Te poate ajuta inteligența artificială să slăbești sau să te menții în formă? / S-a deschis prima sală de sport unde oamenii pot face exerciții ghidați de antrenori AI
Având în vedere că mulți dintre noi încearcă acum să slăbească, ca rezoluție de Anul Nou, se pune întrebarea dacă pot antrenorii personali cu inteligență artificială (AI) să îi înlocuiască pe cei umani, scrie BBC.
„Nu mai pusesem niciodată piciorul într-o sală de sport”, spune Varun Bhanot, directorul executiv al firmei de software de fitness cu inteligență artificială Magic AI. „Mi s-a părut prea intimidant. Este, de asemenea, foarte scump și incomod atunci când trebuie să te deplasezi pentru a ajunge acolo.”
Când lui Bhanot i s-a spus, în urmă cu câțiva ani, că trebuie să slăbească sau să se confrunte cu probleme de sănătate, și-a transformat viața cu ajutorul unui antrenor personal – unul uman.
Dar el și-a dat seama că sfaturile oferite de un chatbot de fitness cu inteligență artificială, disponibil pentru oameni în propriile case, ar putea face mai accesibil un stil de viață sănătos. Așa că, în 2021, a înființat Magic AI.
Principalul său produs, Magic Mirror, este o oglindă cu ecran tactil care redă, de asemenea, un videoclip cu un antrenor cu AI în formă umană.
„Când vă conectați, introduceți toate informațiile biometrice, iar apoi AI-ul generează un program personalizat, la fel ca un antrenor personal uman”, spune Bhanot.
Antrenorul AI poate vorbi cu dumneavoastră prin intermediul difuzoarelor și, folosind camere de luat vederi pentru a vă urmări mișcările de antrenament, vă oferă feedback și sugestii instantanee. Pe măsură ce progresați, acesta concepe noi antrenamente.
Acest lucru vine în contextul în care utilizarea inteligenței artificiale în sectoarele globale de fitness și de bunăstare continuă să crească.
Un raport a estimat că piața valora 7,8 miliarde de dolari în 2022 și a prognozat că valoarea va crește la 35,6 miliarde de dolari până în 2030.
Numărul aplicațiilor de fitness care utilizează inteligența artificială se înmulțește și include Aaptiv, FitnessAI, Fitbod, Freeletics, VI Trainer și Whoop. Între timp, se spune că unii oameni cer pur și simplu popularului chatbot AI ChatGPT să conceapă antrenamente pentru ei.
Creșterea numărului de aplicații de fitness cu inteligență artificială sugerează că unii oameni se simt mai confortabil să interacționeze cu un computer decât cu un om. În timp ce pentru alții ar putea fi vorba doar de confortul de a avea un antrenor de fitness în buzunar.
Dar poate AI să reproducă cu adevărat motivația care vine din interacțiunea umană? Profesoara de Pilates și fizioterapeuta Esther Fox nu crede acest lucru.
„Oamenii vor să vorbească cu cineva pe care îl cunosc și în care au încredere”, spune ea. „Inteligența artificială nu este ceva ce aș vrea să folosesc în mod special.”
Modul de a obține rezultate, spune Esther Fox, este prin conectarea cu oamenii. „Când oamenii se simt ascultați și înțeleși, te ascultă – și fac ceea ce vrei”, spune ea. „Este o experiență foarte umană.”
„Există foarte multă inteligență emoțională care intră în sănătate și fitness, pe care pur și simplu nu o poți înlocui cu inteligența artificială.”
În schimb, atleta britanică și câștigătoare a medaliei olimpice de bronz Desiree Henry este una dintre vocile și corpurile antrenorilor AI care apar pe ecranul oglinzilor de fitness Magic AI.
„Chiar dacă faci singur un antrenament acasă, ai impresia că cineva te susține pe parcursul sesiunii”, spune ea.
Bhanot spune că ideea nu este de a înlocui sălile de sport, ci de a lucra alături de acestea, „precum Netflix și cinematograful, livrarea de alimente și restaurantele. AI oferă o altă opțiune pentru persoanele care apreciază flexibilitatea și confortul”.
În timp ce majoritatea aplicațiilor de fitness cu AI sunt concepute ca o activitate solitară, acum s-a deschis prima sală de sport unde oamenii pot face exerciții împreună, toți fiind ghidați de antrenori AI.
În spațiul întunecat al studioului Lumin Fitness din Dallas, Texas, ecrane LED se aliniază pe pereți de unde antrenorii personali AI ghidează până la 14 persoane care merg la sala de sport în același timp, prin antrenamente personalizate sau antrenamente cu intervale de intensitate ridicată.
Fiecare persoană are propria stație desemnată, unde un ecran maschează senzori care urmăresc atât mișcările celui care face exerciții, cât și echipamentele special construite în sala de sport, inclusiv gantere, mingi medicinale și corzi de sărit.
Apoi, aceștia primesc feedback verbal de la AI, prin intermediul căștilor.
„Senzorii din studio pot urmări fiecare membru al clasei, monitorizând forma și oferind feedback la fiecare mișcare”, spune Brandon Bean, cofondator și director executiv al Lumin fitness.
Cu toate acestea, în sală se află și un antrenor uman. „Nu încercăm să înlocuim talentul antrenorilor”, adaugă el. „Le oferim instrumente pentru a oferi o experiență mai bună.”
„Antrenorul este atât de important în construirea unei comunități. Acele «bate palma» în persoană, zâmbetele. Sunt anumite lucruri pe care nu le poți reproduce”.
Fizioterapeuta Lucy McDonald spune că, „dacă inteligența artificială este programată corespunzător, atunci văd un potențial uriaș pentru a-i ajuta pe oameni să progreseze în exercițiile lor”.
Cu toate acestea, ea avertizează că AI ar putea să nu facă întotdeauna lucrurile corect, astfel încât oamenii ar trebui să consulte un expert uman înainte de a risca să se suprasolicite sau să se accidenteze.
Brandon Bean susține că aplicațiile de fitness AI vor continua să se îmbunătățească. „Din punctul de vedere al industriei, suntem foarte devreme”, spune el. „Dar una dintre caracteristicile geniale ale AI este capacitatea sa de a învăța. Nu este perfectă acum, dar pe măsură ce învață în timp, fitness-ul AI va deveni din ce în ce mai bun.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank