TAROM trece la restructurări. Primul pas: plecări voluntare din companie, cu salarii compensatorii
Timp de 30 de zile, TAROM le dă angajaților posibilitatea de a părăsi voluntar compania. Până pe 28 septembrie cei care vor decide să plece de bună voie din companie vor primi între 4 și 7 salarii compensatorii, potrivit unui document obținut de G4Media.
Până la finalul anului compania aeriană ar urma să ajungă la 1.233 de salariați, asta în condițiile în care în prezent pe statele de plată ale companiei se află peste 1.800 de persoane, potrivit bugetului de venituri și cheltuieli, care a fost publicat în Monitorul Oficial în iunie. Ceea ce înseamnă că după aceste plecări voluntare ar putea urma un val de concedieri colective.
Situația financiară a companiei s-a înrăutățit pe fondul pandemiei de COVID-19 și a restricțiilor de zbor adoptate de autorități în încercarea de a limita răspândirea noului coronavirus. Guvernul a adoptat luna aceasta o ordonanță de urgență pentru acordarea unui ajutor în valoare de 317 milioane de lei către transportatorul aerian de stat.
„Compania TAROM S.A (…) a decis să ofere angajaților săi posibilitatea retragerii voluntare din activitate. Planul de încetare a raporturilor de muncă prin acordul părților va intra în vigoare începând cu data de 28.08.2020 și va expira la data de 28.09.2020, la orele 16.00.”, se arată în documentul obținut de G4Media.
Cei care vor alege să părăsească TAROM vor primi:
- 4 salarii brute dacă au o vechime în companie între 3 și 10 ani
- 5 salarii brute dacă vechimea lor este între 10 și 20 de ani
- 7 salarii brute dacă au o vechime de peste 20 de ani în TAROM
Nu-și pot depune cererea de părăsire voluntară a companiei:
- Cei care au contract de muncă pe perioadă determinată
- Cei care în 9 luni îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limita de vârstă
- Cei care au fost angajați în ultimii 3 ani
- Cei care sunt în curs de cercetare disciplinară
„Este vorba despre plecări voluntare. Nu putem estima în acest moment câți angajați își vor manifesta interesul”, a declarat directorul general al TAROM, Mihăiță Ursu, contactat de G4Media.
Transportatorul aerian de stat a beneficiat deja de un ajutor de salvare în valoare de circa 37 de milioane de euro. În plus, luna aceasta Guvernul a aprobat un nou sprijin pentru TAROM.
”Se propune autorizarea Ministerului Finanţelor Publice să emită, la solicitarea Tarom, o garanţie de stat pentru contractarea de către beneficiar a unui împrumut în limita sumei de 312.744.200 lei, pe o perioadă de şase ani, cu titlu de ajutor de stat”, se arată în ordonanța de urgență adoptată de Executiv.
Ministrul Transporturilor, Lucin Bode, în urmă cu o lună la un post de televiziune că România nu va ajunge în situația țărilor care nu au companie aeriană națională și că în urma planului de restructurare TAROM ar trebui să revină pe profit în 2024. Ultimul an cu profit pentru transportatorul aerian de stat a fost 2007.
Sindicatele acuză clasa politică pentru falimentarea TAROM
Într-o scrisoare deschisă, Sindicatul Însoțitorilor de Bord acuză clasa politică de falimentarea companiei. „Nu ne mai amenințați că aceasta este ultima noastră șansă în condițiile în care voi, clasa politică, sunteți cei care ne sufocați cu manageri incompetenți, consilieri și contracte păguboase, voi sunteți cei care v-ați bătut joc de banii din conturile TAROM, iar acum vă pregătiti să jefuiți și patrimoniul TAROM, sub pretextul eficientizării. Voi sunteți cei care ne mințiți că vreți să ne ajutați, facilitându-ne ajutoare de salvare care de fapt sunt împrumuturi cu dobânzi uriașe, voi ne mințiți că vreți să optimizați flota și costurile, când în realitate cumpărați avioane diverse la prețuri exorbitante care din stadiul de contract nu-și pot acoperi cheltuielile, indiferent de gradul de încărcare. Voi ne mințiți cp făcând restructurare, vom salva compania, în condițiile în care ponderea salariilor în structura cheltuielilor nu depășește 16-17% și doar printr-un calcul simplu putem observa că și dacă am restructura și jumătate din salariai, problema pierderilor tot nu s-ar rezolva”, scrie în documentul citat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
12 comentarii