Tatăl Mahsei Amini, reținut de forțele iraniene în ziua comemorării morții tinerei kurde
Forţele iraniene de securitate l-au reţinut pentru scurt timp pe tatăl lui Mahsa Amini, sâmbătă, ziua comemorăriI morţii acesteia în custodia autorităţilor, au declarat grupuri pentru drepturile omului, în timp ce mii de emigranţi din Iran au demonstrat vineri, la Bruxelles, transmite Reuters, citat de News.ro.
Moartea lui Mahsa Amini a declanşat în urmă cu un an ample proteste antiguvernamentale în Iran.
Amjad Amini a fost avertizat, înainte de a fi eliberat, să nu marcheze aniversarea morţii fiicei sale, a declarat Reţeaua pentru Drepturile Omului din Kurdistan.
Agenţia de presă oficială a Iranului, IRNA, a negat că Amjad Amini a fost arestat, dar nu a spus dacă a fost reţinut pentru scurt timp sau avertizat.
Anterior, reţelele de socializare şi rapoartele grupurilor pentru drepturile omului au vorbit despre faptul că forţele de securitate au preluat poziţii în jurul casei lui Amini din Saqez, în vestul Iranului.
Între timp, emigranţii iranieni au mărşăluit vineri la Bruxelles, pentru a comemora moartea lui Mahsa Amini.
Mii de manifestanţi, ţinând în sus imagini cu Amini şi cu mulţi alţii ucişi în proteste, au cerut răsturnarea teocraţiei Iranului şi instituirea unei republici democratice. Organizatorii au spus că au cerut, de asemenea, o politică unificată a Uniunii Europene pentru a-i trage la răspundere pe conducătorii clerici şiiţi din Iran pentru abuzuri.
Moartea tinerei kurde de 22 de ani, aflată anul trecut în custodia poliţiei morale pentru că ar fi încălcat codul vestimentar obligatoriu al Republicii Islamice, a declanşat proteste timp de luni de zile, care au reprezentat cea mai mare manifestare de opoziţie faţă de autorităţi din ultimii ani.
Mulţi au cerut încetarea a peste patru decenii de guvernare clericală şiită.
Potrivit postărilor pe reţelele de socializare, părinţii lui Amini au declarat la începutul acestei săptămâni că, în ciuda avertismentelor guvernului, vor organiza ”o ceremonie de comemorare tradiţională şi religioasă” la mormântul fiicei lor de 22 de ani din Saqez.
O prezenţă masivă a forţelor de securitate a fost desfăşurată sâmbătă în zonele majoritar kurde ale Iranului, în aşteptarea unor tulburări, potrivit grupurilor pentru drepturile omului.
De asemenea, au fost raportate greve pe scară largă în mai multe oraşe din regiunea Kurdistan a Iranului.
Cu toate acestea, IRNA a spus că oraşul natal al lui Amini, Saqez, este ”complet liniştit” şi că apelurile la grevă în zonele kurde au eşuat din cauza ”vigilenţei oamenilor şi a prezenţei forţelor de securitate şi militare”.
IRNA a citat un oficial din provincia Kurdistan care a spus: ”O serie de agenţi afiliaţi unor grupuri contrarevoluţionare care plănuiseră să creeze haos şi să pregătească hrana media au fost arestaţi la primele ore ale acestei dimineţi”.
În protestele care au urmat morţii lui Amini, mai mult de 500 de persoane, inclusiv 71 de minori, au fost ucise, sute au fost rănite şi mii au fost arestate, au declarat organizaţiile pentru drepturile omului.
Iranul a efectuat şapte execuţii legate de tulburări.
Într-un raport de luna trecută, Amnesty International a declarat că autorităţile iraniene ”au supus familiile victimelor unor arestări şi detenţii arbitrare, impun restricţii crude asupra adunărilor paşnice în cimitire şi au distrus pietrele funerare ale victimelor”.
Mulţi jurnalişti, avocaţi, activişti, studenţi, cadre universitare, artişti, persoane publice şi membri ai minorităţilor etnice acuzaţi de legături cu valul de proteste, precum şi rude ale protestatarilor ucişi în tulburări au fost arestaţi, citaţi, ameninţaţi sau concediaţi de la locul de muncă în ultimele săptămâni, potrivit grupurilor iraniene şi occidentale pentru drepturile omului.
Cotidianul iranian Etemad a relatat în august că avocatul familiei lui Amini s-a confruntat şi cu acuzaţii de ”propaganda împotriva sistemului”.
Dacă va fi găsit vinovat, Saleh Nikbakht riscă o pedeapsă cu închisoare de la unu la trei ani.
sursa: News.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank