G4Media.ro

Țările bogate și-au rezervat jumătate din viitoarele doze de vaccin. Oxfam: peste…

Sursa foto: Pixabay

Țările bogate și-au rezervat jumătate din viitoarele doze de vaccin. Oxfam: peste un miliard de doze au fost pre-cumpărate de un grup de state care reprezintă 13% din populația mondială

Un grup de țări bogate care reprezintă 13% din populația lumii a pre-cumpărat jumătate din viitoarele doze de vaccinuri împotriva Covid-19, potrivit unui raport publicat miercuri, 16 septembrie de către ONG-ul Oxfam.

Logica acestor țări este de a se aproviziona ca măsură de precauție de la mai mulți producători concurenți, în speranța că cel puțin unul dintre vaccinurile acestora se va dovedi eficient, dar raportul subliniază imediat dificultatea de a găsi vaccinuri în prima perioadă cu care se va confrunta o parte din populația lumii, în timp ce un dispozitiv internațional de punere în comun numit Covax, susținut de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), este boicotat de Washington și nu are finanțare.

Începând din luna mai, Statele Unite, apoi Regatul Unit, Uniunea Europeană, Japonia și alte țări au semnat contracte multiple care garantează în prealabil producția și livrarea dozelor în cazul în care studiile clinice în desfășurare se vor dovedi concludente. Americanii vor primi chiar doze încă din octombrie, pentru a fi gata să le distribuie în 24 de ore de la o posibilă autorizație sanitară.

Grupul AstraZeneca, partener al Universității din Oxford, a semnat majoritatea acestor contracte în mod public, dar şi Sanofi, Pfizer, Johnson & Johnson, biotehnologia americană Moderna, laboratorul chinez Sinovac și institutul rus Gamaleia au pre-vândut sute de milioane de doze la nivel mondial, uneori sub formă de parteneriate cu producători locali.

Potrivit Oxfam, au fost deja semnate contracte cu cinci dintre acești producători în faza 3 a studiilor clinice pentru 5,3 miliarde de doze, din care 51% pentru țările dezvoltate, cele de mai sus, precum și Australia, Hong Kong, Elveția și Israel (cifrele nu includ contractele pentru vaccinuri care nu sunt încă în faza 3). Restul a fost promis țărilor în curs de dezvoltare, printre care se numără India (unde se află gigantul producător Serum Institute of India), Bangladesh, China, Brazilia, Indonezia și Mexic, potrivit Oxfam.

Statele Unite ale lui Donald Trump (330 de milioane de locuitori) au rezervat în total 800 de milioane de doze de la șase producători, iar Uniunea Europeană (450 de milioane de locuitori) a achiziționat cel puțin 1,5 miliarde de doze, conform unui bilanţ întocmit de AFP. „Accesul vital la vaccinuri nu ar trebui să depindă nici de locul în care locuieşte cineva, nici de câți bani are”, a spus Robert Silverman de la Oxfam.

Experții în sănătate publică au propus mai multe metode de distribuție globală: OMS ar dori să ofere fiecărei țări suficient pentru a vaccina 20% din populația sa; un grup de eticieni a sugerat prioritizarea țărilor în care virusul ucide cel mai mult. Dar Statele Unite au anunțat că intenționează să ofere vaccinul mai întâi tuturor locuitorilor săi, nu doar celor vulnerabili și persoanelor în vârstă.

Acest tip de „naționalism vaccinal” a fost denunțat de mai mulți oficiali din domeniul sănătății publice și de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un discurs ţinut miercuri dimineață în fața Parlamentului European.

Sursa: Le Figaro / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Sursa foto: pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Pana acum, au blana ursului din pădure. Daca se putea realiza un vaccin anticorona eficient pana acum, ar fi existat anti sars I și anti mers.

    • Daca SARS si MERS nu s-a fi „oprit” de la sine am fi avut un vaccin si pentru ele.

    • @Silviu, gresesti, MERS nu s-a oprit de la sine, s-au folosit mult pepsiglas, candidatii la primarie s-au pozat cateva luni cu botnita etc