Țările UE care vor să recunoască statul Palestina ar trebui să acționeze coordonat, afirmă Charles Michel
Țările Uniunii Europene care doresc să recunoască statul Palestina ar trebui să acționeze coordonat pentru a „declanșa progrese semnificative” în construirea păcii în regiunea devastată de război, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Euronews.
Vorbind în fața jurnaliștilor la Bruxelles în această săptămână, Michel a sugerat „coordonarea la nivelul UE” între statele membre care sunt pregătite să recunoască în mod oficial un stat palestinian suveran, o inițiativă care a câștigat teren după ce Spania, Irlanda, Slovenia și Malta au aprobat-o luna trecută.
Michel, care are sarcina de a crea un consens între toți cei 27 de lideri ai UE, a sugerat că și alte țări din afara blocului care împărtășesc aceleași idei s-ar putea alătura inițiativei.
În timp ce nouă state membre ale UE recunosc deja în mod oficial dreptul palestinienilor la statutul de stat, printre care Bulgaria, Republica Cehă, România și Suedia, poziția oficială a UE este că va recunoaște un stat palestinian odată ce acesta va fi înființat ca parte a unei soluții cu două state, propunerea de pace pentru regiune aprobată la nivel internațional.
Însă, potrivit lui Michel, recunoașterea coordonată din partea țărilor membre ar putea oferi blocului comunitar mai multe „pârghii” pentru a îndemna atât Israelul, cât și Autoritatea Palestiniană să realizeze reformele necesare pentru a face posibilă o soluție cu două state.
Deși s-a abținut de la a detalia ce ar putea implica astfel de reforme, Michel a sugerat că Uniunea Europeană ar trebui să folosească „instrumentele” pe care le are la dispoziție, cum ar fi Acordul de asociere UE-Israel, pentru a se asigura că Israelul respectă statul de drept și dreptul umanitar internațional.
Acordul de asociere stabilește legăturile comerciale și instituționale dintre UE și Israel și include un articol care impune ambelor părți obligații de respectare a drepturilor omului. Apelul Irlandei și al Spaniei de a revizui acordul în lumina încălcărilor drepturilor fundamentale comise de Israel în Gaza nu a reușit să obțină sprijinul unanim necesar din partea tuturor celor 27 de state membre.
„Acest acord de asociere ia în considerare respectarea statului de drept (și) a dreptului internațional, inclusiv a dreptului internațional umanitar”, a explicat Michel.
„Comisia are responsabilitatea de a evalua dacă acest lucru este respectat sau nu. În cazul în care nu este respectat, Comisia poate face o propunere legată de acest acord de asociere”, a mai spus Michel, într-un semnal clar de susținere pentru o revizuire a acordului.
Marți, raportorul special al ONU pentru Palestina, Francesca Albanese, a declarat pentru Euronews că blocul trebuie să oprească legăturile comerciale cu Israelul pentru a descuraja crimele de război care echivalează cu un genocid în Fâșia Gaza asediată.
Acest lucru vine în contextul în care presiunea internațională se intensifică și asupra SUA și Germaniei pentru a suspenda vânzările de arme folosite de Israel pentru a susține ofensiva sa în Gaza.
Spania conduce demersul pentru recunoașterea statului palestinian
Apelul lui Michel pentru o recunoaștere coordonată a statului palestinian vine ca urmare a aprobării comune a acestui demers de către liderii Spaniei, Irlandei, Sloveniei și Maltei, în urma unui summit al liderilor UE desfășurat luna trecută.
De atunci, această perspectivă a câștigat teren, miniștrii belgieni confirmând că sunt, de asemenea, pregătiți să sprijine recunoașterea unui stat palestinian care să cuprindă Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est.
Un purtător de cuvânt al guvernului spaniol a declarat marți că premierul Pedro Sánchez se va întâlni cu liderii Norvegiei, Irlandei, Portugaliei, Sloveniei și Belgiei pentru a discuta despre situația din Gaza și despre recunoașterea statului palestinian, înainte ca toți cei 27 de lideri ai UE să se reunească miercurea viitoare la Bruxelles.
Sánchez, care a condus eforturile de înăsprire a poziției UE față de Israel, a declarat că Spania va lua măsuri pentru recunoașterea statului Palestina până în iulie.
Însă mai multe state membre dornice să mențină o poziție solidară cu Israelul se vor abține probabil să susțină acest demers, ceea ce va consolida și mai mult poziția profund divizată a capitalelor UE cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu.
UE speră să joace un rol central în viitoarele negocieri dintre Israel și Palestina, contribuind cu o foaie de parcurs și cu principii pentru un potențial proces de pace.
Însă incapacitatea sa de a adopta rapid poziții unanime cu privire la o serie de aspecte, inclusiv apelurile la încetarea focului, i-a afectat credibilitatea.
Michel a recunoscut că apelul comun al UE pentru o încetare a focului „a durat prea mult timp”, dar și-a exprimat încrederea că va exista un „moment” în care vor fi întrunite condițiile necesare pentru o coordonare între statele membre în vederea recunoașterii oficiale a statutului de stat palestinian.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
2 comentarii