G4Media.ro

Taxa de intrare în Veneția va crește în 2025 pentru a încerca…

Sursa foto: G4Media

Taxa de intrare în Veneția va crește în 2025 pentru a încerca să reducă numărul turiștilor

Sistemul experimental de plată al Veneției pentru turiști a avut doar un impact limitat asupra reducerii aglomerației în orașul din lagună, ceea ce înseamnă că prețurile vor fi aproape sigur majorate anul viitor, a declarat vineri un politician care a condus proiectul, scrie Reuters. În premieră mondială, faimoasa destinație italiană a introdus în aprilie o taxă de 5 euro pentru turiștii care sosesc în zilele cele mai aglomerate, în speranța că taxa îi va descuraja pe unii oameni să viziteze orașul.

Schema pilot, care a fost urmărită îndeaproape de alte puncte turistice europene, a a fost aplicată doar 29 de zile și se va încheia duminică, deschizând calea pentru o perioadă de consultare pentru a decide cum să se procedeze cu proiectul în viitor.

Simone Venturini, consilierul municipal responsabil cu turismul și coeziunea socială, a declarat că evaluarea inițială a fost pozitivă și a confirmat că sistemul va fi reînnoit în 2025, dar a recunoscut că există încă mulțimi mari.

„În unele weekenduri au fost mai puțini oameni decât în aceeași perioadă a anului trecut … dar nimeni nu se aștepta ca toți turiștii de o zi să dispară miraculos”, a declarat el pentru Reuters, vorbind prin telefon din Veneția.

„Va fi mai eficient în anii următori, când vom crește numărul de zile și vom ridica prețul”, a adăugat el, fără a spune cât ar putea fi nevoiți să plătească vizitatorii în 2025.

Consiliul municipal încearcă să descurajeze turiștii care călătoresc o zi, în special în timpul weekendurilor și sărbătorilor, când numărul vizitatorilor poate depăși 100 000 – dublu față de numărul rezidenților locali. Persoanele cu rezervări la hotel nu au fost nevoite să plătească taxa.

Nu toată lumea din Veneția, care este un sit de patrimoniu mondial UNESCO, crede că schema ar trebui să continue.

„A fost un eșec total. Orașul este încă plin de turiști”, a declarat consilierul opoziției Giovanni Andrea Martini, adăugând că numărul persoanelor care plătesc taxa a scăzut pe măsură ce s-a răspândit vestea că amenzile din lege nu se materializează.

Venturini a recunoscut că au existat „foarte puține amenzi sau, probabil, nicio amendă”, dar a spus că a fost un început deliberat ușor. „În această fază experimentală, mai degrabă decât să amendăm oamenii, ne-am concentrat pe informarea lor”, a spus el.

Martini a pledat în schimb pentru un sistem de rezervare gratuită a locurilor pentru vizitatori, pentru a preveni excluderea familiilor cu venituri mici, dar care să poată urmări sosirile viitoare ale turiștilor.

„Trebuie să putem avertiza oamenii că, dacă vin în anumite zile, nu se vor simți bine”, a spus el, adăugând că obiectivul pe termen lung ar trebui să fie readucerea rezidenților pe termen lung, care s-au îndepărtat de oraș în ultimii ani, deoarece închirierile pe termen scurt domină tot mai mult piața imobiliară.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Cine ajunge acolo, nu are o problema din a plăti 5 sau 10 euro pe zi, „taxa de stațiune”. Cât o felie de piza la o tonetă de la stradă. Nu se oprește nimeni dintr-atât, la ce prețuri sunt pentru orice fleac.
    Ce poate face „comuna” cu banii încasați, aceasta-i întrebarea.
    A devenit un „trend” pentru localitățile care, de fapt, obțin cea mai mare parte din venituri de pe urma turismului. Dacă nu e chiar singura sursă de venituri, în cele mai multe cazuri.