G4Media.ro

Cum au ajutat oile populația Insulelelor Feroe încă de la debarcarea primilor…

Foto by Temo Berishvili:/ Pexels

Cum au ajutat oile populația Insulelelor Feroe încă de la debarcarea primilor coloniști irlandezi

Însemnând „Insulele Oilor”, Insulele Feroe datorează o mare parte din identitatea lor unică acestor creaturi rezistente, cu părul încâlcit, scrie BBC.

Aflându-mă în Arhivele Naționale ale Insulelor Feroe din capitala Tórshavn, am deschis o mică cutie de carton și am privit o carte veche legată în piele și arsă de sute de ani de manipulare.

Cunoscută sub numele de Seyðabrævið (Scrisoarea oilor), este o colecție de legi promulgate de conducătorul norvegian de atunci al Insulelor Feroe, contele Hákon Magnússon, în 1298 și este cel mai vechi document care a supraviețuit. Printre altele, acesta detaliază nivelul compensației care trebuie plătită în cazul în care un om își lasă câinele să alerge după oile altuia, ia terenul de pășunat de la turma unui vecin sau conduce o oaie sălbatică în turma altui cioban, deranjând astfel animalele „mai calme”.

Am locuit un an în aceste insule slab populate și nu m-am simțit niciodată singur atunci când mă plimbam singur prin munții verzi și întunecați, deoarece aproape întotdeauna aveam oi la vedere. Timp de mai bine de un mileniu, aceste creaturi rezistente, cu părul încâlcit, au pășunat pe pantele lipsite de orice vegetație, în afară de iarbă, sculptând fizic peisajul dramatic al acestei națiuni îndepărtate, lovite de vânt și modelând identitatea țării.

Izolate în Atlanticul de Nord, între Scoția și Islanda, cele 18 insule vulcanice ale Insulelor Feroe sunt, de fapt, o bucată de Scandinavia extrem de îndepărtată și supraalimentată. Acestea adăpostesc case tradiționale construite din lemn, acoperite cu gazon și wi-fi aproape universal, rapid ca fulgerul, la care v-ați putea aștepta de la alte națiuni nordice, dar și cascade tunătoare, stânci ascuțite și fiorduri uluitoare, care determină un număr record de călători să le viziteze în 2024.

Locuite pentru prima dată de călugări irlandezi în secolul al VI-lea d.Hr. și colonizate definitiv de vikingi în secolul al IX-lea, Insulele Feroe sunt astăzi un teritoriu autonom al Regatului Danemarcei. Cei 54 000 de locuitori ai insulei vorbesc propria lor limbă, feroeza, care este foarte apropiată de vechea limbă nordică. Și în cazul în care există vreo îndoială cu privire la cât de cruciale sunt oile cu picioare sigure ale insulelor pentru identitatea lor națională, trebuie doar să ne uităm la numele lor în feroeză: Føroyar (Insulele Oilor).

Studii recente sugerează că oile au populat Insulele Feroe încă de la debarcarea primilor coloniști irlandezi. Când vikingii au apărut secole mai târziu, au numit insulele după aceste oi nord-europene cu coadă scurtă pe care le-au găsit locuind aici. De atunci, în acest ținut aspru și îndepărtat, creșterea oilor semi-sălbatice pentru carne și lână (alături de pescuit, vânătoarea de balene și de păsări de mare) a fost cheia supraviețuirii timp de mai bine de un mileniu.

În mod tradițional, turmele erau transportate cu vaporul în anumite părți ale insulelor și, atunci ca și acum, ele sunt de obicei deținute în comun. Majoritatea familiilor din Insulele Feroe încă mai dețin o parte dintr-o turmă undeva și mulți oameni – fie că sunt doctori, avocați, comercianți sau profesori – vor veni în timpul adunării de toamnă pentru a ajuta la sacrificare și a împărți carnea în mod echitabil. Și astăzi, aproape fiecare familie feroeză păstrează un picior de miel fermentat în cămară pe tot parcursul anului.

Vizitatorii Insulelor Feroe vor vedea aceste creaturi cu ochi mari peste tot – uneori chiar și în parcarea singurului aeroport al insulelor – păscând fericite pe sensurile giratorii sau ronțăind pe acoperișurile de iarbă ale vechilor clădiri feroeze. De fapt, cele 70 000 de oi feroeze din insule depășesc cu ușurință populația umană feroeză.

Insulele Feroe sunt lovite de unele dintre cele mai puternice vânturi din Europa, iar ploaia este probabilă până la 300 de zile pe an. Nu se pot cultiva multe în acest sol subțire: câțiva cartofi, napi, câțiva morcovi și rubarbă sunt principalele culturi de aici. Ca urmare, carnea de miel și de oaie fermentată sunt alimente de bază în alimentație. Această mâncare înțepătoare (cunoscută sub numele de skerpikjøt) este modelată de clima unică a Insulelor Feroe, cu vânt, dar niciodată prea rece sau prea caldă.

După sacrificarea de toamnă, carnea este atârnată în magazii numite hjallur, unde se usucă încet și este colonizată de un strat de bacterii. Carnea capătă o aromă puternică de brânză, trecând prin mai multe etape – umedă (ræst), uscată (turt) și, în final, fermentată (skerpi). Potrivit lui Jógvan Páll Fjallsbak, microbiolog la Agenția Veterinară și pentru Știința Alimentelor din Insulele Feroe, creșterea rapidă a bacteriilor pe suprafața cărnii este cea care produce aspectul înnegrit caracteristic.

„Știm că există mai mult de 600 de specii de bacterii identificate pe suprafața cărnii”, a explicat el. „Dar încă nu înțelegem pe deplin procesele chimice care afectează gustul final al cărnii. Acesta variază în funcție de umiditate și de temperatura aerului. Unii oameni spun că își pot da seama de pe ce insulă provine carnea după gust.”

Nu doar carnea contează. Există o veche zicală în feroeză: „Ull er Føroya gull”, care înseamnă „Lâna este aurul Feroe”. Tricotajele tradiționale feroeze încă folosesc bine firul gros și păros, iar în fiecare sat există cluburi de tricotat. Majoritatea localnicilor poartă pe tot parcursul anului puloverele distincte tricotate manual în Feroe.

Într-o țară care le poartă numele, este poate firesc ca oile să fi devenit un fel de simbol național. Logo-ul consiliului național de turism este un cap de berbec. Una dintre cele mai populare mărci de bere din țară este Black Sheep. În centrul orașului Tórshavn – unde locuiesc 40% din populația insulei și opt din cele nouă semafoare ale țării – veți vedea o statuie din bronz a unui berbec. Coarnele strălucesc acolo unde metalul a fost frecat de copiii care adoră să vină și să se așeze pe spatele lui. Creată de sculptorul feroez Rógvi Hansen, aceasta este doar unul dintre numeroasele monumente ale oilor din capitală, inclusiv un grup de oi stilizate din oțel care ronțăie iarba în fața Centrului Cultural Nordic House.

Pe lângă hrănirea feroezilor, îmbrăcarea lor și cosirea acoperișurilor, oile au oferit și alte servicii civice de-a lungul anilor. Pentru a contribui la creșterea profilului său turistic și, după cum a afirmat Consiliul Nordic de Miniștri, „pentru a prezenta Insulele Feroe lumii”, guvernul feroez a creat în 2016 o serie de filme realizate de oi purtătoare de cameră. Aceștia și-au numit parodia Google Street View Sheep View, iar oficialii spun că aceasta a dus la o creștere masivă a gradului de conștientizare a turismului pentru insule.

„Am sperat că oamenii vor vedea partea amuzantă a Sheep View și, cu un buget relativ mic, ne-am gândit că ar putea fi genul de idee neobișnuită care ar capta imaginația oamenilor”, a declarat Guðrið Højgaard, CEO al Visit Faroe Islands. „Ne prețuim oile și ele sunt o parte atât de importantă a identității noastre naționale, încât ni s-a părut foarte potrivit să le facem celebre în întreaga lume. Se întâmplă să cred că oile noastre sunt și destul de frumoase.”

Între timp, Høgni Reistrup, care conduce agenția locală de turism Guide to the Faroe Islands, raportează că primește adesea cereri din întreaga lume pentru „itinerarii legate de oi”.

„Am avut clienți din alte țări în care cultura oilor este importantă, cum ar fi Noua Zeelandă și Australia, care ne-au întrebat dacă putem furniza un ghid care să îi ducă la o fermă pentru a se întâlni cu un cioban din Insulele Feroe și chiar pentru a participa la adunarea de toamnă. Este o perioadă a anului foarte fotogenică”, a spus Reistrup.

Turiștii pot, de asemenea, să deguste preparate din faimosul miel fermentat al insulelor la restaurantele din Tórshavn – în special la Ræst, situat în apropierea portului. Unii fermieri oferă, de asemenea, experiențe culinare tradiționale în cadrul programului de masă la domiciliu cunoscut sub numele de heimablidni (ospitalitate la domiciliu), în timp ce crescătorul de oi Jákup Petersen oferă drumeții ghidate pe terenul său de lângă satul Kaldbak, unde vizitatorii merg la o cabană de munte pentru a degusta carne de oaie skerpikjøt uscată de vânt, obținută de la propriile oi.

Eva ur Dímun este a opta generație din familia sa care crește oi pe mica insulă feroeză Stóra Dímun, unde trăiește singură cu soțul ei, JógvanJón, și cu cele aproximativ 500 de oi ale lor.

„Admir aceste animale, sunt atât de rezistente și nu sunt niște creaturi plictisitoare, așa cum ar putea crede mulți oameni”, mi-a spus ur Dímun, după o zi epuizantă de adunare a turmei pe pantele abrupte ale insulei. „Folosim multă energie alergând după oi și nu putem supraviețui aici fără hrană și adăpost. Mă simt puțin inferior când mă gândesc la cât de bine adaptate sunt ele pentru a supraviețui în acest loc, produc miei și supraviețuiesc toată iarna doar cu o dietă de iarbă și pot rezista vântului, ploii și zăpezii.”

Pentru a înțelege cum au învățat aceste creaturi rezistente să se adapteze la climatul unic al Insulelor Feroe, vizitatorii pot merge la Muzeul Național din Tórshavn, unde o vitrină conține o mică familie de trei oi maro taxidermizate. Acestea sunt mult mai mici și mai puțin lânoase decât oile feroeze de astăzi și au fost capturate la sfârșitul secolului al XIX-lea pe insula nelocuită Lítla Dímun, la doar câțiva kilometri peste mare de fermele ur Dímun.

Acestea sunt ultimele exemplare cunoscute ale rasei feroeze originale pe care vikingii au descoperit-o pe insule la sosirea lor în jurul anului 800 d.Hr. Varietățile mai mari și mai grele din Scoția, Islanda și Norvegia au înlocuit rasa autohtonă în secolul al XIX-lea pentru a furniza mai multă carne și lână de calitate superioară.

De la coloniștii vikingi, la proprietarii danezi și la călătorii moderni, valuri și valuri de coloniști au ajuns în Feroe de-a lungul anilor. Dar, prin toate acestea, oile rezistente au rămas, sculptând pământul, modelând o națiune și făurind cu umilință identitatea unică a Insulelor Feroe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează