
Tarifele impuse de Trump zdruncină lanțul global de aprovizionare din industria modei
Industria modei la nivel global a fost luată prin surprindere miercuri, după ce președintele Donald Trump a anunțat cele mai extinse și severe tarife vamale din aproape un secol. Cele mai mari taxe au fost rezervate unor dintre cele mai importante centre de producție de îmbrăcăminte, relatează Business of Fashion.
Într-un discurs rostit din grădina Casei Albe, Trump a anunțat o taxă de bază de 10% pentru toate bunurile importate. Însă pentru aproximativ douăzeci de țări cu care SUA înregistrează un deficit comercial, tarifele vor fi mult mai ridicate — multe dintre ele fiind centre-cheie pentru producția de modă.
Bunurile provenite din Vietnam — al doilea cel mai mare exportator de îmbrăcăminte către SUA după China — vor fi taxate cu 46%. Cambodgia va fi supusă unei taxe de 49%, iar Bangladesh de 37%. În cazul Chinei, un nou tarif de 34% se adaugă celor deja existente, ajungând la un total de 54%, iar Uniunea Europeană va fi lovită de o taxă de 20%.
„Suntem profund dezamăgiți de decizia Administrației Trump de a impune noi tarife asupra tuturor importurilor”, a transmis într-un comunicat United States Fashion Industry Association. „Această măsură va afecta în special brandurile americane de modă și retailerii.”
Trump a declarat că noile tarife vor intra în vigoare la miezul nopții.
Acțiunile companiilor din modă au suferit scăderi imediate în tranzacțiile after-hours: titlurile Lululemon au scăzut cu peste 10%, Nike și Ralph Lauren cu 7%, iar Tapestry, Capri și PVH Corp. au înregistrat pierderi de aproximativ 5%. Aceste scăderi au depășit declinul de aproape 4% al contractelor futures S&P 500.
Noile taxe — care urmează altor runde de tarife impuse anterior de Trump asupra Chinei, Mexicului și Canadei — vor crește costurile și vor provoca perturbări serioase pentru numeroase afaceri din modă. SUA este unul dintre cei mai mari consumatori de îmbrăcăminte și încălțăminte din lume, ceea ce face ca piața americană să fie esențială atât pentru companiile locale, cât și pentru cele internaționale. Aproape fiecare articol de modă vândut în SUA va fi afectat, întrucât peste 98% din haine și 99% din încălțăminte sunt importate.
În timpul discursului, Trump a prezentat un grafic care evidenția țările vizate cu diferite niveluri de tarifare, susținând că acestea reflectă jumătate din barierele tarifare și non-tarifare impuse de aceste state asupra SUA. Noile tarife au fost mai mari decât anticipau majoritatea analiștilor.
„Vom deschide piețele externe și vom elimina barierele comerciale, iar în final, mai multă producție internă va însemna o concurență mai puternică și prețuri mai mici pentru consumatori,” a declarat Trump. „Aceasta va fi, într-adevăr, o epocă de aur pentru America, ne întoarcem. Ne vom întoarce cu forță.”
Lanțul de aprovizionare din modă, în pericol
După rundele anterioare de tarife impuse de Trump, companii precum Walmart și-au exprimat deja intenția de a negocia cu furnizorii pentru a reduce costurile, asumându-și parte din povară. Fabricile, care deja operează cu marje de profit reduse, vor fi și mai puternic afectate de aceste cereri. Impactul s-ar putea răsfrânge asupra întregului lanț de aprovizionare — de la producătorii de textile la fermieri — în condițiile în care toată lumea va încerca să taie din costuri.
Între timp, brandurile și retailerii vor trebui să aleagă între a absorbi costurile pentru a menține prețurile stabile sau a le transfera către consumatori sub forma unor scumpiri — într-un moment în care inflația deja afectează bugetele și încrederea consumatorilor. Chiar înainte de anunțarea noilor tarife, incertitudinea legată de planul administrației Trump a dus la scăderea încrederii consumatorilor americani în luna martie, ajungând la cel mai scăzut nivel de la pandemie încoace.
„Mai multe tarife înseamnă mai multă anxietate și incertitudine pentru afacerile și consumatorii americani,” a declarat David French, vicepreședinte executiv pentru relații guvernamentale în cadrul National Retail Federation.
Luxul și sportul, în prima linie a impactului
În timp ce noile tarife vor afecta o gamă largă de companii din modă, unele sectoare sunt deosebit de vulnerabile. Segmentul de lux, spre exemplu, a văzut în SUA o piață stabilă în contextul încetinirii globale. Însă puține branduri își produc articolele în SUA, ceea ce înseamnă că vor trebui să suporte costuri suplimentare — după ce în ultimii ani au majorat deja prețurile. LVMH, care și-a deschis a treia fabrică în SUA în 2019, este una dintre puținele companii de lux cu o prezență semnificativă în producția locală. Potrivit analistului Piral Dadhania de la RBC Capital Markets, aceste fabrici produc aproximativ 50% din volumul de articole vândute de LVMH în SUA.
Estimările lui Dadhania, realizate înainte de anunțul tarifar, luau în calcul un tarif general de 20%. Însă realitatea noilor taxe — precum cei 31% impuși Elveției — depășește acest scenariu. Deși cheltuielile ultra-bogaților nu vor fi neapărat afectate, consumatorii aspiranți — care deja își reduc achizițiile de lux — ar putea fi mai puțin înclinați să cumpere.
Nici brandurile sportive nu sunt ocolite. Deși multe au început deja să se orienteze spre surse de producție din afara Chinei, noile tarife vizează și țări precum Vietnam și Cambodgia, unde acestea s-au relocat recent.
De exemplu, Nike a produs 50% din încălțămintea sa în Vietnam în 2024, iar brandul elvețian de alergare On a fabricat 90% dintre pantofii săi tot acolo.
Dar efectele se vor resimți în întreaga industrie de modă. Chiar și cei care produc articolele finale în SUA depind în mare măsură de materii prime importate. Industria se pregătește să înfrunte un nou set de provocări în lunile următoare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii