Tăriceanu: Rezultatul alegerilor europarlamentare constituie un barometru, dar nu cred să apară o turbulență atât de mare care să răstoarne actuala majoritate
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni seara, la România TV, că rezultatul alegerilor europarlamentare constituie un barometru pentru scena politică internă, dar că legitimitatea actualului Parlament și Guvern este dată de alegerile legislative interne, care vor avea loc anul viitor, iar el nu crede că ar putea să apară până atunci o turbulență atât de mare care să răstoarne actuala majoritate.
Întrebat dacă se va schimba ceva pe scena politica internă după alegerile europarlamentare, Tăriceanu a declarat că rezultatul fără îndoială constituie un barometru, un indicator, dar legitimitatea actualului Parlament și Guvern e dată numai și numai de alegerile interne pentru Parlamentul României, care vor fi anul viitor.
„Nu știu cum ar putea apărea o turbulență atât de mare care să răstoarne actuala majoritate. Cel puțin noi ca parteneri de coaliție nu am dat de bănuit că am face astfel de jocuri. Am primit sfaturi de tot felul pe care le-am refuzat – șantajul, amenințarea la adresa partenerilor”, a continuat Tăriceanu.
El a spus că, până acum, coaliția a funcționat bine, iar ceea ce nu a reușit a fost componenta de comunicare cu cetățenii.
Alte declarații ale lui Călin Popescu Tăriceanu:
- Președintele stagnează în sondaje pentru că a făcut niște greșeli și continuă să facă niște greșeli. Președintele pare să fi eșuat în ceea ce înseamnă înțelegerea rolului său constituțional – elementul de coagulare a națiunii în jurul unui proiect, ideal comun. Președintele a preferat să devină un mic actor politic, să devină partizan, să facă campanie pentru PNL, să inducă o temă – tema referendumului – care e o frumoasă diversiune, astfel încât să poată intra în cursa prezidențială mai devreme.
- Facem demersuri pentru ca Guvernul să dea OUG pentru Codul administrativ, care e așteptat de toți primarii.
- Ca urmare a emoției care s-a creat în spațiul public prin moartea designerului Ciobanu, consumul de droguri, abuzul de droguri trebuie să devină o dezbatere reală.
- Candidatura la Președinție va fi o hotărâre politică care va angrena coaliția. Dacă va fi cazul, mă voi pregăti bine pentru finala cu actualul președinte.
- Președinția nu e o floare la butonieră pe care ți-o pui și pentru care după aia 5 ani de zile te lupți ca să o mai obții o dată. Foarte multă lume rezumă actualul mandat al președintelui ca pe o cursă pentru un nou mandat. Ar trebui să vină cu un bilanț: asta am făcut, asta vreau să mai fac, mă angajez la…
- Orice jurnalist ar fi trebuit să îl întrebe pe președinte până acum care sunt prevederile concrete care îl îngrijorează. Noi asistăm numai la un discurs politic care e populist și demagogic, care sigur că îngrijorează pe cineva când aude președintele că spune că se dă asaltul asupra justiției. Care e asaltul? Că am anulat protocoalele secrete? Care sunt elementele care pun sub semnul întrebării independența justiției? Că nu mai dăm voie să se facă ascultări cu zecile de mii?
- În prima sa participare la ședința CSM, președintele a vorbit de abuzurile din justiție, iar apoi a înțeles că e mai util să folosească acest sistem creat de Traian Băsescu.
- Toate exercițiile electorale trecute, din 2009, de când a avut loc celebra întâlnire din sufrageria lui Oprea, au fost influențate de acest sistem. Mai poate influența, nu știu în ce măsură.
- Dacă președintele apare alături de personajele principale din PNL, Ludovic Orban, Rareș Bogdan, are toate șansele ca oamenii să spună vechiul proverb: cine se aseamănă se adună.
- La începuturile politice, în anii 90, nu asistai la asemenea batjocură de discursuri electorale. Se vede și în sondaje, PNL ca principal partid al opoziției trebuia să zburde în sondaje.
- Copiii de la cel mai mare de 23 de ani la cel mai mic de 4 ani au văzut avatarurile prin care am trecut. (…) Dosarul trimis la Senat a fost făcut pentru cazul în care eram achitat în cel de la ICCJ. Sunt foarte anticipativi domnii de la DNA și au făcut din nou ceva care e o făcătură ordinară. Nu am nicio rezervă să mă prezint la dezbaterile din Comisia juridică, iar votul este apanajul colegilor mei.
- Nu am să merg la referendum pentru că nu face decât să perturbe dezbaterea pentru alegeri.
- Am rezerve în raport cu amplitudinea fenomenului corupției din România, comparativ cu cea din statele din vest. Mai gravă e corupția de putere: cei care au pus mâna pe putere și folosesc instituțiile în nume personal.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii