G4Media.ro

Tanczos: Soluţiile de economie verde nu au fost importante pentru nimeni până…

Sursa foto: Facebook Tanczos Barna

Tanczos: Soluţiile de economie verde nu au fost importante pentru nimeni până când nu a venit suferinţa generată de facturi

Soluţiile de economie verde erau accesibile tuturor, dar nu au fost importante pentru nimeni până nu a venit suferinţa generată de facturi: factura la energie electrică şi factura la energia termică, a afirmat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, citat de Agerpres.

„Aş folosi comparaţia şi similitudinea dintre reformele din PNRR şi revoluţie, pentru că în foarte multe domenii se produc schimbări majore sub ochii noştri, dar majoritatea sau unele dintre ele sunt generate de suferinţă. Ca de obicei, fiecare revoluţie vine după un stimul foarte puternic şi e suficient să ne gândim acum la economia verde şi la folosirea consumului cumpătat al resurselor. Erau la dispoziţia tuturor şi la dispoziţia mediului economic, şi la dispoziţia omului simplu. Erau accesibile soluţiile de economie verde, dar nu au fost importante pentru nimeni până nu a venit suferinţa generată de facturi: factura la energie electrică, factura la energia termică şi mai este o factură care încă nu este, se pare, suficient de apăsătoare, pentru că vedem acelaşi număr de maşini şi în Bucureşti, indiferent de preţul de la pompă. Dar suferinţa generată de celelalte două facturi, şi de război, a catalizat o revoluţie în domeniul consumului de resurse verzi şi o atenţie deosebită, sporită, asupra soluţiilor, tehnologiilor cu care companiile, persoanele fizice, pot scăpa de această presiune a preţului, generat de o criză europeană şi mondială a acestor resurse. Dacă vrem să ajungem la o economie verde, este nevoie de sprijinul societăţii şi de sprijinul oamenilor de afaceri”, a declarat Tanczos.

Acesta a adăugat că statul român trebuie să vină cu soluţii şi să construiască alternative pentru dezvoltarea economiei circulare, însă „reformele nu se vor întâmpla doar dacă vrea Guvernul”.

„Dacă mergem mai departe, o altă componentă importantă în PNRR este componenta de gestionare a deşeurilor. Conştientizarea la nivelul fiecărui cetăţean şi a fiecărei întreprinderi a importanţei economiei circulare şi a refolosirii resurselor încă nu a ajuns la o maturitate care să genereze revoluţia din partea societăţii. Şi atunci trebuie să vină statul român să găsească soluţii, pe de o parte să construiască alternative pentru modul în care astăzi sunt gestionate deşeurile de către cetăţeni, de către companii, dar pe de altă parte să vină şi cu acele penalităţi, cu acele amenzi, cu acele criminalizări în domeniul deşeurilor, arderea deşeurilor, îngroparea deşeurilor, care să genereze revoluţia de care avem nevoie. Dacă vorbim iarăşi de apă, de o resursă atât de importantă, de apa curată, de apa potabilă, de apa pe care o putem folosi sute de ani de acum. Dacă nu avem pe de o parte alternativele, nu avem infrastructura de gestionare a apei reziduale, dar nu avem în paralel şi reforma în evidenţa şi în gestionarea fiecărei gospodării care nu are un sistem de gestionare a apei uzate, nu vom ajunge la revoluţie, nu vom ajunge la reformă şi avem nevoie de un instrument atât de puternic cum este PNRR-ul pentru a genera schimbările. Reformele nu se vor întâmpla doar dacă vrea Guvernul. Pentru aceste reforme este nevoie de o mişcare socială în anumite domenii, de o voinţă generată, de o conştiinţă sau de un stimul extern care să vină în sprijinul acestor reforme”, a menţionat demnitarul.

PwC România organizează, marţi conferinţa cu tema „PNRR – Investiţii pentru economia viitorului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Tov. Tanczos, vreau sa raportez ca energia verde e mai scumpa decat celelalte.
    Capisci?

    • Nu este adeverate ce zice tu.
      Eu la mine la stână la Cotorceni avem 200 oi liberale și socialiste care fecut multe pârțuri.
      Eu gândit cum folosit pârțuri sa meargă la BMW meu primite de la prietenul meu?
      Eu luat țevi subțire, pus la oie in sfinxter și colectat la pârțurile toate.
      Dat la oaiele iarba verde, eu mers la schi cu BMW gratis.

  2. La hidroelectrica energia verde e mai ieftina.

    • Nici că mai contează! Eu am un mesaj pentru domnul ministru:
      -Șogore toate programele tale sunt pentru oamenii care au bani mulți. Săracii nu au acces la ele.

    • Hidroelectrica e si digitalizata fain frumos mai nou.

  3. Tzantzos, minti… de 4, 5 ani sunt blocaje, munciti de fatada ca sa va luati leafa… AFM e o mizerie, neprofesionisti (deh, bugetari…), fara digitalizare. Casa eficienta energetic, program cu dedicatie, netrasparent, cei mai defavorizati nu au au avut acces. Piedici eneorme la fotovoltaice… Hai, sz1cdt1r!

  4. Minte cum respiră!
    AFM a fost și este un dezastru, iar după cum minte nu se va schimba nimic.

  5. Ce țară oribilă aveți. Ce popor catastrofal.

  6. de asta blocheaza panourile de 2-3 ani

  7. Deci Nea Tanczos recinosti ca v-a durut pe toti politicieni undeva pana a inceput sa dea lumea marunt din buze cand va vede?

  8. Ia-ți UDMR și plecați acasă, până nu o să vă gonească alții!!nu ați distrus destul?

  9. Daca ne poate raspunde „ungarezul”:de ce strica banii pe programe gen”Primul bec economic”si nu da bani la fotovoltaice?pentru ca nu vrea ca Romania sa se dezvolte,ci sa cheltuie banii pe rahaturi.Sigur nu au bagat coada ungurii ?

  10. Ciocu mic tovarase😃 Sunt persoane care astepta de 4 ani conectarea…nu e cv din ianuarie 2022.

  11. Ce pregătiți sunteți voi sa stea lumea la coada (pe banii lor )cu lunile sa devii prosumator?Asta da sabotaj!De când a-ti „simplificat”procedurile s-a lungit perioada de așteptare.