Țările UE, acord asupra unei legislații pentru reducerea emisiilor de CO2 ale camioanelor
Țările Uniunii Europene (UE) au dat luni undă verde unei legislații menite să reducă emisiile de dioxid de carbon provenite de la camioane, un proiect care vizează ca majoritatea vehiculelor grele noi vândute în UE începând cu 2040 să nu mai emită CO2, potrivit agenției Reuters.
Textul impune o reducere cu 90% a emisiilor de CO2 ale vehiculelor grele de marfă noi până în 2040, ceea ce va obliga producătorii să se axeze pe camioane care nu emit CO2, cum ar fi camioanele electrice sau pe bază de hidrogen.
În prezent, majoritatea camioanelor de pe drumurile europene funcționează cu motorină și emit gaze cu efect de seră și particule fine, care provoacă cancer pulmonar și boli respiratorii. Vehiculele grele de marfă sunt responsabile pentru un sfert din emisiile generate de transportul rutier în Europa.
Producătorii de camioane vor trebui, de asemenea, să reducă emisiile de CO2 ale flotelor lor cu 45% până în 2030, înlocuind obiectivul actual de 30%, și cu 65% până în 2035.
Începând cu 2030, 90% din autobuzele urbane noi vândute în UE vor trebui să fie lipsite de emisii, iar în 2035, 100%.
ACEA, asociația europeană a automobilelor, a descris politica UE ca fiind cea mai ambițioasă din lume, dar a avertizat că obiectivele vor fi atinse doar dacă guvernele le vor însoți cu implementarea rapidă a 50.000 de puncte de încărcare electrică publice adecvate pentru camioane până în 2030.
La votul de luni, doar Italia, Polonia și Slovacia s-au opus textului, în timp ce Republica Cehă s-a abținut, a declarat pentru Reuters un oficial UE.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank