Tatăl unei eleve franceze este judecat pentru că a răspândit minciuni care au dus la decapitarea unui profesor de către un terorist Islamist
A fost o crimă care a început cu o minciună. În octombrie 2020, un terorist islamist l-a urmărit și l-a decapitat pe profesorul Samuel Paty în timp ce părăsea școala în ultima zi înainte de vacanța intersemestrială, potrivit The Guardian.
În zilele premergătoare asasinării sale, Paty, în vârstă de 47 de ani, care preda geografie și istorie, fusese subiectul unei intense campanii de hărțuire online, declanșată atunci când o elevă de 13 ani a afirmat că acesta își discriminase elevii musulmani în timpul unei ore de educație morală și civică.
Fata i-a spus tatălui ei că Paty le-a cerut elevilor musulmani să părăsească sala de clasă de la liceul Bois-d’Aulne din Conflans-Sainte-Honorine, în suburbiile Parisului, în timp ce el le arăta elevilor caricaturi ale profetului Mahomed din ziarul satiric Charlie Hebdo.
În realitate, fata nu a fost în clasa lui Paty în acea zi și a inventat povestea pentru a acoperi faptul că fusese suspendată de la școală pentru comportament inadecvat.
Paty a folosit imaginile ca parte a unui curs de etică pentru a discuta despre legile privind libertatea de exprimare în Franța și despre problema „dilemelor”. El a pus întrebarea „a fi sau a nu fi Charlie?”, făcând referire la hashtag-ul #JeSuisCharlie folosit pentru a exprima sprijinul pentru ziar după un atac terorist asupra birourilor sale în ianuarie 2015, care a ucis 12 persoane.
Dar Paty nu a ordonat niciunui copil să părăsească camera – în schimb, le-a spus că pot să se întoarcă dacă se gândesc că ar fi jigniți de imagini.
Adolescenta nu avea de unde să știe că povestea pe care i-a spus-o tatălui ei va declanșa un lanț de evenimente care va determina un cecen în vârstă de 18 ani, Abdoullakh Anzorov, să călătorească 100 de kilometri (62 mile) de la locuința sa din Normandia pentru a-l ucide pe profesor, după ce tatăl furios al elevei a postat minciuna pe rețelele de socializare.
Acuzat de asociere cu o organizație teroristă
Luni, tatăl, Brahim Chnina, va fi unul dintre cei opt adulți – șapte bărbați și o femeie – judecați în legătură cu crima. Chnina este acuzat de asociere cu o organizație teroristă după ce ar fi lansat o campanie pe rețelele de socializare împotriva lui Paty, inclusiv prin publicarea de videoclipuri online în care îl ataca pe Paty și îl desemna drept țintă, oferind informații precise despre identitatea și locul său de muncă.
Procurorii spun că Chnina a fost în contact cu Anzorov de nouă ori înainte de crimă. Acesta a negat acuzațiile.
Abdelhakim Sefrioui, fondatorul colectivului pro-Hamas Sheikh Yassine din Franța, care a fost dizolvat de guvern după crimă, este acuzat că a participat la pregătirea unui videoclip care prezenta „informații false și distorsionate menite să stârnească ura” față de Paty. În videoclipul respectiv, Sefrioui îl descrie pe Paty drept un „bătăuș”.
În timpul interogatoriului, acesta a declarat poliției că nu ar fi postat niciodată videoclipul dacă și-ar fi imaginat că există „o miliardime de șansă” de a provoca uciderea profesorului. În schimb, el a declarat că el și Chnina au solicitat sancțiuni disciplinare împotriva lui Paty.
Avocații acestuia descriu acuzația împotriva sa drept o „aberație intelectuală și judiciară”, afirmând că nu există nicio dovadă a contactului dintre el și Anzorov.
Alte șase persoane sunt acuzate de asociere cu un grup terorist criminal și riscă până la 30 de ani de închisoare dacă sunt condamnate. Doi dintre prietenii lui Anzorov au fost acuzați de complicitate la uciderea lui Paty, cea mai gravă acuzație fiind pedepsită cu 30 de ani de închisoare.
Eleva a cărei poveste mincinoasă a provocat tragedia, condamnată pentru acuzații calomnioase și false
Fiica lui Chnina, a cărei poveste a declanșat tragedia, și alți cinci foști elevi, cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani la momentul crimei, au fost judecați anul trecut. Fiica lui Chnina a primit o pedeapsă de 18 luni cu suspendare pentru „acuzații calomnioase și false”.
Ceilalți cinci adolescenți au fost găsiți vinovați de conspirație criminală cu intenția de a provoca violență. Fata, care fusese suspendată de la școală pentru că lipsise în mod repetat de la cursuri, ar fi declarat poliției că a mințit pentru că a vrut să evite să-și dezamăgească tatăl.
„Ea nu ar fi îndrăznit să îi mărturisească tatălui său adevăratele motive ale excluderii sale cu puțin timp înainte de tragedie, care era, de fapt, legată de comportamentul ei rău”, a relatat Le Parisien.
Ulterior, Chnina a distribuit pe Facebook un videoclip în care îl denunța pe Paty și cerea să fie dat afară din liceu. Un al doilea videoclip postat pe social media îl acuza pe Paty de „discriminare”. Chnina a depus plângere la școală și la poliție, susținând că Paty era vinovat de „difuzarea unei imagini pornografice” și că era „islamofob”. Problema a devenit virală pe rețelele sociale; 10 zile mai târziu, Paty era mort.
Unul dintre adolescenții condamnați i-a dat lui Anzorov o descriere a lui Paty, i-a arătat traseul pe care Paty l-a urmat la ieșirea din școală și a recrutat alți elevi pentru a fi atenți la profesor.
Anzorov, în vârstă de 18 ani, un islamist radicalizat care sosise în Franța la vârsta de șase ani împreună cu părinții săi ceceni și care primise azil, a fost împușcat mortal de poliție după incident.
Orașul Conflans-Saint-Honore este parte civilă în acest caz. Laurent Brosse, primarul orașului, a declarat: „Pentru marea majoritate dintre noi, din toate generațiile, crima rezonează ca un atac asupra libertății, un atac asupra fiecăruia dintre noi, asupra societății noastre în ansamblu, asupra valorilor Republicii noastre, asupra drepturilor noastre fundamentale”.
Brosse a declarat: „Samuel Paty a întruchipat valorile Republicii noastre. Prin predarea sa, el a încercat să trezească spiritul critic al elevilor săi. Le-a arătat importanța dezbaterii de idei, a respectului reciproc și a toleranței”.
De anul viitor, școala se va numi Școala Samuel Paty.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.