G4Media.ro

Tătaru despre redeschiderea restaurantelor: Noi vrem să fie cât mai repede

sursa foto: gov.ro

Tătaru despre redeschiderea restaurantelor: Noi vrem să fie cât mai repede

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat, luni, că se doreşte redeschiderea restaurantelor cât mai repede şi a subliniat că orice măsură de relaxare se ia în context epidemiologic.

„Orice nouă măsură de relaxare se ia în context epidemiologic prin evaluarea pandemiei la nivelul ţării noastre. Noi aveam în plan inclusiv la 1 iulie măsuri de relaxare, dar evoluţia pandemiei şi mobilizările de forţe atât populaţionale, cât şi ale noastre ca şi aparat medico-sanitar într-un context de evoluţie a numărului de cazuri de trei săptămâni ne-au făcut să amânăm aceste măsuri de relaxare. Suntem într-un moment în care, încă începând de joi, am iniţiat un grup de lucru (…) pentru a cădea de acord asupra unor reguli pe care noi de altfel le-am şi stabilit odată cu deschiderea teraselor, numai că o parte dintre parteneri respectă mai puţin aceste reguli. Odată cu stabilirea regulilor, care din punctul nostru de vedere, al Institutului de Sănătate Publică există, trebuie doar adaptate la restaurante, mai este şi respectarea acestor reguli. În măsura în care zilele următoare vom avea o concluzie în acest grup tehnic de lucru vom aborda, tot în context epidemiologic al creşterii numărului de cazuri sau nu, şi momentul redeschiderii restaurantelor. Noi vrem să fie cât mai repede”, a spus Tătaru, întrebat, într-o conferinţă de presă susţinută la sfârşitul şedinţei de Guvern, dacă se ia în calcul redeschiderea restaurantelor la 15 iulie.

El a făcut apel la distanţare fizică, dar şi la respectarea unor recomandări şi precauţii, după imaginile de la mare.

Citește și: Restaurantele ar putea fi redeschise, la interior, pe 9 sau 15 iulie: Maximum șase persoane la o masă, benzi cu sens unic, solniţele şi meniurile trec de la o masă la alta doar cu dezinfectare, registru la intrare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Ce grup medico-stiintific mai e si ăsta, dacă nu știe, că un virus cu transmitere aeriană, nu numai prin picături de salivă (Pflüge), dar și prin aerosoli (praf), nu poate fi oprit sa circule si să fie inhalat, chiar dacă purtăm mască. Măștile obișnuite nu opresc virusurile, ca de altfel toate măsurile pe care le iau. Ca să oprești acest virus trebuie sa filtrezi si să sterilizezi aerul, ca la cei cu imunodeficiența severă sau cei cu transplanturi care, care iau imunosupresoare.
    Virusul va circula, slava Domnului, nu este mai rău ca gripa, lumea se va imuniza si gata. Dacă ne ascundem si il evităm, nu facem decât să lungim boala, la propriu, si stăm încă vreo 2-3 ani cu frică lui.

    • Asa scrie in punctaj, asa v-a instruit si coordonatorul de comunicare online „spuneti ca e doar o gripa, e doar o raceala”. Tot in punctaj scrie sa diseminati ideea ca mastile sunt inutile si nu ar trebui purtate, ca n-ar trebui ca oamenii sa se ascunda si sa evite infectarea…
      Pai eu zic sa nu te ascunzi, sa nu-l eviti. Mergi la martorii lui Catarama, imbratiseaza-i dragastos. Vezi ca au iesit o multime din „arestatii” de la Bals, sunt cam slabiti, respira cam greu, probabil de la „gripa”, au nevoie de o imbratisare duioasa, de un om „curajos”…
      N-ai decat sa te imbolnavesti, te priveste dar sa nu te puna draku’ s-o dai cu buna stiinta si altora ca o sa infunzi puscaria.

    • Oricine are doi ochi si un pic de creier in cap, vede si intelege care este realitatea. Nu trebuie să ne tuteleze nimeni. Politizarea acestei dezbateri nu face decât să ne dezbine si să ajungem sa ne „mâncăm” intre noi. Ajungem doua triburi de canibali, galbeni si roșii.
      Poate asta se si dorește, si noi le facem jocul.

    • Stiinta nu e nici galbena, nici rosie. In limitele posibile, stiinta este obiectiva, se bazeaza pe observatii, rationamente si experimente, nu pe doctrine si nici pe teorii fanteziste.
      Nu stiu daca ai aflat sau nu dar stiinta sustine cu argumente urmatoarele:
      – COVID-19 NU este o gripa si nici o raceala. Este o boala grava, cu potential letal si este foarte contagioasa
      – NU exista dovezi ca imunitatea dobandita prin imbolnavire ar fi persistenta. Din contra, exista mai multe studii (cauta pe net, bioRxiv, Scholar) care sustin ca imunitatea este de scurta durata. Asadar, pana la proba contrarie NU exista herd immunity.
      – Masca ofera protectie, chiar daca nu inlatura total riscul de contaminare.
      Poate ca nu esti postac cu simbrie dar temele din post-ul tau seamana teribil cu punctajele grupului de la intact / voiculescu.

  2. ce rost are impartirea tarii pe judete atata timp cat nu se poate profita de asta. de ce sa tii toate judetele inchise cand poti inchide unde e nevoie.

  3. Este bine ca PNL-ul doreste sa redeschida si restaurantele , dar in realitate nu o fac , deci este o vrajeala mizerabila .

  4. Este bine ca PNL-ul doreste sa redeschida si restaurantele , dar in realitate nu o fac , deci este o vrajeala mizerabila .
    In afara de masuri stalinisto-hitleriste , guvernul lui klauSS nu stie nimic , decat amenintari cu puscaria si amenzi .

  5. Nu pareati a fi citit prea multe articole despre Covid.

    Ce propuneti dvs. este strategia Suediei si mai nou a SUA si Brazilia.
    Ati vazut citi morti sint acolo si ca totusi aceste tari nu scapa de virus?

    Dvs. nu aveti pe nimeni in virsta sau cu boli preexistente? Parinti, bunici sau educatori, vecini…?

    Se spune peste tot ca masca ii fereste in primul rind pe ceilalti si nu pe tine, ca este un semn de respect pt ceilalati. Ce ste atit de greu de purtat de catre un om care se crede sanatos? E drept ca e greu de purtat in restaurante..

    • Acesta era de fapt un comentariu la primul comentariu care pledeaza pt imunizare. Imunizare inca nedovedita stiintific ca functioneaza 🙂

    • Am avut anii trecuti in familie niște gripe mai rele decat covidul ăsta, si n-a murit nimeni.
      Totul e gonflat de cei care au anumite interese, politicieni, presa, medici. Si noi am căzut în plasă. Hai sa fim un pic mai deștepți ca ei!

    • Bun. Si alternativa care este daca nu este imunizare? Sa traim ca in Republica Populara Chineza zeci de ani de acum incolo pentru un virus gripal? Voi nu vedeti ce aberatii sustineti?

    • @ Sisif : ati avut COVID-19? Cum a fost? Puteti sa ne descrieti un pic simptomele? Sau ati avut asimptomatic?

    • @Claudiu – Eu n-am avut, si chiar nu stiu.pe nimeni care să fi avut, si pe cine intreb imi raspunde la fel, ca nu știe pe nimeni care să fi avut macar simptome de răceală. În alți ani mai vedeai oameni răciți, pe strada, prin magazine. Acum au disparut cu toții. Oare care să fie explicatia?

  6. Cu restaurantele si terasele este f.greu, proprietarii si clientii nu par deloc sa respecte regulile nici macar la terase, dar atunci cind se vor deschide restaurantele in interior.

  7. @faravaran – Păi hai să fim obiectivi.
    Ce boala gravă e aia si ce potențial letal are, dacă în luna mai, vârf de pandemia, avem in Romania cei mai puțini morți din ultimii șapte ani?
    Studiul (Insbruck) făcut pe populatia din Ischgl, 1500 de localnici din 1600, atata ca 42,4% au anticorpi si majoritate nu știu sa fi fost infectați sau bolnavi, restul o simplă răceală, si numai doi morti. Spune-mi si mie de ce numești asta boala gravă? Orice boala contagioasă are potențial letal, dar asta depinde mai mult de terenul biologic al pacientului, decât de virulența agentului patogen.

    https://www.g4media.ro/exclusiv-romania-a-inregistrat-in-mai-2020-cel-mai-mic-numar-de-decese-din-aceasta-luna-in-ultimii-sapte-ani.html

    https://www.tagesschau.de/ausland/ischgl-corona-107.html

  8. @faravaran – Păi hai să fim obiectivi.
    Ce boala gravă e aia si ce potențial letal are, dacă în luna mai, vârf de pandemia, avem in Romania cei mai puțini morți din ultimii șapte ani?
    Studiul (Insbruck) făcut pe populatia din Ischgl, 1500 de localnici din 1600, arată că 42,4% au anticorpi si majoritate nu știu sa fi fost infectați sau bolnavi, restul o simplă răceală, si numai doi morti. Spune-mi si mie de ce numești asta boala gravă?

    Orice boala contagioasă are potențial letal, dar asta depinde mai mult de terenul biologic al pacientului, decât de virulența agentului patogen.

    https://www.g4media.ro/exclusiv-romania-a-inregistrat-in-mai-2020-cel-mai-mic-numar-de-decese-din-aceasta-luna-in-ultimii-sapte-ani.html

    https://www.tagesschau.de/ausland/ischgl-corona-107.html