Tăriceanu, despre candidatura la prezidențiale: N-aş spune că este un lucru de care să mă sperii/ Despre eventuale negocieri cu Ioahnnis pe tema ruperii ALDE de PSD: Nu am avut nici o discuție, nici concretă, nici abstractă
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, a declarat că o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2019 nu ar fi un lucru care să-l sperie, dar nici nu este, în acest moment, „mânat de o ambiţie nemăsurată”, transmite Agerpres.
„N-aş spune că este un lucru de care să mă sperii, dar nici nu sunt, în momentul acesta, mânat de o ambiţie nemăsurată. Niciodată în politică, eu cel puţin, nu am procedat în felul acesta. Cred că cei care au ambiţii, aşa, necontrolate şi nemăsurate până la urmă ajung să facă greşeli. Sigur că dacă…Vă pot spune următorul lucru, am fost prim-ministru şi poate un pas mai sus, altul nu mai există, ar fi, nu o candidatură, că am mai candidat şi în 2014, dar, sigur, funcţia prezidenţială, ceea ce nu este un lucru care să spun că nu mă preocupă. Sigur că, de foarte multe ori, stau şi mă întreb cum ar trebui să fie mandatul de preşedinte, cum aş face eu mandatul de preşedinte, ce ar trebui să fac pentru România”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, marţi, seară, la Antena 3, întrebat dacă ia în calcul o candidatură la alegerile prezidenţiale din 2019.
El a adăugat că, până în prezent, a observat „o mare diferenţă între ce scrie în Constituţie, cum este descris rolul preşedintelui, şi ceea ce se întâmplă în realitate”.
„Am asistat în aceşti aproape 30 de ani la nenumărate conflicte între instituţia prezidenţială, Guvern, eventual Parlament, şi aşa mai departe. Şi eu cred că lucrul acesta ar trebui, la un moment dat, încheiat. Adică, un alt stil de Preşedinţie care să încerce să evite conflictele şi să le soluţioneze şi să nu să le amplifice. Gândiţi-vă numai ce ar putea să facă România dacă, în loc să stea blocată în tensiuni, în conflicte, am sta să fim într-o fază de construcţie în care, bineînţeles, rolul fiecăruia se păstrează, majoritate, opoziţie, nu înseamnă că trebuie să ne dăm chiar toţi mâna să dansăm Hora Unirii, dar, într-o altă logică, nu într-o logică a conflictului dement, nu într-o logică a conflictului la distrugere care a fost introdusă de Traian Băsescu. (…) Eu cred că trebuie altfel gândită Preşedinţia şi de aceea mă gândesc, există instrumentele necesare, ai posibilitatea ca preşedinte, pentru că nu mă interesează numai blazonul sau ce scrie pe cartea de vizită, domne’ am fost preşedinte. Dacă am fost preşedinte ce am făcut ca preşedinte, dacă am fost prim-ministru ce am făcut ca prim-ministru? Asta e important”, a declarat preşedintele ALDE.
Tăriceanu a mai spus în context că în cadrul coaliţiei nu s-a discutat cum va fi abordată chestiunea candidatului la prezidenţiale, dar va trebui luată, la un moment dat, o decizie în acest sens.
„Nu ştiu să vă spun acum, nu e un lucru simplu şi nici nu am discutat în cadrul coaliţiei, unde va trebui să luăm la un moment dat o decizie. O decizie deloc simplă care trebuie să materializeze formula în care vom merge. Vom merge cu un singur candidat sau vom merge cu un candidat fiecare din formaţiunile noastre, dar până atunci mai avem timp”, a declarat liderul ALDE, întrebat pe ce principii ar trebui să se bazeze strategia PSD-ALDE ca alegerile prezidenţiale să fie câştigate de către această coaliţie.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, a mai declarat că nu a purtat nicio discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema ruperii ALDE de PSD şi formării unei noi majorităţi parlamentare, adăugând că problema reunificării forţelor liberale este una falsă, având în vedere că PNL, în prezent, este „cântăreţul regimului instituţiilor de forţă, represive, ale statului”.
„Nu, nu am avut nicio discuţie, nici concretă, nici abstractă. Da, am văzut că este o anumită tensiune, o anumită frământare, prilej de speculaţii nemaivăzute. Primul lucru pe care doresc să-l subliniez este că spre deosebire de modul în care au funcţionat în România, până acum, alianţele şi modul în care cred că foarte mulţi observatori, analişti, oameni politici s-ar fi aşteptat să funcţioneze coaliţia dintre PSD şi ALDE, cred că aţi observat că nu a existat niciun singur moment în care ALDE să condiţioneze funcţionarea coaliţiei sau să şantajeze, ca să spun mai direct: vrem cutare, nu, avem şi alte alternative, niciun moment. (…) Întotdeauna am încercat ca diferenţele de abordări să le rezolvăm între noi şi să ne preocupăm de lucrurile importante”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, marţi seară, la Antena 3, întrebat dacă a avut discuţii cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema creării unei alte majorităţi parlamentare şi ruperii ALDE de PSD.
Preşedintele ALDE a subliniat că săptămâna trecută în contextul dezbaterii privind lansarea Asociaţiei „Mircea Ionescu-Quintus” a avut un bun prilej să spună ceea ce gândeşte pe tema reunificării forţelor politice liberale.
„Eu am luat cuvântul şi am spus aşa: dragii mei, ca să discutăm despre o reunificare liberală sau a centrului-dreapta pe scena politică nu trebuie să vorbim din punctul de vedere al partidului, pentru că fiecare partid îşi doreşte să fie mai mare. Poate PNL îşi doreşte să înghită ALDE, poate ALDE îşi doreşte să înghită PNL, poate PNL îşi doreşte nu ştiu ce să facă cu USR-ul şi aşa mai departe, (…) dar pentru mine un partid politic nu e decât un vehicul care reuneşte persoane care împărtăşesc aceleaşi valori, aceleaşi idealuri, aceleaşi principii. Şi la acest capitol, PNL-ul ce este astăzi, este partidul care este cântăreţul regimului instituţiilor de forţă, represive, ale statului care a îngăduit şi laudă acţiunile care au vizat călcarea în picioare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, adică este total opusul a ceea ce se vrea a fi un adevărat şi autentic partid liberal. Deci, nu avem ce să discutăm, pentru că pe mine în politică nu mă animă dorinţa de a participa, de a fi membru într-o structură politică, ci mă animă dorinţa de a milita pentru aceleaşi valori cu cei care împărtăşesc acele valori, da. Şi nu suntem în situaţia asta, deci discuţia nu are rost să existe sau să continue sub nicio formă. (…) După părerea mea este o falsă problemă care nu-şi are niciun fel rostul să fie discutată mai mult „, a mai declarat Tăriceanu. (Sursa: Agerpres)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii