G4Media.ro

Ţările din Golf, de acord cu desfăşurarea de trupe americane pentru a…

Ţările din Golf, de acord cu desfăşurarea de trupe americane pentru a descuraja Iranul

Arabia Saudită şi alte câteva ţări din Golf au căzut de acord în legătură cu o solicitare a SUA de desfăşurare de trupe americane pe teritoriul lor şi în apele Golfului cu scopul de a descuraja potenţiale atacuri iraniene, a relatat sâmbătă cotidianul saudit Asharq Al Awsat, citat de dpa.

Aprobarea pentru desfăşurarea de trupe are la bază acordurile bilaterale între SUA şi ţările din Golf, a scris ziarul saudit, care nu a numit statele în cauză şi a insistat că SUA nu intenţionează să pornească un război cu Iranul.

„Principalul motiv al desfăşurării de trupe americane în ţările din Golf este realizarea de acţiuni comune pentru a descuraja Iranul de la orice fel de încercare de a escalada militar situaţia şi de a ataca statele din Golf sau interesele americane în regiune şi nu pentru a se angaja într-un conflict împotriva” Iranului, a scris ziarul menţionat, citând ceea ce a numit „surse bine informate din regiune”.

Arabia Saudită şi alte ţări din Golf sunt aliate tradiţionale ale SUA, iar Iranul este rivalul regional al Arabiei Saudite, notează dpa. Iranul şi Arabia Saudită sprijină tabere opuse în războaiele din Siria şi Yemen, mai adaugă agenţia de presă germană.

Şeful diplomaţiei de la Teheran: Nu va fi război, căci nu vrem război şi nicio ţară nu poate înfrunta Iranul

Ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a declarat sâmbătă că nu crede că un război va izbucni în regiune, deoarece Teheranul nu vrea un conflict şi nicio ţară nu-şi face „iluzia că ar putea înfrunta Iranul”, a relatat agenţia de presă publică IRNA, citată de Reuters.

Tensiunile s-au intensificat în ultimele zile, pe fondul unei preocupări crescute cu privire la un posibil conflict între SUA şi Iran. La începutul săptămânii, Statele Unite au retras o parte din personalul său diplomatic de la ambasada americană din Bagdad după o serie de atacuri asupra a patru petroliere în Golf.

„Nu va fi război deoarece noi nu vrem un război şi nimeni nu-şi face idei sau iluzii că ar putea înfrunta Iranul în regiune”, a declarat Zarif agenţiei IRNA, înainte de a-şi încheia vizita la Beijing.

Trump neagă existenţa unor tensiuni cu Bolton şi Pompeo pe tema politicii faţă de Iran

Preşedintele american Donald Trump a negat vineri că ar fi supărat pe echipa sa pentru răspunsul SUA la tensiunile cu Iranul şi a apărat abordarea consilierului său pentru securitate naţională John Bolton şi a secretarului său de stat Mike Pompeo, informează EFE.

„Ele (mijloacele de comunicare în masă – n.r.) vin cu mesaje cum că aş fi supărat pe oamenii mei. Nu sunt supărat pe oamenii mei. Iau singur deciziile. Mike Pompeo face o treabă foarte bună, Bolton face o treabă foarte bună, dar (presa) lasă să se înţeleagă că ar exista un conflict”, a declarat Trump într-un discurs în faţa Asociaţiei Naţionale de Agenţi Imobiliari din SUA.

Cotidianul The Washington Post a informat săptămâna aceasta că Trump este supărat pe unii dintre consilierii săi deoarece crede că SUA au adoptat o poziţie mult prea războinică, iar The New York Times a dat asigurări că liderul de la Casa Albă i-ar fi comunicat şefului Pentagonului, Patrick Shanahan, că nu doreşte un război cu Iranul.

Bolton, cunoscut pentru atitudinea sa dură la adresa Iranului, vrea să provoace o schimbare de regim la Teheran, în timp ce Trump ar dori să discute cu iranienii pentru a detensiona situaţia, motiv pentru care s-a întâlnit joi cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Ueli Maurer, a cărui ţară joacă rolul de mediator între SUA şi Iran, potrivit The Washington Post.

Potrivit publicaţiei Politico, dezbaterea pe tema Iranului i-a adus pe poziţii divergente pe Bolton şi pe Pompeo, acesta din urmă având o abordare mai apropiată de cea a preşedintelui Trump şi dorind să negocieze cu Iranul, idee pe care consilierul pe probleme de securitate naţională o priveşte cu scepticism.

Tensiunile au sporit în această lună între Iran şi SUA în Golful Persic, unde Washingtonul a decis să trimită nava de război USS Arlington, rachete Patriot, portavionul USS Abraham Lincoln şi bombardiere, după ce a acuzat că există „indicii” cu privire la planuri ofensive iraniene împotriva forţelor americane din Orientul Mijlociu.

Responsabil al Gardienilor Revoluţiei din Iran: Rachetele iraniene pot lovi navele americane în Golf

Rachetele cu rază scurtă de acţiune ar putea lovi navele de război americane în Golf, a afirmat vineri un responsabil al corpului Gardienilor Revoluţiei (armata de elită a regimului iranian), apreciind că SUA nu-şi pot permite un nou război, potrivit agenţiei de presă semioficiale Fars, citată de Reuters.

Declaraţia acestuia intervine pe fondul escaladării tensiunilor dintre Teheran şi Washington. Acesta din urmă şi-a înăsprit sancţiunile împotriva Iranului şi şi-a consolidat prezenţa militară în regiune, invocând ameninţări din partea acestuia împotriva trupelor şi intereselor americane.

Iranul a acuzat, la rândul său, SUA de ‘război psihologic’, iar ayatollahul Ali Khamenei – ghidul suprem al Iranului – a declarat săptămâna aceasta că Teheranul nu va negocia un nou acord (nuclear) după ce Washingtonul s-a retras din pactul din 2015 asupra programului nuclear iranian.

‘Chiar şi rachetele noastre cu rază scurtă de acţiune pot atinge cu uşurinţă navele de război (ale SUA) în Golf’, a declarat Mohammad Saleh Jokar, adjunct al şefului pentru afaceri parlamentare al Gardienilor Revoluţiei, citat de Fars, insistând că ‘America nu îşi poate permite costurile unui nou război’.

Separat, un înalt responsabil militar iranian l-a acuzat vineri pe preşedintele american Donald Trump de ‘lipsă de onestitate’, potrivit agenţiei de presă iraniene Mehr, citată de Reuters.

Trump a declarat public că vrea să urmeze o cale diplomatică după ce a retras SUA din acordul nuclear din 2015 şi a mers până într-acolo încât să blocheze toate exporturile de petrol iranian luna aceasta.

‘Acţiunile liderilor americani în exercitarea de presiuni şi lansarea de sancţiuni (…) în timp ce vorbesc despre discuţii este ca şi cum ai ţinti cu o armă de foc pe cineva şi i-ai cere prietenie şi negocieri’, a afirmat Rasoul Sanai-Rad, adjunct politic al comandantului forţelor armate iraniene. ‘Comportamentul liderilor americani este un joc politic, care constă din ameninţări şi presiuni, demonstrând în acelaşi timp dorinţa de a negocia cu scopul de a prezenta o imagine paşnică a lor înşişi şi a păcăli opinia publică’, susţine Sanai-Rad.

Administraţia Trump şi-a sporit presiunea asupra Teheranului în ultimele 10 zile şi şi-a consolidat prezenţa militară în Golf, informând cu privire la pregătiri iraniene pentru un eventual atac împotriva intereselor SUA în regiune.

Sursa: Agerpres

Citește și:

Escaladarea conflictului dintre SUA și Iran: Teheranul amenință Washingtonul că va cunoaște ”gustul amar al înfrângerii” după ce americanii au trimis în Golful Persic un convoi de 85 de nave, inclusiv un crucișător lansator de rachete și un submarin / Tensiuni între SUA și Uniunea Europeană

Foto: Liderul suprem iranian Ali Khamenei (stânga) împreună cu președintele Hassan Rouhani

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...