Taxa pentru viza de muncă: Mai mulți europarlamentari români cer Comisiei Europene să intervină pentru ca muncitorii români din Marea Britanie să fie tratați în mod egal cu ceilalți cetățeni europeni
Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, a anunțat joi că a inițiat o procedură prin care a solicitat Comisiei Europene să intervină pentru a opri „discriminarea celor peste 500.000 de români de către guvernul de la Londra”, atunci când aceștia doresc să acceadă la piața forței de muncă, fiind susținut de majoritatea europarlamentarilor români din grupul PPE, în timp ce Corina Crețu (Pro România), grupul S&D, afirmă că a primit „asigurări” din partea președintei Ursula von der Leyen că drepturile cetățenilor români care și-au stabilit reședința în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 vor fi protejate și se declară îngrijorată de tratamentul diferențiat aplicat românilor care doresc să se stabilească de acum înainte acolo.
Situația muncitorilor români care vor să lucreze în Marea Britanie și care trebuie să plătească 55 lire în plus la plata taxei pentru viza de muncă a fost adusă în dezbatere de europarlamentarul USR PLUS, Dragoș Pîslaru (Renew Europe), așa cum a relatat G4Media aici.
- „Comisia Europeană ar trebui să abordeze ferm și fără concesii subiectul privind tratamentul diferențiat aplicat de către Marea Britanie și să își folosească toate instrumentele politice și juridice pentru a proteja dreptul la muncă și drepturile conexe ale tuturor cetățenilor europeni, fără niciun fel de discriminare”, declară europarlamentarul Eugen Tomac.
El spune că demersul său este susținut și de alți deputați români din PPE : Traian Băsescu, Siegfried Mureșan, Rareș Bogdan, Marian-Jean Marinescu, Gherghe Falcă, Cristian Bușoi, Vasile Blaga, Dan Motreanu, Daniel Buda, Lorant Vincze, Vlad Nistor și Mircea Hava.
Europarlamentarul Corina Crețu a anunțat joi că a primit un răspuns din partea Ursulei von der Leyen, urmare a unei interpelării adresate Comisiei Europene, și că i s-au dat asigurări că drepturile cetățenilor români și ale familiilor acestora vor fi protejate, în conformitate cu condițiile prevăzute în Acordul de Retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
- „Cu alte cuvinte, românii care locuiau deja în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 (finalul perioadei de tranziție) pot continua să locuiască, să lucreze și să studieze în Marea Britanie pe toată durata vieții lor.
Din păcate, însă, situația nu se aplică cetățenilor români și membrilor familiilor acestora care nu își au încă reședința în Regatul Unit sau care intenționează să se mute acum în Regatul Unit. Îngrijorător este că, în acest moment, românii nu beneficiază de tratamentul aplicat cetățenilor celorlalte țări UE dacă doresc să muncească în Marea Britanie pe termen lung. Deși solicitanții din 22 de State Membre UE beneficiază automat de o reducere de 55 lire sterline la plata taxei pentru obținerea vizei de muncă, românii nu se află printre aceștia. Același lucru se întâmplă și cu solicitanții din Bulgaria, Estonia, Lituania și Slovenia”, a declarat Corina Crețu.
Ministerul Afacerilor Externe a precizat, pe 15 ianuarie, că reducerea de 55 de lire aplicată de autoritățile britanice taxei pentru solicitările de viză de muncă reprezintă o măsură adoptată de autoritățile britanice în aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt părți, în timp ce România a devenit parte doar la varianta revizuită a Cartei, din 1996 și de aceea nu beneficiază de această reducere.
Sursa Foto: Faire Mobilität
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu