G4Media.ro

Tel Drum-ul lui Darius Vâlcov: Firma Aceti, despre care DNA susține că…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Tel Drum-ul lui Darius Vâlcov: Firma Aceti, despre care DNA susține că este controlată de fostul primar, a câștigat contracte cu statul în valoare de 34 de milioane de lei în 2018

Firma de construcții Aceti SRL din Slatina, despre care procurorii DNA susțin că este controlată de fostul primar Darius Vâlcov, a câștigat în 2018 contracte publice în valoare de 34,4 milioane de lei, conform datelor din SEAP (sistemul electronic de achiziții publice). Aceti SRL a început să câștige contracte după ce Vâlcov a ajuns unul dintre cei mai influenți consilieri ai premierului Dăncilă. Vâlcov nu a răspuns până la ora publicării articolului la întrebările trimise pe sms și whatsapp de G4Media.ro

În calitate de primar al orașului Slatina, în 2009, Vâlcov a privatizat Aceti, firma de construcții municipală, care apoi a fost controlată mai mereu de apropiați, după cum reiese din rechizitoriul DNA pe baza căruia Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanță la închisoare.

  • „Inculpatul Darius Vâlcov – care, în calitate de primar, senator, ministru a deţinut şi administrat în fapt, prin intermediul unor persoane interpuse, începând din anul 2011, Contis Company SRL, Contis Consulting Company, Millenium Tophografica SRL, Societatea Civilă de Avocaţi Ciobanu şi Asociaţii, Enero Prod SRL, City Hotel & Lounge SRL, Rupiah SA si S.C. Aceti SRL„, se arată în rechizitoriul DNA.

Primarul Darius Vâlcov decide, în 2009, în calitate de primar al Slatinei să privatizeze compania de construcții a orașului. Aceti SA este scoasă la vânzare la sfârșitul anului 2009. Decizia privatizării este consfințită anul următor:

Prin Hotărârea nr. 1 din 17 februarie 2010, Adunarea generala extraordinară a acționarilor Aceti SA decide:

Art. 1. Dobândirea acțiunilor Aceti S.A., de către Rupiah SRL, conform contractului de vânzare-cumpărare de acțiuni nr. 18943/29.12.2009.
Art. 2. Ca urmare a vânzarii de acțiuni, acționar unic al Aceti SA devine Rupiah SRL.
Art. 3. Acesti SA devine Aceti SRL.

Potrivit DNA, atât Aceti SRL, cât si Rupiah SRL erau controlate prin interpuși de Darius Vâlcov, care a picat în 2015 testul poligraf cerut chiar de el. Întrebat fiind dacă a controlat activitățile comerciale ale acestora, Vâlcov a negat, dar aparatul a indicat modificări specifice unui răspuns nesincer, se menționează în rechizitoriu. În acest dosar de corupție, Vâlcov a fost condamnat de instanța de fond la opt ani de închisoare.

Contractele câștigate de Aceti prin încredințare directă. Așa cum a crescut și Tel Drum din Alexandria, companie controlată de Liviu Dragnea prin apropiați, așa cum susțin procurorii DNA într-o anchetă privind deturnarea fondurilor europene, și Aceti se bazează pe contracte obținute de la stat.

În 2017, Aceti a raportat o cifră de afaceri de 11,3 milioane de lei. În anul următor, Aceti SRL a primit cinci contracte publice prin încredințare directă sau procedură simplificată. Un al șaselea contract a fost acordat prin licitație. Valoarea acestor contracte din 2018 se ridică la aproape 34,4 milioane de lei.

  • Comuna Jupînești, județul Gorj, a apelat la o procedură simplificată când a dat către Aceti SRL un contract de 8,93 milioane de lei.
  • Grădinița cu program prelungit nr.8 din Slatina a acordat prin încredințare directă un contract de aproape 400.000 de lei, sub limita de 100.000 de euro prin care se pot da contracte fără licitație.
  • Colegiul Economic „Petre S. Aurelian” din Slatina a dat prin încredințare directă 162.035 de lei tot către Aceti.
  • Colegiul Național Vocațional „Nicolae Titulescu” din Slatina a dat către Aceti prin încredințare directă un contract de 362.567 de lei.
  • Colegiul Economic „Petre S. Aurelian” din Slatina dat un contract, prin atribuire directă, de 254.348 de lei.
  • Cel mai mare contract în valoare de 23,8 milioane de lei fost primit de Aceti de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. Este vorba de un contract pentru refacerea amenajării de irigații de la Borcea de Sus, județul Călărași.

De menționat, că în anul 2017 Aceti a obținut un singur contract public, de 600.000 de lei. În 2018, când Aceti câștigă aproape 34 de milioane de lei din contracte cu statul, Darius Vâlcov este deja unul dintre cei mai influenți consilieri ai premierului Dăncilă iar unele voci îl consideră premierul de facto.

Personajele afacerii Aceti. Revenind la privatizarea Aceti, Rupiah SRL era controlata de Andrei Ovidiu Ramba, un apropiat al lui Darius Vâlcov, ce avea să devină însa unul din denunțătorii cheie ai politicianului, alături de milionarul Theodor Berna. Ulterior, din 2016, Aceti SRL a fost preluată de Cristian Nicolae Deaconu.

Nici noul acționar al Aceti SRL nu este străin de Darius Vâlcov și cercul său de apropiați. Firma a fost preluată de la Rupiah prin cedarea acțiunilor către Deaconu, apoi către o firmă deținută de acesta, Topnef Reciclare.

Deaconu face și el parte din cercul apropiaților lui Darius Valcov, așa cum reiese din presa din Olt. Mai exact, el ar fi un cunoscut al lui Constantin Cristian Cizmaru, fostul consilier personal al Darius Valcov când acesta era primar în Slatina.

Cizmaru a devenit din 2012 city-manager în municipiul din județul Olt. Mai mult, asa cum reiese din declarația sa de avere, soția lui Cizmaru are o funcție administrativa în cadrul Topnef Reciclare, firma lui Deaconu.

Acționariatul de la acest moment al Aceti SRL din Slatina este, așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul platformei termene.ro  este următorul: Topnef Reciclare – 99,98% și Gheorghe Aurel Deaconu – 0,02%.

Acesta din urmă este tatăl lui Cristian Nicolae Deaconu. Nu am reușit să-l contactăm pe Cristian Nicolae Deaconu, omul de afaceri care controlează Aceti, pentru a ne preciza relațiile sale cu Vâlcov și apropiații actualului primar al Slatinei. Nu ne-a răspuns nimeni la numerele de contact ale firmelor Aceti SRL și Topnef Reciclare.

Similitudini între privatizarea Tel Drum și privatizarea Aceti. Comparațiile dintre Tel Drum din Alexandria și Aceti pot continua și atunci când vine vorba de procesul de privatizare.

Dragnea vinde Tel Drum către un prieten, Marian Fișcuci. Acesta din urmă a plătit doar 70.000 de euro pe firma de construcții, restul până la 300.000 de euro, i-a putut achita chiar din contracte primite de la Consiliul Județean Teleorman condus de Dragnea.

Aceti a fost privatizata în 2009 către Rupiah, cu prejudicierea bugetului local, conform unui raportat al Curții de Conturi din 2014. cu suma de 633.345 de lei.

„Achiziția acțiunilor de către celălalt participant la licitație s-a făcut la o valoare de 42,33% din valoarea contabilă a acestora, respectiv la valoarea totală de 465.000 mii lei față de valoarea contabilă de 1.098.345 lei, aspect care a condus la nerealizarea de venituri din vânzarea acțiunilor în sumă de 633.345,30 lei”, se arată în raportul Curții de Conturi”.

Darius Vâlcov a trecut în ultima declarație de avere completată și publicată, în februarie 2018, că veniturile sale anuale au fost de puțin peste 39.000 de lei.

Conform declarației de avere, în afara de veniturile salariale anuale de peste 39.000 de lei, Vâlcov nu are conturi în bancă și nici proprietăți imobiliare. În timpul unei prezențe TV, consilierul de stat a susținut că el nu deține card bancar.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Sper ca DNA sa nu lase dosarul sectiei speciale!

    • Speri degeaba!
      Toate dosarele pot, daca e nevoie, sa ajunga la Sectia Speciala in modul cel mai simplu: unul dintre inculpati face plangere impotriva unui procuror pe ceva legat de dosar si gata.
      Cred ca nici nu exista inculpat/urmarit penal sa nu fie in stare sa faca o plangere impotriva procurorului, macar ca sa mai castige timp.
      Sau, daca nu, se ocupa agentia luju.ro &co

  2. Radacina mafiei si coruptiei romanesti este in administratia publica, nu in partide. Clanurile institutiilor stabilesc liderii de partide, cine pierde si cine castiga. Ciolos doar a mimat reforma iar acum asteapta tainul.

    • de unde tot apareti frate? cum se scrie ceva de coruptii din psd, cum incercati sa distrageti atentia prin asociere. nu va mai merge, poate doar cu urmaritorii a3. ce treaba are Ciolos cu marlanul asta?! lol

    • Eşti o slugă PSD.

      Ticăloşia se răsplăteşte bine în PSD, Vâlcov e o slugă fidelă a lui Dragnea şi s-a umplut de bani.

    • Dragnea cade greu fara colaboratorii din toate partidele. Tel Drum are implicati din toata tara.

  3. nu stiu cine ii mai opresc pe astia.

  4. Va zica, hotul asta de valcolac iese la inaintare si fura vartos cu aceti asta dupa ce fusese condamnat in prima instanta pe 8 februarie anul trecut. Adica, il durea pe el fix la basca de condamnare, mult i-a pasat. Doamne, ce cardasii ordinare, evident ca hotia aceti e dupa model teldrum, doar ca e mult mai noua. Asta e urmatorul dosar al valcolacului. Ia cautati pe-acolo si niste fraude cu fonduri europene, ca sa se autosesizeze EPPO pentru amandoi odata, dupa ce ajunge procuror Kovesi la sefia Parchetului European.

  5. bravo valkoave, baga mare, mama prostilor e mereu gravida in romania.
    tie ce ti-a votat parlamentul. ca lu nentu dragnea vitamina-D si inca una. e tare gacica pe care ai pus-o la medicamente

  6. Daca suntem fraieri ,,, asa ne trebuie…

  7. Pai normal ca a castigat, doar nu voiati sa piarda daca este la putere! Prosti am fost noi ca am permis si sa ajunga si sa ramana la putere.

  8. Ma pregatesc sa plec la teatru. Asta seara am seara de teatru. La Teatrul National!

    • Bravoo, Marcele, te rog mult, pune o banderola alba si pentru mine! Eu port in fiecare zi la scoala, de cand a inceput protestul magistratilor!

    • O sa pun si pe dreapta, pentru dvs., ca meritati! Si pentru echilibru!

  9. Toți corupți delamic la mare la bulău domnilor…și tot ceor dobândit ilegal să li se confiște .

  10. Ce e si viata asta…. Unii vin din cimitir direct la microfoane….

  11. >Aceti SRL a început să câștige

    Typo primul paragraf

  12. sinistre tudorele, cu valkov te tragi de elastic pe la guvern… sa scri la autoevaluare, e de bine.

  13. întrebările trimise pe sms și whatsapp de G4Media.ro
    vrem si noi numarul lui Valcov!

  14. Corect este „a furat statul” nu „a cîștigat”. Oriunde e acest Vâlkov, pute a furt, jaf si nesimitre tipica PSD=FSN=PCR

  15. A câștigat licitatii dar nu ati mentionat ce a facut cu acești bani. S-au dus la capat proiectele? Daca da, eu nu am nimic de comentat. Indiferent daca isi mai trag cate ceva oamemii influenti, important e ca statul sa castige, si impliciti si populatia, adica sa fie finalizate proiectele scoase la licitație cu succes iar angajatii sa fie platiti,