G4Media.ro

Ţările membre UE, aproape de un acord cu privire la al 12-lea…

Sursa foto: © Ssv2009 | Dreamstime.com

Ţările membre UE, aproape de un acord cu privire la al 12-lea pachet de sancţiuni contra Rusiei

Ţările membre ale Uniunii Europene sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la al 12-lea pachet de sancţiuni contra Rusiei, care se va concentra pe interzicerea importurilor de diamante provenite din Rusia şi pe noi măsuri privitoare la petrolul rusesc, transmite luni Reuters, care citează patru surse diplomatice europene apropiate acestui dosar.

Deşi cea mai mare parte a noilor măsuri se referă la interzicerea diamantelor non-industriale ruseşti, ţările UE analizează şi posibilitatea unor măsuri suplimentare pentru a ameliora eficacitatea sancţiunilor referitoare la petrolul rusesc.

”Cred că avem mai mult sau mai puţin un text stabil”, a declarat un diplomat european.

La jumătatea lunii noiembrie, Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de diamante provenite din Rusia, în cadrul unui nou pachet de sancţiuni legate de războiul din Ucraina. Moscova este acuzată că îşi finanţează o parte a campaniei sale militare împotriva Ucrainei graţie comerţului său profitabil cu diamante, ce reprezintă o cifră de afaceri de 4-5 miliarde de dolari pe an.

Interdicţia UE vizează diamantele naturale sau sintetice şi bijuteriile, începând din ianuarie 2024, şi diamantele ruseşti tăiate în alte ţări, începând din septembrie.

Belgia a exprimat reticenţe cu privire la aceste sancţiuni, decise de ţările membre G7, şi a propus soluţii, mai ales prin intermediul unui sistem de marcare pentru a face eficiente sancţiunile, fără a penaliza propria industrie a diamantelor, una extrem de profitabilă la Anvers (nord-vestul Belgiei).

Textul ce urmează să fie adoptat de Consiliu include, de asemenea, măsuri mai dure referitoare la modul de verificare a preţului tranzacţionării petrolului rusesc.

Uniunea Europeană caută de asemenea să îmbunătăţească eficacitatea sancţiunilor luate cu privire la petrolul rus. Comisia Europeană propune extinderea acestor sancţiuni şi la gaz petrol lichefiat (GPL), butan şi propan, utilizate mai ales pentru încălzire.

Executivul UE încă nu a dat curs unei solicitări a Parlamentului European care a propus, luna trecută, o interdicţie totală asupra importurilor de gaz natural lichefiat (GNL), mult mai răspândit în blocul comunitar.

Potrivit unui raport publicat la finalul lui august de organizaţie neguvernamentală Global Witness, Uniunea Europeană şi-a sporit cu 40% importurile de GNL în cursul primelor şapte luni din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, la o valoare de circa 5,29 miliarde euro. Însă alte ţări europene sunt mai reticente din cauza dezechilibrului pe care o asemenea măsură l-ar putea provoca pe piaţa europeană a gazului.

În proiectul propus de Comisia Europeană, companiile din UE vor trebui să-şi convingă companiile partenere să semneze contracte prin care este interzis re-exportul către Rusia. Prevederea se va aplica contractelor pre-existente cu o fază tranzitorie, potrivit surselor diplomatice europene citate.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...