Țările de Jos ar vrea să reducă numărul studenților străini în universități / Numărul acestora s-a triplat în ultimul deceniu
Un grup de universități din Țările de Jos ar dori să reducă numărul studenților străini, oferind mai mult acces studenților olandezi. Cu toate acestea, planul ar putea duce la o pierdere economică, transmite Euronews, citată de Rador.
Mai puțini studenți străini în universități: acesta este obiectivul a 14 universități, grupate în Asociația Universităților din Țările de Jos (UNL), care lucrează la un plan de reducere a numărului de studenți sosiți din străinătate.
Olanda este foarte populară în rândul studenților străini, atât de mult încât numărul acestora s-a triplat în ultimul deceniu, ajungând la o pondere de 15%. În 2023, la universitățile din țară s-au înscris 122 de mii de studenți străini.
Multe dintre universitățile olandeze se concentrează aproape exclusiv pe piața internațională a muncii și aproape o treime dintre străini aleg să trăiască și să lucreze în Țările de Jos după absolvire. Acest lucru pare să submineze șansele tinerilor locali care doresc să urmeze universitatea și au dificultăți în a găsi un loc liber, sau ulterior, un loc de muncă.
Problema se află de ani de zile pe masa de lucru a politicienilor, însă până acum nu s-a luat nicio măsură. Discursul este evident unul economic: fiecare student străin aduce ţării zeci de mii de euro pe an. Valoarea medie este în jur de 17.000 de euro per student străin.
Momentan, planul nu a fost implementat și s-ar putea să nu fie implementat înainte de 2026, însă unele universități au propus menținerea limbii olandeze în sistemul de predare, dominat în mare parte de engleză.
Sursa: Euronews/ Rador Radio România/ Traducerea Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank