Tehnologie no-touch la viitoarele locuri de muncă: aparat de măsurat distanța între angajați
De obicei, se spune că tehnologia aduce oamenii mai aproape unii de alții. Actuala criză generată de Covid-19 demonstrează însă contrariul, fiind tot mai căutate soluțiile tehnologice și gadgeturile care să contribuie la siguranța și păstrarea distanței fizice la locul de muncă, relatează Sifted, un site despre start-up-uri susținut de Financial Times.
Vă prezentăm în continuare câteva astfel de proiecte:
Măsurarea distanței sociale. Mai multe companii britanice au început recent să testeze un device, numit Bump, care avertizează angajații dacă nu respectă păstrarea unei distanțe minime de doi metri între ei. Sistemul funcționează pe baza frecvențelor radio, asemănător sonarelor folosite de submarine, dar care este mult mai precis decât bluetooth-ul folosit la telefoanele inteligente.
Bump costă aproape 100 de lire sterline iar dacă va exista interes pe piață va putea fi produs în serie de la mijlocul lunii iunie.
# Stai virtual la coadă. Probabil nu foarte multă lume își mai aduce aminte de obiceiul de pe vremea comunismului de a lăsa o plasă la coadă la alimente, pentru a-ți marca astfel locul în rând. Lăsai plasa, plecai, mai rezolvai niște treburi, te întorceai după câteva ore când în mod normal mai aveai puțini oameni în față.
Acum, locul plasei va fi luat de către ”biletele virtuale”, precum cele oferite de către compania Acceso. Aceasta a dezvoltat de mai mulți ani un sistem care oferea doritorilor posibilitatea să își rezerve locul la diferite instalații dintr-un parc de distracții. Cum însă lumea nu prea se înghesuie acum la așa ceva, sistemul a fost adaptat astfel încât să ordoneze persoanele care așteaptă să intre la mall sau pe un aeroport, spre exemplu, evitându-se astfel aglomerația sau apropierea nepermisă dintre oameni.
Măsurarea ritmului respirator. Rutina noii noastre vieți va presupune tot mai mult și monitorizarea oricăror semne care pot prevesti îmbolnăvirea. Măsurarea temperaturii la intrarea într-un spațiu public e deja un lucru banal.
Compania Iceni Labs merge însă puțin mai departe și oferă o tehnologie care permite măsurarea ritmului respirator, mai exact a numărului de respirații pe minut (la om acesta este în mod normal între 12 și 16). Se știe că pacienții ce au Covid-19 au probleme de respirație, de aceea aceste monitoare ar urma să fie instalate mai întâi în spitale – pe perete sau sub patul unui pacient – unde pot identifica foarte ușor pacienții a căror stare se înrăutățește. Avantajul aparatelor este că nu este obligatorie intrarea în contact uman. Pe viitor, aceste monitoare, al căror preț este de circa 2000 de lire, pot fi instalate în hale de producție, birouri sau aeroporturi.
Foto: Device-ul Bump
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
272 comentarii