Tăriceanu: Constituția spune că inițiativele cetățenești nu pot să vizeze amnistia și grațierea / Președintele nu știe acest lucru esențial sau e o dovadă în plus că vrea să intre în jocul politic pentru prezidențiale
Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi seara, la Antena 3, că președintele Klaus Iohannis folosește referendumul ca o trambulină pentru a intra în jocul politic în perspectiva alegerilor prezidențiale, liderul ALDE menționând că, potrivit Constituției, inițiativele cetățenești nu pot să vizeze amnistia și grațierea, așa că președintele nu știe acest lucru esențial sau e o dovadă în plus că vrea să intre în jocul politic.
Principalele declarații ale lui Tăriceanu:
- Pe 26 mai am să-mi îndeplinesc una dintre obligațiile de cetățean, am să merg să votez în alegerile pentru Parlamentul European (PE), care reprezintă o miză pentru România și români. Sunt din ce în ce mai multe teme de interes pentru români în PE.
- În PE se ciocnesc interese naționale, fără doar și poate. PE are o ciudățenie – e singurul parlament democratic în care nu există putere și opoziție. E interesant, dar nu e în regulă. Văduvește capacitatea de control asupra Comisiei Europene. Această deficiență de funcționare duce în final la un deficit de democrație la nivelul instituțiilor europene.
- Foarte important e ca partidul pe care îl conduc, ALDE, să fie reprezentat de o echipă remarcabilă. Nu trimitem oameni care să facă turism la Bruxelles sau care își caută un loc călduț.
- Pe 26 mai, președintele vrea să se țină un referendum. De la bun început, am să vă spun ceva: președintele nu e interesat de problemele de justiție. Folosește referendumul ca instrument pentru a intra în jocul politic pentru alegerile de la toamnă. Folosește referendumul ca o trambulină pentru a intra în jocul politic.
- Președintele vine cu două teme. Vrea să scoată din zona amnistiei și grațierii problemele de corupție. Al doilea lucru, vrea ca să interzică Guvernului să dea OUG pe justiție, Cod penal. Prima chestiune, trebuie să se înțeleagă ce urmează. Dacă referendumul e valid și majoritatea cetățenilor aprobă inițiativa, ar urma să fie transpusă mai departe. Ar presupune o inițiativă cetățenească semnată de 500.000 de cetățeni care susțin acest punct de vedere. Acest lucru trebuie să meargă la Parlament, care să facă o modificare a Constituției în acest sens. Constituția spune că inițiativele cetățenești nu pot să vizeze amnistia și grațierea. Or, președintele nu știe acest lucru esențial care ține de Constituție, sau e o dovadă în plus a acestui joc.
- Al doilea lucru, e făcut pentru guvernul Cioloș. Dl Cioloș a dat OUG pe Codul penal în 2016. Această întrebare ar trebui completată cu Guvernul actual.
- Mergeți la referendum? Să discut cu colegii mei. Tema principală e dată de alegerile pentru PE.
Despre remaniere:
- Problema remanierii ține în primul rând de resortul primului ministru. Cu dna prim-ministru nu am avut o asemenea discuție și nici cu colegul meu Liviu Dragnea. Am auzit că e vorba în principal de Rovana Plumb și Natalia Intotero, care să se retragă la începutul campaniei, pentru că sunt candidate. La ALDE nu e acest caz.
- De Tudorel Toader nu mă întrebați pe mine, pentru că nu e un ministru asumat de ALDE. E independent, dar locul de ministru al justiției în configurația Guvernului aparține PSD.
Ce scor veți obține la alegerile prezidențiale? Un singur scor: voi câștiga dacă voi candida, dar candidatura nu e decisă. Cu partenerii din coaliție am hotărât să evaluăm după alegerile europarlamentare. Am hotărât să candideze cel care are cele mai șanse să îl învingă pe Klaus Iohannis. O decizie grea, sunt pregătit pentru așa ceva, vom hotărî și vom decide ceva mai târziu. Nu mai durează mult, aproximativ două luni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii