Ţările din Golf încearcă să evite o extindere a conflictului în Orientul Mijlociu, care le-ar afecta afacerile
Statele din Golf se străduiesc să evite o extindere a conflictului din Orientul Mijlociu, care le-ar pune în pericol securitatea şi planurile ambiţioase de reformă economică, transmite AFP.
Liderii lor au început o serie de contacte diplomatice după atacul fără precedent al Iranului asupra Israelului de sâmbătă seara, agitând spectrul unei conflagraţii regionale, pe fondul unui război între armata israeliană şi mişcarea palestiniană Hamas în Gaza, transmite Agerpres.
Din punct de vedere geografic, aceste ţări se află de cealaltă parte a Golfului faţă de Iran, ceea ce le plasează în prima linie.
În plus, instalaţiile militare ale Statelor Unite, un aliat al Israelului, sunt situate în cele şase state membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG). Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, nume grele în Consiliu, s-au confruntat deja cu atacuri asupra instalaţiilor petroliere din partea rebelilor Houthi din Yemen, susţinuţi de Iran.
În cazul unui atac asupra Iranului, Teheranul ar putea fi „tentat să riposteze împotriva CCG, având în vedere proximitatea sa şi multitudinea de ţinte (potenţiale) dificil de protejat”, a declarat Ali Shihabi, un analist saudit apropiat palatului regal din Arabia Saudită.
Potrivit acestuia, „Iranul tocmai a aflat cât de dificil este să ajungă la Israel la mii de kilometri distanţă”, spre deosebire de ţările CCG, în timp ce Israelul a declarat că a dejucat atacul iranian, care a inclus 350 de drone şi rachete, aproape toate fiind interceptate de apărarea antiaeriană israeliană şi aliată.
Ţările din Golf împărtăşesc o convingere: „Conflictul este rău pentru afaceri şi evitarea acestuia este acum o prioritate absolută”, a declarat Andreas Krieg, expert în Orientul Mijlociu la King’s College din Londra.
Duminică, preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed al-Nahyan, a purtat discuţii cu emirul Qatarului şi cu regii Iordaniei şi Bahrainului, conform presei de stat, în timp ce prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, a vorbit cu premierul irakian.
În cadrul acestor contacte, premierul qatarez şi ministrul saudit de externe au avut un schimb de opinii cu ministrul iranian de externe, în timp ce ministrul saudit al apărării a purtat discuţii cu omologul său american.
La rândul său, emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al-Thani, a discutat luni cu preşedintele iranian despre „necesitatea de a restrânge toate formele de escaladare şi de a evita extinderea conflictului în regiune”, potrivit agenţiei oficiale de ştiri din Qatar.
Miza este mare pentru ţările bogate din Golf, aliaţi de lungă durată ai Statelor Unite: planurile lor costisitoare de diversificare economică, menite să le asigure viitorul post-petrolier, se bazează pe un mediu stabil favorabil afacerilor şi turismului.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator de ţiţei din lume, a lansat un program ambiţios de reformă menit să transforme regatul ultraconservator într-un centru de afaceri, turism şi sport.
„Prioritatea” sa este ca această „criză să nu se înrăutăţească”, a declarat Ali Shihabi pentru AFP.
Arabia Saudită vrea, de asemenea, să profite de legăturile sale reînnoite cu Iranul după o lungă ruptură şi de relaţiile sale bune cu Statele Unite.
„Arabia Saudită îşi va folosi legăturile cu Statele Unite pentru a face presiuni asupra Israelului pentru încetarea focului în Gaza şi pentru a nu răspunde atacului iranian” asupra Israelului, a declarat Umer Karim, cercetător în politică externă şi politică saudită la Universitatea din Birmingham.
Oman, care este aproape de Iran, rămâne un canal esenţial pentru mediere. Iar Qatarul are avantajul de a găzdui Al Udeid, cea mai mare bază militară americană din regiune, a spus Krieg.
„În ceea ce priveşte Strâmtoarea Ormuz sau Bab al-Mandeb, (Omanul) are reţele mai profunde şi este probabil cel mai eficient mediator”, a spus el, referindu-se la rutele strategice de transport maritim din Golf şi Marea Roşie.
Potrivit lui Karim, orice deteriorare suplimentară a situaţiei nu ar lăsa o alegere bună pentru Golf.
„Conflictul generează treptat un nou echilibru regional (…) cu un Israel sprijinit de Statele Unite, pe de o parte, şi Iranul” şi aliaţii săi, de cealaltă parte, a spus el.
Între timp, o escaladare pune statele din Golf „într-o poziţie foarte delicată, deoarece ele nu vor să se ralieze cu nicio parte. Dar ele vor fi afectate orice s-ar întâmpla”, a adăugat el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank