Târgu Mureș: 2.300 de tone de gunoi menajer sufocă orașul, rămas fără operator de salubritate / Primăria cere Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară să ia măsuri urgente şi propune încheierea de contracte temporare
Peste 2.300 de tone de deşeuri menajere s-au adunat pe domeniul public din municipiul Târgu Mureş în ultimele două săptămâni, de când oraşul a rămas fără operator de salubritate. Primarul Soós Zoltan a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi cere autorităţilor judeţene „măsuri urgente în atribuirea contractului”, iar ca soluţie de moment Consiliul Local propune încheierea de contracte de salubritate pe perioade limitate, relatează News.ro.
„La iniţiativa primarului Soós Zoltan, ieri (marţi – n.r.) a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Municipiului Târgu Mureş. În cadrul şedinţei a fost votată împuternicirea primarului de a lua toate măsurile necesare pentru rezolvarea situaţiei urgente în care se află oraşul, datorate întreruperii serviciului de colectare a deşeurilor municipale. (…) Municipiul, prin primarul Soós Zoltan, solicită ADI Ecolect măsuri urgente în atribuirea contractului de salubritate pentru zona 2 dar şi rezolvarea situaţiei deşeurilor menajere din oraş prin colectarea, în următoarele zile, a celor peste 2.300 de tone de deşeuri adunate pe domeniul public. În acest sens, în cadrul şedinţei Consiliului Local, convocată de îndată, a fost votată hotărârea iniţiată de primarul Soós Zoltan de a mandata ADI Ecolect Mureş pentru încheierea unor contracte de servicii de salubritate ca o măsură temporară, în baza art.14, alin.2 din Legea nr.101/2006 republicată, până la atribuirea unui nou operator pe zona 2”, a transmis, miercuri, Primăria municipiului Târgu Mureş.
Oraşul reşedinţă de judeţ şi mai multe localităţi din jurul acestuia au rămas fără operator de salubritate de la începutul acestei luni, după ce compania Brantner Veres S.A., căreia i s-a reziliat contractul, a refuzat să mai presteze acest serviciu mai mult de 90 de zile de la reziliere, cât era termenul legal prevăzut în contract.
Astfel, începând cu 4 aprilie, gunoiul din oraş şi alte 18 localităţi nu mai este ridicat. Niciuna dintre unităţile administrativ-teritoriale afectate de situaţie nu are dreptul de a încheia contracte de salubrizare menajeră în nume propriu, ci doar prin ADI Ecolect.
La Târgu Mureş, situaţia este mai gravă în unele cartiere, precum cartierul Unirii, sau în zonele situate în vecinătatea comunelor Corunca, Sântana sau Livezeni, unde cantităţile de gunoi menajer depozitate care se pot observa sunt mult peste media altor zone din oraş.
„Această situaţie e şi din cauza faptului că persoane neidentificate din afara oraşului vin frecvent cu autoturismele şi îşi aruncă deşeurile în containerele aflate în zonele rezidenţiale de la intrarea în oraş sau direct pe domeniul public. În urma controalelor efectuate de reprezentanţii Poliţiei Locale în ultimele zile, mai multe persoane au fost depistate, identificate şi sancţionate contravenţional. Rugăm populaţia să vină în sprijinul Poliţiei Locale şi să semnaleze orice faptă de acest gen, pentru ca cei care debarasează în mod ilegal deşeurile să fie traşi la răspundere”, transmitea municipalitatea înaintea sărbătorilor de Paşte.
Contractul cu operatorul de salubritate a fost reziliat la finalul anului trecut, pe motiv că firma nu respecta graficul de colectare a deşeurilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank