G4Media.ro

Țările europene care ar putea pierde mai mult de 30 de zile…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Țările europene care ar putea pierde mai mult de 30 de zile cu vreme confortabilă pe an până în 2100 / Nordul se încălzește, sudul devine fierbinte / Câte zile confortabile pierde România (studiu MIT)

Cercetătorii de la MIT au dezvoltat un nou mod inovator de a măsura impactul real al încălzirii globale, transmite Euronews.

Pentru majoritatea oamenilor, nu este ușor să descifreze impactul creșterii temperaturilor asupra vieții lor de zi cu zi. O încălzire globală de 1,5C sau 2C în medie este greu de imaginat.

Pentru a încerca să rezolve această problemă, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au găsit un nou mod inovator de a măsura această schimbare în viața reală și de a prezice efectele sale pe termen lung.

Folosind date provenite din 50 de modele climatice diferite, aceștia au trasat modul în care va crește sau va scădea numărul de „zile în aer liber” în diverse destinații din întreaga lume până în 2100.

Aceste „zile în aer liber” se referă la perioade de 24 de ore în care temperaturile sunt suficient de plăcute pentru ca majoritatea oamenilor să desfășoare activități în aer liber, fie că este vorba de muncă sau de agrement. Acestea sunt zile în care nu este nici prea cald, nici prea frig, pe care oamenii de știință le consideră a fi aproximativ între 10C și 25C, și în care nu au loc evenimente meteorologice extreme.

Un instrument online dezvoltat de cercetătorii de la MIT permite, de asemenea, ca oamenii să își stabilească propriul interval de temperatură atunci când verifică datele din țara lor, pe baza a ceea ce ei consideră că reprezintă o vreme confortabilă.

Studiul MIT a constatat că destinațiile tropicale vor înregistra cele mai mari schimbări în ceea ce privește zilele petrecute în aer liber. Republica Dominicană va fi cea mai afectată, pierzând 124 de zile de vreme confortabilă pe an până la sfârșitul secolului. Mexic, India, Thailanda și Egipt vor pierde jumătate din numărul de zile de aer liber.

De asemenea, cercetătorii au evidențiat un decalaj între Nordul global, care va câștiga mai multe zile de vreme confortabilă, și Sudul global, care va pierde mai multe zile, deși a emis mai puține gaze cu efect de seră. Diferențele în locuri precum Bangladesh sau Sudan sunt izbitoare, spun ei.

Există, de asemenea, o diviziune nord-sud în Europa în ceea ce privește zilele petrecute în aer liber. În nord, vor fi mai multe zile cu vreme confortabilă, pe măsură ce iernile se încălzesc, în timp ce în sud, căldura extremă din timpul lunilor de vară va determina scăderea numărului de zile în aer liber.

Conform datelor MIT, Balcanii vor fi probabil una dintre cele mai afectate regiuni din Europa. Albania va pierde 30 de zile, Serbia 26 de zile, Croația 22 de zile, Macedonia de Nord 21 de zile, Bulgaria 17 zile, Kosovo 19 zile, iar România 12 zile.

Puțin mai la sud, Grecia ar putea pierde 37 de zile în aer liber pe an până în 2100 din cauza căldurii extreme din perioada mai-septembrie, se arată în studiul MIT.

Peninsula Iberică va suferi, de asemenea, schimbări, Portugalia înregistrând cu 33 de zile în aer liber mai puține, iar Spania cu 13.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...