Țara fără cap
Protestul AUR degenerat în acte de vandalism în curtea Palatului Parlamentului ar trebui să reprezinte încă un serios semnal de alarmă că instituții-cheie ale statului român nu funcționează și că statul însuși pare intrat în paralizie, incapabil de decizie și acțiune în momente importante.
Diagonsticul dur, dar real, a fost deja pus de Ungaria vecină, de ceva timp. Institutul Secolul XXI, finanțat din bani publici, și care exprimă o evaluare semi-oficială: încrederea în capacitatea de acțiune a statului român s-a prăbușit, motiv pentru care rata vaccinării abia atinge 40%.
Prestigiul României s-a deteriorat atât de mult, mai constată vecinii maghiari, încât nici propriii ei cetățeni nu-i mai acordă încredere, însăși statalitatea este în pericol, țara fiind aservită intereselor de clan și incapabilă de a acționa.
Această paralizie administrativă se poate verifica în fiecare zi. Luați la întâmplare orice domeniu. România este printre ultimele țări care încă n-au adoptat legea care să condiționeaze accesul la serviciu de certificatul verde. Crizele politice succesive de la București, desele schimbări de premier și de miniștri au demobilizat total administrația centrală.
Exemple:
- Într-un răspuns oficial pentru G4Media.ro, guvernul recunoaște că a bifat doar 3 obiective din cele 21 care trebuiau atinse până la sfârșitul anului în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. O tranșă de aproape 3 miliarde de euro care ar trebui eliberată în primăvară este, așadar, sub semnul întrebării.
- Jurnaliștii italieni au trăit și ei, pe pielea lor, nu mai departe de săptămâna trecută, disfuncționalitatea statulului. Jurnaliștii au acuzat România că n-are capacitate instituțională, după ce au fost sechestrați în biroul Dianei Șoșoacă. Polițiștii solicitați să intervină prin 112 păreau să simpatizeze cu agresorul și au sfârșit prin a-i reține pe jurnaliști la secție și să-i percheziționeze de arme și droguri.
- România a fost pe punctul de a declanșa un scandal diplomatic cu Italia din cauza intervenției stranii a polițiștilor, acuzați că simpatizau cu agresorul, la fel cum și azi, jandarmii au făcut figurație când protestatarii au forțat intrarea în curtea Parlamentului și au vandalizat mașinile ambasadorilor SUA și Japoniei, dar și ale unor parlamentari români.
- Jandarmii sunt însă executanți, ei acționează mai bine sau mai prost, la ordin politic. Însă ordinele se pare că au lipsit, din moment ce ministrul de interne, Lucian Bode, habar n-are pe ce lume trăiește. Bode nu știa, de pildă, că au fost vandalizatae mașinile unor ambasadori, ba a mai și negat vehement după ce jurnaliștii i-au comunicat informațiile. La scurt timp, a venit confirmarea oficială a Ambasadei SUA. Ridicol moment. De ce mai este domnul Bode minstru de interne? De ce n-a căzut nici un cap după haosul de pe Otopeni și din vămi?
- În orice caz, după protestul din 21 decembrie, AUR s-a ștampilat singur, din nou și apăsat, ca partid extremist, neo-legionar, care promovează violența fizică și verbală ca mod de a face politică. Acest partid nefrecventabil va trebui izolat complet pe scena politică românească.
- Altfel spus, România nu doar că nu mai dispune de capacitatea de a-și proteja propriii cetățeni, dar nici cetățenii altor state nu se mai simt în siguranță, fie că sunt jurnaliști sau ambasadori. Oricând te poate sechestra un zurbagiu local fără ca instituțiile statului să fie capabile de ripostă sau acțiune fermă. Or, când un ambasador se trezește blocat în Parlament din cauza unor proteste scăpate de sub control sau cu mașina luată cu asalt în curtea unei instituții de stat, gluma se cam îngroașă.
- În treacăt fie spus, statul român ar trebui să intre în pământ de rușine după ce Comisia Europeană s-a oferit să organizeze ea, în România, o campanie de comunicare pe tema vaccinării, ceea ce se și întâmplă deja. Nici măcar chestiuni elementare, banale, nu mai funcționează. Așa arată un stat eșuat complet.
- Testele de salivă în școli sunt și ele un bun exemplu de bani aruncați pe fereastră, iar modul de organizare a făcut testarea elevilor complet irelevantă, o bătaie de joc la adresa profesorilor și părinților. Justiția se sufocă sub munți de dosare, termenele lungesc ani de zile orice proces cât de banal, în schimb CSM are grijă să-i excludă rapid pe magistrații incomozi. Statul funcționează doar pentru interesele politicienilor, nu și ale cetățenilor. Spitalele ard la propriu, infrastructura rutieră este complet depășită etc.
Am putea continua cu exemple la nesfârșit, din orice domeniu. Toate ne arată un stat nefuncțional, populat de incompetenți, de politicieni slabi, condus de un premier din alt film și de un președinte absent.
De fapt, aici cred că este marea problemă. Ne place sau nu, România a rămas un stat cu reflexe paternaliste, cu instituții care se uită mereu în sus în așteptarea deciziei. Ele funcționează în prezența conducătorilor puternici și intră în colaps când puterea încape pe mâna unor lideri slabi.
Singura grijă a președintelui Klaus Iohannis pare să fie acum, după formarea coaliției PSD PNL UDRM, fuga de propriul popor. Șeful statului ar vrea ca poporul să uite că mai există cineva la Palatul Cotroceni. Poate ar fi cazul să privească realitatea în față: nimic nu funcționează în ”România normală”. Am obosit cu toții să spunem asta.
Urgența acestor zile este votarea bugetului, fără îndoială. Imperativul începutului de an va fi însă refacerea autorității statului pe toate palierele, într-un context mai larg foarte complicat, cu Rusia gata să invadeze Ucraina și care bate cu pumnul în masa NATO să-și retragă trupele din Europa de Est.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
141 comentarii