G4Media.ro

Tătaru, la 5 ani de la Colectiv: Avem tot 23 de paturi…

sursa foto: Inquam Photos

Tătaru, la 5 ani de la Colectiv: Avem tot 23 de paturi pentru aceşti pacienţi şi suntem nevoiţi să cerem ajutor în afara ţării când capacitatea de tratare este depăşită/ Încă nu avem exerciţiul de a raporta şi recunoaşte infecţiile nosocomiale

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că, la cinci ani de la tragedia de la „Colectiv”, lucrurile pentru tratarea „marelui ars” în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. „Avem tot 23 de paturi destinate pentru aceşti pacienţi şi suntem nevoiţi să cerem ajutor în clinicile din afara ţării atunci când capacitatea de tratare este depăşită. Încă nu avem exerciţiul de a raporta şi recunoaşte, transparent, infecţiile nosocomiale din unităţile sanitare şi încă ne lipseşte o bancă dedicată pentru ţesuturi şi piele”, relatează News.ro.

„Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia Colectiv. În fiecare an, la această dată gândul nostru se îndreaptă la tinerii care şi-au pierdut viaţa în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar şi către cei care au supravieţuit.
După 5 ani, lucrurile pentru tratarea “marelui ars” în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislaţia pentru reducerea şi optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară şi au fost trimişi la specializare medici şi cadre medicale în clinici din afara ţării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secţii din spitalele din ţară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro”, a afirmat Nelu Tătaru, într-un mesaj transmis la cinci ani de la incendiul de la „Colectiv”.

El a menţionat însă că încă „suntem în etapa în care adaptăm infrastructura pentru tratarea ”marelui ars” în ţară”.

„Avem tot 23 de paturi destinate pentru aceşti pacienţi şi suntem nevoiţi să cerem ajutor în clinicile din afara ţării atunci când capacitatea de tratare este depăşită. Încă nu avem exerciţiul de a raporta şi recunoaşte, transparent, infecţiile nosocomiale din unităţile sanitare şi încă ne lipseşte o bancă dedicată pentru ţesuturi şi piele”, a subliniat ministrul Sănătăţii.

Tătaru a arătat că în acest an trebuia să înceapă construcţia celor 3 noi centre multifuncţionale de mari arşi, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, „dar am găsit toate proiectele mult întârziate”.

„Am reuşit ca, pentru Centrul de mari arşi de la Timişoara, care este şi cel mai avansat proiect, să obţinem în data de 18 august 2020 autorizaţia de construcţie şi suntem în faza de pregătire finală a documentelor de licitaţie pentru execuţia clădirii. Licitaţia va fi lansată în luna noiembrie. De altfel, estimăm că peste 6 luni vom avea toate 3 licitaţiile de construcţie pornite”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Potrivit acestuia, cele 3 noi centre multifuncţionale de mari arşi care se vor construi la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu) vor include pe lângă secţiile de mari arşi şi secţii ATI, blocuri operatorii şi UPU sau conexiune cu UPU existent.

În urma investiţiei de peste 192 milioane de euro, vor funcţiona 188 de paturi pentru pacienţi cu arsuri grave, 56 săli de operaţie şi mai multe facilităţi la standarde actuale.

„Sunt ministru al Sănătăţii de 8 luni, iar mandatul meu a coincis cu cea mai mare provocare sanitară mondială din ultimul secol, dar consider că am rămas datori societăţii şi tinerilor de la Colectiv cu urgentarea măsurilor pentru tratarea optimă a pacienţilor cu arsuri grave în România. Este nevoie stringentă şi de o regândire şi restructurare a întregului sistem sanitar românesc pentru beneficiul pacienţilor noştri, dar şi pentru profesioniştii din domeniu. Salut iniţiativa, la care a contribuit şi Ministerul Sănătăţii, în urma căreia supravieţuitorii Colectiv vor beneficia de tratament decontat pe întreaga durată a vieţii”, a conchis Nelu Tătaru.

În seara de 30 octombrie 2015, un incendiu de proporţii a izbucnit din cauza unor artificii în clubul Colectiv, unde formaţia Goodbye to Gravity susţinea un concert. În urma acestei tragedii au murit 64 de persoane.

Sursa: News.ro

Foto: Secția pentru mari arși de la Spitalul Bagdasar Arseni / Inquam Photos

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Adică nu aveți NIMIC!

  2. Domnule ministru, ce sunteți dumneavoastră, pompier?
    Adica, ca sa fiu mai clar, in 8 luni de zile doar de Covid v ati preocupat?
    Sincer acum, 8 ore pe zi x 240 de zile, adică in total 1920 de ore, nu ati găsit vreo câteva ore și pentru arsi?
    Cu alte cuvinte ne spuneți noua ca in afara de Covid, care este un virus nemilos, nu ati mai făcut altceva?
    Pai atunci de ce sunteți ministru, domnule ministru?
    Nu mai mor oamenii ďe cancer, de poluare, de inexistenta paturilor specializate pt arși, de infecții nosocomiale?
    Pe astea le știți?
    Sau aveți mandat pt Covid si atât?
    Domnule ministru, lucrati cu priorități înțeleg asta, dar mai exista și alte boli, netelevizate, din cauza cărora mor Românii.
    Treziți-va, dacă vreți sa faceți ceva pentru oameni.
    In opinia mea sunteți un ministru mai bun decât am avut pana acum, dar incomplet.
    Sa auzim de bine.
    Flo

  3. adica mai exact „suntem in fundul gol”