Tehnologia ARN mesager: CureVac dă în judecată BioNTech
Firma germană de biotehnologie CureVac a declarat marți că a intentat un proces împotriva rivalului BioNTech, care a dezvoltat împreună cu Pfizer unul dintre principalele vaccinuri anti-Covid, pentru încălcarea proprietății intelectuale în ceea ce privește tehnologia sa inovatoare ARN mesager, potrivit BFM TV.
CureVac a depus o plângere la tribunalul regional din Düsseldorf „împotriva BioNTech SE și a două dintre filialele sale, cerând o compensație echitabilă pentru încălcarea mai multor drepturi de proprietate intelectuală”, potrivit unui comunicat al companiei.
Start-up-ul biotehnologic, cunoscut pentru cercetările sale în domeniul medicamentelor bazate pe acidul ribonucleic mesager (ARNm), dorește să „își revendice drepturile de proprietate intelectuală din cele peste două decenii de muncă de pionierat în tehnologia ARNm, care a contribuit la dezvoltarea vaccinurilor Covid”, a continuat compania.
În mijlocul unui nou val de infecții în multe țări europene, CureVac afirmă că „nu solicită nicio măsură de protecție și nu intenționează să întreprindă nicio acțiune legală care ar împiedica producția, vânzarea sau distribuția” vaccinurilor de către BioNTech și partenerul său american.
Venituri de miliarde de euro
Dar compania consideră că cei „22 de ani” de muncă în domeniul tehnologiei ARN, care au dus la „dezvoltarea rapidă” a vaccinurilor împotriva noului coronavirus, merită o „compensație echitabilă”, pe care laboratorul nu o cuantifică.
Această remunerație ar permite „investiții în dezvoltarea tehnologiei ARN și a unor noi clase de medicamente care salvează vieți”, precizează CureVac. Vaccinul inițial dezvoltat de Pfizer și BioNTech a fost primul care a fost aprobat în țările occidentale în decembrie 2020 și a generat venituri de miliarde de euro pentru ambele companii.
CureVac, fondată în 2000 de cercetătorul Ingmar Hoerr, un pionier în cercetarea ARN mesager, a fost printre primii care au intrat în cursa pentru vaccinuri.
Dar rivalul BioNTech a fost nevoit să anunțe în octombrie 2021 că renunță la dezvoltarea vaccinului său candidat împotriva Covid-19, care inițial a dat speranțe, dar a cărui eficacitate s-a dovedit a fi dezamăgitoare. Compania a anunțat apoi că „se concentrează pe dezvoltarea unui vaccin de a doua generație împotriva Covid-19”, la care lucrează împreună cu compania britanică GSK.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii