baza de date, astfel ca în cinci sau zece ani să avem cel mai amplu studiu genetic al acestei specii, din toată lumea.

”Nu există nicio ţară unde să se fi recoltat peste 10.000 sau 15.000 de probe genetice de la această specie. (..) Vom avea un fundament ştiinţific şi pentru următoarele intervenţii”, a spus Tanczos Barna. Fostul ministru a subliniat că a ”proiectul de lege completează Planul de acţiuni care a fost dezbătut în urmă cu patru -cinci ani şi unde e prevăzută şi intervenţia prin vânătoare”.

”Toate studiile arată o creştere constantă a populaţiei de urs brun din România, inclusiv cele făcute de ONG-uri, cele făcute în zona Făgăraş unde un ONG studiază populaţia de urs brun din zonă. Toate studiile legate de numărul de atacuri arată o creştere semnificativă, precum şi cele care analizează valoarea pagubelor. Deci, populaţia de urs brun din România nu este în pericol şi acest lucru este subliniat inclusiv de studiul ştiinţific. Este nevoie de o intervenţie preventivă, aşa cum se face în toate ţările europene, unde există o populaţie semnificativă de urs brun”, a mai arătat iniţiatorul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Asta habar n-are câți urși sunt în România! Numărarea lor nu s-a făcut niciodată. Doar s-a estimat, în funcție de câte trofee aveau nevoie.

    • Hai ma, au ajuns la Buzau deja.. iar din cauza inteligentilor care dau de mancare pe sosea aceia or sa fie primii casapiti.. Nu avem unde sa ii relocam ca deja rezervatiile sunt pline. Asa tipau si cand a venit Basescu sa eutanasieze cainii din Bucuresti, ce jale a fost si acum e bine. Mai crapa cate unul care o arde pe jogging pe langa Bucuresti dar asta este…

    • ursii vin la marginea starzii pt ca in padure nu au ce sa manance, Ocolul Silvic din Romania nu mai este interesata deloc de aceste animale. In zona Sibiului, in Albota, inainte de 1989 erau locuri special amenajate unde ursii primeau mancare, iar acum oamenii si-au facut case de vacanta prin padure…concluziile sunt simple

  2. Individul e mai interesat de trofee decât de bunăstarea ecosistemelor naturale din Romania.
    Votați in continuare speciali cu interese de partid.

  3. In afara de faptul ca nu are habar cati ursi sunt de fapt in Romania, asta tot ii da inainte cu recoltatul ursilor de parca ar fi stiuleti de porumb. Ursii sunt fiinte inteligente si merita mai mult decat sa atarne pe peretele unuia care se crede din lumea buna daca si-a cumparat o pusca.