Tăriceanu: Nu am de gând să rup coaliţia de guvernare; Sunt nişte prostănaci care intervin, inclusiv din PSD
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, a afirmat luni seara că nu a avut de gând şi nici nu intenţionează să rupă coaliţia de guvernare. „Nu am avut de gând, nu am de gând şi nici nu am de gând să rup coaliţia. Şi cred că acelaşi lucru îl împărtăşeşte şi colegul meu, dl Liviu Dragnea”, a afirmat Tăriceanu la Antena 3.
Potrivit acestuia, zvonurile privind ruperea coaliției au apărut de la invitaţia făcută de preşedintele Iohannis partidelor la consultări, pe tema legilor justiţiei, când el a propus un acord, totul fiind ulterior „interpretat, distorsionat, deformat”.
„Şi aş fi vrut foarte mult ca cei care fac acest lucru programat, profesionist, să fi avut răbdarea să citească proiectul pe care l-am trimis tuturor partidelor parlamentare – de realizare a unui acord pe domeniul justiţiei de la care am plecat de la premiza să avem o înţelegere comună asupra statului de drept. (…) De aici încolo pun întrebarea neretorică: unde este locul prococoalelor, locul înţelegerilor între serviciile secrete şi părţi din justiţie, fie procuratură, fie instanţe, unde este locul ascultării telefoanelor şi aşa mai departe”, a spus Tăriceanu.
În opinia liderului ALDE, o coaliţie poate să funcţioneze atât timp cât poate să existe încredere între parteneri şi cei care urmăresc să destructureze sau să rupă o coaliţie nu trebuie să facă decât un singur lucru – să instileze neîncrederea, prin diferite mijloace. „Le ştiu foarte bine. Se întâmplă şi acuma, evident. Sigur că la treaba asta mai sunt şi nişte prostănaci care intervin din partide, chiar din partidele coaliţiei – am observat la PSD unii care s-au repezit cu capul înainte să facăunele comentarii care mai de care mai virulente şi mai agresive, şi sigur că lucrurile astea nu fac decât să deterioreze şi mai mult atmosfera şi în final să dea apă la moară celor care se gândesc: E ceva, dar când văd aceste declaraţii au motive să creadă că e mai mult decât o mică problemă. Şi se amplifică lucrurile”, a arătat Tăriceanu.
Potrivit acestuia, coaliţia va merge mai departe pentru că, în fond, PSD şi ALDE , s-au angajat în faţa românilor la un program politic şi economic. „Programul poitic a fost clar: să facem o reformă în justiţie şi să revenim la statul de drept, cu alte cuvinte să şunem capăt tuturor abuzurilor. (…) Şi pe de altă parte, avem şi un program eocnomic care înseamnă creştere economică, bunăstare pentru români, performanţă şi un climat mai bun în domeniul anteprenorial, infrastructură. (…) Şi cred că avem această responsabilitate în pofida unor momente în care pot să apară diferenţe de analiză”, a adăugat Tăriceanu.
Liderul ALDE a amintit că la legea offshore colegii săi au spus „că nu pot vota legaţi la ochi când li se aduce de dimineaţă proiectul de lege”, fără a avea posibilitatea să îl consulte, fără să fie analizat”. „De aici nu poate fi făcut un cap de ţară. Poate solicitarea noastră era similară cu a celorlalte partide parlamentare. Nu înseamnă că în acest fel ALDE s-a coalizat cu cei din Opoziţie. Dar avem totuşi o problemă pe care trebuie să o recunoaştem. Dacă ne facem că nu vedem această problemă, atunci sigur că poate să fie interpretată altfel şi, imediat, şi unul, şi altul caută să găsească ţapul ispăşitor”, a spus Tăriceanu.
El a explicat apoi de ce a făcut afirmaţia conform căreia România nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.
„Tehnic, la nivelul Guvernului, nu am nicio îndoială că lucrurile sunt făcute, numai că preluarea preşedinţiei Consiliului UE ar însemna pentru România o extraordinară ocazie pentru a-şi promova pe agenda Consiliului şi pe perioada cât deţine preşedinţia a unor subiecte importante pentru ea. (…) România nu poate să facă acest lucru pentru că este o ţară ruptă în două – este o fractură uriaşă între putere şi Opoziţie. Trebuie să recunoaştem că este o luptă pentru putere sălbatică camuflată prost – spune Alina Mungiu – sub eticheta luptei împotriva corupţiei. Eu cred că este camuflată foarte bine pentru că cei din străinătate cred că în Romania sunt unii care se luptă pentru ca corupţia să fie combătută şi alţii – majoritatea – pentru toleranţă faţă de corupţie. Deci noi în loc să ne prezentăm în momentul preluării preşedinţiei ca o ţară cu obiective comune pe care le promovează în egală măsură Puterea şi Opoziţia, ce să facem noi? O să continue să meargă unii la Bruxelles, să denunţe tot felul de bazaconii să vorbească în termenii cei mai deplorabili despre propria ţară, cum nu face nicio altă ţară. (…) Şi am încercat prin documentul pe care l-am elaborat şi trimis partidelor să trag un semnal de alarmă. (…) Eu îmi doresc mai mult de la ţara mea. În aceste condiţii, cred că preşedinţia României nu va fi un succes”, a argumentat liderul ALDE.
Preşedintele Senatului a susţinut că „USR este un partid format de servicii la un anumit moment, cu un anumit scop, de către cei care făceau parte din fosta conducere a SRI, şi care are menirea şi direcţia pentru a se opune restabilirii şi reveniri la normele statului de drept”, în timp ce „celor de la PNL li s-a sucit mâna la spate”.
În opinia lui, dacă se va merge pe răzbunări în cadrul viitoarelor alternanţe la putere, aşa cum s-a mai întâmplat, „România va fi o ţară cu democraţie distrusă, fără elite, fără nimic, o ţară la cheremul tuturor”.
Foto: InquamPhotos
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii