Tăriceanu, despre OUG114/2018: Taxa de 2% – greu de suportat pentru societăţile din domeniul energiei, bazate pe cărbune
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni că este necesară o modificare a OUG 114/2018, pentru că taxa de 2% prevăzută de actul normativ pentru domeniul energetic este „greu de suportat” de societăţile care folosesc combustibil fosil, transmite Agerpres.
„Taxa este greu de suportat pentru societăţile care activează în domeniul energiei, bazate pe combustibil fosil, pe cărbune, şi creează un fel de discriminare nejustificată între societăţile producătoare care au obligaţia să plătească această taxa şi societăţile de distribuţie din energie care nu o plătesc. Va trebui să găsim o anumită ajustare, modificare, care să facă această taxă să afecteze pe toată lumea în acelaşi fel”, a afirmat Tăriceanu, la Senat.
El a precizat că, în această săptămână, vor fi reluate discuţiile pe OUG 114, astfel încât Guvernul să poată să adopte ordonanţa până la sfârşitul acestei luni.
Întrebat dacă se va renunţa la această taxă, Tăriceanu a spus că încă nu s-a decis şi a precizat că „principiile pe care este construită ordonanţa rămân în continuare valabile”.
„Poziţia comună am exprimat-o şi eu şi Liviu Dragnea, principiile pe care este construită ordonanţa rămân în continuare valabile. Intenţia noastră a fost şi rămâne de a plafona preţul la gazele naturale pentru consumatorii casnici şi cei defavorizaţi, taxa pe activele bancare va rămâne în continuare să funcţioneze, dar ea nu va fi legată de ROBOR. (…) Va exista, de asemenea, un stimulent pentru bănci în aşa fel încât ele să scadă dobânzile şi să crească nivelul de creditare. Am plecat de la constatarea comună, dobânzile în România pentru credite, fie că vorbim de persoane fizice, fie că vorbim de persoane juridice, sunt cu mult peste dobânzile practicate în alte ţări europene. Nu considerăm că nu există o justificare a acestui lucru. Avem în vedere să mergem cu două măsuri – una de penalizare în cazul în care practică în continuare nejustificat dobânzi ridicate şi una de stimulare pentru cei care coboară dobânzile şi acordă credite mai multe, sau, cu alte cuvinte, în termeni mai tehnici, creşte gradul de intermediere financiară al băncilor”, a explicat Tăriceanu.
Potrivit lui Tăriceanu, nivelul dobânzilor bancare ar trebui să se apropie de media dobânzilor aplicate în regiune.
„Pe baza calculelor prezentate şi a monitorizării făcute de BNR, în ultima perioadă indicele ROBOR a fost peste media tranzacţiilor efective din ultimele trei luni şi noi considerăm că acest element de referinţă, la care trebuie să se raporteze creditarea, va trebui să aibă în vedere ceva cât mai apropiat de realitatea pieţei”, a mai spus Tăriceanu.
OUG 114/2018, aprobată la finele lunii decembrie, instituie taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri. Totodată, preţul gazelor şi al energiei electrice va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii