G4Media.ro

Tarifele extinse anunţate de Donald Trump vor afecta economiile a 17 ţări…

sursa foto: Unsplash

Tarifele extinse anunţate de Donald Trump vor afecta economiile a 17 ţări din Africa Subsahariană

Tarifele extinse ale SUA, care intră în vigoare miercuri pentru ţările pe care preşedintele Donald Trump le consideră „cei mai răi infractori” ca urmare a barierelor lor în calea produselor americane, vizează inclusiv 17 ţări din Africa Subsahariană, ale căror economii, foarte dependente de comerţul american, vor fi pedepsite şi forţate să caute o diversificare mai mare, transmite marţi agenția de știri EFE, citată de Agerpres.

Tarifele anunţate miercurea trecută de preşedintele american vor afecta în special ţările din sudul Africii, precum Lesotho, care se va confrunta cu tarife de 50%, cele mai mari, urmată de Madagascar (47%), Botswana (37%) şi Angola (32%).

Cele două mari economii ale Africii Subsahariane vor fi, de asemenea, puternic lovite: Africa de Sud şi Nigeria, care se vor confrunta cu tarife de 31%, respectiv 14%.

În plus, noile tarife americane vor afecta Namibia (21%), Coasta de Fildeş (21%), Liberia (21%), Malawi (18%), Zimbabwe (18%), Zambia (17%), Mozambic (16%), Nigeria (14%), Ciad (13%), Guineea Ecuatorială (13%), Republica Democrată Congo (11%) şi Camerun (11%).

Se aşteaptă ca tarifele să aibă un impact semnificativ asupra economiilor africane, în special asupra celor mai dependente de comerţul cu SUA, deoarece vor elimina beneficiile programului African Growth and Opportunity Act (AGOA), care oferă acces preferenţial pe piaţa americană şi de care beneficiază aproximativ 30 de ţări de pe continentul african.

Programul AGOA, care urmează să expire în septembrie, acordă acces fără tarife la peste 1.800 de produse din ţările din Africa Subsahariană şi a fost piatra de temelie a relaţiilor comerciale dintre cele două regiuni în ultimii 25 de ani.

Promulgată de fostul preşedinte american Bill Clinton (1993-2001) şi reînnoită pentru o perioadă de zece ani în 2015, această iniţiativă urmăreşte să stimuleze dezvoltarea economică şi crearea de locuri de muncă pe continentul african.

Multe din statele cărora li s-au impus cele mai mari tarife sunt ţările cu cele mai mici venituri din lume, precum Madagascar şi Lesotho, care vor fi nevoite să îşi diversifice pieţele, deşi vor putea cu greu să compenseze pierderile care se aşteaptă să fie înregistrare ca urmare a restricţionării accesului pe piaţa americană.

Madagascar, una dintre cele mai sărace ţări din lume, cu un PIB pe cap de locuitor de 506 dolari, se va confrunta cu un tarif de 47% la 733 de milioane de dolari de exporturi de vanilie, metale şi îmbrăcăminte către SUA anul trecut, potrivit datelor Casei Albe.

Lesotho, la rândul său, cu un PIB pe cap de locuitor de 916 de dolari, este ţara cel mai greu afectată de măsura anunţată de preşedintele american Donald Trump.

Acest stat de mici dimensiuni din sudul Africii exportă în SUA diamante şi produse textile, precum blugi de la marile mărci americane Levi’s şi Wrangler, care au fabrici pe teritoriul său şi contribuie la deficitul comercial considerabil dintre cele două ţări.

În 2024, importurile SUA din Lesotho s-au ridicat la 237,3 milioane de dolari, în timp ce exporturile abia au ajuns la 2,8 milioane de dolari.

Tarifele vor afecta, de asemenea, cei doi principali parteneri comerciali ai SUA de pe continent: Africa de Sud şi Nigeria.

Africa de Sud exportă în principal pietre preţioase, produse din oţel şi automobile şi importă petrol, produse electrice şi avioane, în timp ce Nigeria exportă ţiţei şi alte produse petroliere şi importă în principal vehicule şi utilaje.

Multe ţări rămân precaute şi nu au răspuns încă la tarifele anunţate de Casa Albă, în timp ce altele, precum Zimbabwe, au adoptat o atitudine conciliantă prin eliminarea tuturor tarifelor la produsele americane, urmărind să construiască o relaţie „reciproc benefică”.
    

Printre cei mai vocali critici se numără Africa de Sud, ţară a cărei preşedinţie a descris tarifele drept „punitive”, considerându-le un obstacol în calea comerţului şi a prosperităţii comune.

Deşi guvernul sud-african nu a anunţat încă un răspuns concret, preşedintele Cyril Ramaphosa a declarat că evaluează potenţialul impact asupra economiei şi a subliniat că nu vor acţiona „din resentiment” sau motivaţi de „emoţii”.

Chiar şi aşa, Ramaphosa a anunţat deja că Africa de Sud îşi va diversifica destinaţiile de export către noi pieţe, cu un accent special pe Zona Africană Continentală de Liber Schimb (AfCFTA), pentru a promova o mai bună integrare şi cooperare economică regională.

Tarifele reciproce intră în vigoare după implementarea sâmbăta trecută a tarifului universal de 10%, care a avut impact asupra produselor importate din ţări africane precum Kenya, Etiopia, Ghana, Senegal, Tanzania, Uganda, Gabon, Rwanda şi Sierra Leone, printre altele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...