G4Media.ro

Tarifele impuse de Trump nu vor aduce producția de bunuri înapoi în…

Sursa foto: CHIP SOMODEVILLA / Getty images / Profimedia

Tarifele impuse de Trump nu vor aduce producția de bunuri înapoi în SUA, arată un sondaj CNBC printre firme și organizații de afaceri / Majoritatea companiilor sunt descurajate de costuri, care s-ar dubla

Dacă o parte din producție va fi pierdută de China ca urmare a tarifelor vamale ale președintelui Trump, sectorul de producție din SUA nu va fi principalul beneficiar, potrivit unui nou sondaj CNBC privind lanțul de aprovizionare.

Administrația Trump spune că urmează un boom al mutării producției în SUA, dar majoritatea companiilor spun că s-ar putea ajunge la costuri duble dacă vor aduce înapoi lanțurile de aprovizionare.

Aproape trei sferturi dintre cei intervievați (74%) au indicat costul drept principalul motiv pentru care au spus că nu vor relocaliza producția, urmat de provocarea de a găsi forță de muncă calificată (21%). Administrația Trump a promis reduceri de impozite pentru companiile care reorientează producția, însă sondajul a arătat că impozitele se află mai jos în clasamentul costurilor care au un impact asupra procesului decizional al unităților de producție.

În ciuda unor anunțuri recente de profil din sectorul tehnologiei, inclusiv planurile Nvidia pentru o fabrică de supercomputere în SUA și angajamentul Apple de a investi 500 de miliarde de dolari în țară, majoritatea companiilor consideră costurile ca fiind prohibitive. Sectorul tehnologic a fost scutit vineri seară de noile tarife impuse Chinei și altor țări producătoare la nivel mondial, însă administrația Trump avansează cu o anchetă privind securitatea națională care vizează tehnologii esențiale pentru viitoarele tarife.

Majoritatea respondenților la sondaj estimează că prețul construirii unui nou lanț național de aprovizionare ar fi cel puțin dublu față de costurile actuale (18%) și probabil mai mult decât dublu (47%). În loc să mute lanțurile de aprovizionare înapoi în Statele Unite, 61% au afirmat că ar fi mai rentabilă relocarea lanțurilor de aprovizionare în țări cu tarife mai mici.

În plus față de tarife, cererea consumatorilor și prețurile materiilor prime, precum și „incapacitatea actualei administrații de a oferi o strategie coerentă” au fost citate ca fiind principalele preocupări privind lanțul de aprovizionare.

Majoritatea respondenților (61%) au declarat că au impresia că administrația Trump „intimidează America corporatistă”.

Un total de 380 de respondenți din companii din lanțul de aprovizionare și organizații de afaceri au fost incluși în sondaj.

Dintre respondenții care și-au manifestat interesul pentru restabilirea lanțului de aprovizionare din SUA, aceștia se așteaptă la un proces care va dura mulți ani, 74% dintre ei așteptându-se la un termen de trei până la cinci ani, dacă nu chiar mai mult: 41% au spus cel puțin trei până la cinci ani; 33% au spus mai mult de cinci ani.

Automatizarea va domina asupra lucrătorilor umani

Dacă industria prelucrătoare se întoarce în SUA, automatizarea va fi o componentă majoră a modelului economic, 81% dintre respondenți afirmând că aceasta va fi utilizată mai mult decât lucrătorii umani.

„Piața forței de muncă din SUA este un motiv de îngrijorare atunci când se ia în considerare revenirea în SUA”, a declarat Mark Baxa, CEO al grupului comercial de lanțuri de aprovizionare CSCMP.

În contextul actual, concedierile reprezintă o preocupare imediată, respondenții fiind împărțiți aproape în mod egal între cei care planifică reduceri de personal (47%) și cei care afirmă că nu au în prezent planuri de concediere (53%). Majoritatea respondenților se așteaptă la reduceri de personal în următoarele nouă luni, iar 38% în următoarele două-trei luni.

Un sondaj al Fed publicat luni a constatat o creștere a temerilor privind concedierile.

În prezent, cea mai răspândită reacție la tarifele impuse de Trump este anularea comenzilor (89%), pe baza așteptării că consumatorii vor reduce cheltuielile, ceea ce 75% dintre respondenți au declarat că prevăd. Pentru produsele care intră sub incidența noilor tarife, 61% dintre cei care au participat la sondaj au declarat că vor crește prețurile.

„Impactul imediat este anularea comenzilor, iar riscul de retragere a cheltuielilor de consum este demn de remarcat”, a declarat Baxa.

„Deocamdată, am observat o rată ridicată de anulare sau de întrerupere a transportului de mărfuri provenind din China, dar observăm o creștere a volumelor și a încărcăriidin alte țări din Asia ale căror tarife reciproce au fost suspendate timp de 90 de zile”, a declarat Paul Brashier, vicepreședinte al lanțului global de aprovizionare la ITS Logistics.

Avertisment de recesiune din partea lanțului de aprovizionare

Șaizeci și trei la sută dintre respondenți avertizează cu privire la impactul unei recesiuni asupra economiei americane în acest an ca urmare a politicii tarifare a lui Trump, aproximativ jumătate (51%) dintre aceștia așteptându-se ca aceasta să lovească în trimestrul al doilea.

„Lanțurile de aprovizionare care susțin milioane de locuri de muncă în SUA, alimentează producătorii americani și oferă opțiuni accesibile pentru consumatorii americani se confruntă acum cu primele semne de deteriorare din cauza acestor tarife distructive”, a declarat Steve Lamar, CEO al American Apparel & Footwear Association. „Prețuri mai mari, pierderi de locuri de muncă, penurie de produse și falimente vor fi doar câteva dintre adversitățile pe care economia americană le va îndura în timp ce președintele continuă această politică tarifară nechibzuită.”

El a declarat anterior pentru CNBC că daunele aduse întreprinderilor din întreaga economie ar putea fi în curând „ireversibile”.

Directorul Consiliului Economic Național al lui Trump, Kevin Hassett, a declarat luni că mai mult de 10 țări au făcut oferte de acorduri comerciale „uimitoare” pentru Statele Unite și a garantat „100%” că nu urmează nicio recesiune.

Mai multe sondaje printre directorii executivi arată estimări conform cărora o recesiune ar putea fi deja începută sau ar urma să apară în curând.

Directorul general al BlackRock, Larry Fink, a declarat că, pe baza discuțiilor pe care le-a avut cu directorii generali din întreaga economie, Statele Unite sunt fie foarte aproape de recesiune, fie deja în recesiune.

Întreprinderile mai mici și startup-urile spun că tarifele vor fi catastrofale și vor pune în pericol locurile de muncă din SUA.

„Companiile mici de consum care au început cu o idee inovatoare nu au capitalul necesar pentru a investi în construirea de fabrici”, a declarat Bruce Kaminstein, membru al NY Angels și fondator și fost CEO al companiei de produse de curățenie Casabella. „Au fost forțate să plece peste hotare din cauza lipsei instalațiilor de producție aici, în SUA. Fabricile din China au primit cu bucurie afacerea noastră și ne-au ajutat să ne aducem produsele pe piață”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.