G4Media.ro

Tarifele pentru serviciile medicale oferite de medicii de familie și din ambulatorii…

Foto: Inquam Photos / George Calin

Tarifele pentru serviciile medicale oferite de medicii de familie și din ambulatorii rămân neschimbate până la 30 iunie, anunță președintele Colegiului Medicilor / Anunțul vine după protestele medicilor

Update: Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat, joi seara, într-un comunicat de presă, că, în urma negocierilor, s-a convenit ca pentru semestrul I al anului 2024 să se mențină atât valorile punctelor per capita și pe serviciu din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate cât și suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi care au fost valabile în semestrul al II-lea al anului 2023.

Aceste valori sunt:

  • Pentru punctul per capita : 12 lei;
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 8 lei;
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 4,5 lei;
  • Suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi: 6000 lei.

La consultările și negocierile care s-au desfășurat on-line, conform calendarului anunțat la începutul săptămânii, au participat reprezentanți ai organizaţiilor patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din asistența medicală primară, cea ambulatorie de specialitate, din medicina dentară și din asistența medicală spitalicească, precum și ai Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Stomatologi din România și Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, precizează sursa citată.

„Avem dovada că dialogul poate rezolva chiar și cele mai complicate situații. E important să continuăm acest parteneriat pentru ca asigurații să nu aibă de suferit”, a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

Știrea inițială: Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, a anunţat, joi, că, în urma discuţiilor cu factorii decizionali, tarifele pentru servicii medicale oferite de medicii de familie şi din ambulatoriu vor fi menţinute neschimbate până la 30 iunie 2024, la valoarea celor din ultimul trimestru din 2023, transmite Agerpres.

„Menţinem valoarea punctelor negociate la finalul lunii iulie 2023. Nu se scade valoarea de punct cum s-a dorit iniţial. (…) Valabilitatea este numai până la 20 iunie 2024, primele şase luni. Legat de spital, s-a renunţat la cele trei ore pentru un pacient în spitalizarea de o zi şi am revenit la contractul-cadru anterior, din 2023, în care să fie două ore, ceea ce permite medicului să vadă mai mulţi pacienţi”, a declarat Coriu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că se vor elimina penalizările progresive pentru medicii care au mai mult de 2.200 de pacienţi pe listă.

„Vorbim de zone defavorizate unde un medic trebuia să facă faţă unui număr mult mai mare de pacienţi înscrişi pe listă şi atunci s-a acceptat să se renunţe la penalizarea acestor colegi, care munceau mai mult de fapt. De asemenea, s-a clarificat ce înseamnă decontarea unei singure consultaţii pe zi. (…) CNAS a renunţat la punctul 19 care a creat foarte multe emoţii negative în rândul colegilor şi care se referă la validarea serviciului de către membrii familiei”, a explicat Daniel Coriu.

Întrebat dacă s-a semnat un acord în acest sens, Coriu a spus: „Aşteptăm un proces-verbal de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Avem garanţia unor parteneri foarte serioşi. Nu s-a semnat niciun acord. Discuţiile au fost online”.

Potrivit reprezentanţilor CMR, în urma consultărilor, s-a stabilit înfiinţarea unui grup de lucru care să găsească, până la 1 iulie, soluţii pentru eficientizarea, creşterea calităţii serviciilor medicale şi plăţi suplimentare pentru serviciile aferente prevenţiei.

Context. CNAS a publicat în transparenţă decizională săptămâna trecută valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în asistenţa medicală primară şi valoarea punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, care urmau să scadă față de 2023.

Medici de familie şi din ambulatorii de specialitate au protestat, miercuri, în faţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Medicii au afișat pancarte pe care era scris: „Nu vă bateţi joc de medici!”, „Vrem venituri decente!”, „Plătim taxe – avem dreptul la sănătate”, „Nu distrugeţi medicina de familie!”, „Unde au dispărut banii din sănătate?”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează