G4Media.ro

Telefonul mobil al președintelui Emmanuel Macron ar fi fost urmărit cu programul…

Sursa foto: Emmanuel Macron / Facebook

Telefonul mobil al președintelui Emmanuel Macron ar fi fost urmărit cu programul Pegasus de serviciile de informații ale Marocului / Fostul premier Edouard Philippe și alți membri ai Guvernului, vizați

Telefonul mobil al președintelui Emmanuel Macron ar fi fost urmărit cu programul Pegasus de serviciile de informații ale Marocului, scrie cotidianul Le Monde.

Potrivit sursei citate, unul dintre numerele de telefon ale președintelui Franței, pe care acesta l-ar folosi din 2017 și până acum figurează în lista de numere aleasă de un serviciu de securitate al Marocului, unul dintre statele care au utilizat programul de spionaj Pegasus. pe listă se regăsesc și numerele de telefon ale fostului premier francez Edouard Philippe și a 14 alți membri ai Guvernului.

Aceste telefoane fac parte dintr-o listă de peste 50.000 de numere de telefon consultate de organizația Forbidden Stories et Amnesty International, înainte de a fi transmisă către 16 media, între care și Le Monde, reunite în „Projet Pegasus”. Conform analizelor acestui consorțiu și Amnesty, prezența în această listă înseamnă că un client al Pegasus s-a interesat de acesta și a vizat o posibilă infectare.

Autenticitatea acestei liste și legătura sa cu programul de spionaj Pegasus au fost stabilite analizând zeci de telefoane care figurează pe listă. În marea majoritate a cazurilor, au fost găsite urme lăsate de Pegasus, adesea la câteva secunde după apariția telefonului corespunzător pe listă.

Contactat de Le Monde, Palatul Elysée a precizat că „dacă faptele se adeveresc, acestea sunt evident foarte grave. Se va face lumină asupra acestor dezvăluiri din presă. Unele victime franceze au anunțat deja că vor depune o plângere și, prin urmare, vor fi lansate anchete judiciare”.

„În ceea ce le privește, serviciile franceze de informații acționează într-un cadru strict definit de lege din 2015 și fiecare tehnică de informații trebuie autorizată după consultarea Comisiei Naționale pentru Controlul Tehnicilor de Informații. Aceste tehnici trebuie să îndeplinească imperativele protejării intereselor noastre fundamentale (lupta împotriva terorismului, contra interferențelor, protecției economice etc.) și nu pot în niciun caz să privească supravegherea de natură politică. În același timp, anumite profesii, inclusiv jurnaliști și avocați, sunt supuse unei protecții speciale”, a subliniat Elysée.

Le Monde notează că Emmanuel Macron adoră telefoanele mobile. Pentru președintele francez, acestea reprezintă un instrument de lucru, un mijloc de guvernare și chiar un simbol al modernității sale.

Sursa: Le Monde

Context

Un consorțiu format din 17 organizații media internaționale a publicat duminică o anchetă despre un software dezvoltat de compania israeliană NSO Group, denumit Pegasus, care a permis guvernelor sau altor clienți ai companiei să spioneze la nivel global cel puțin 180 de jurnaliști, 600 de politicieni, 85 de activiști pentru drepturile omului și 65 de oameni de afaceri din diferite țări.

Soft-ul Pegasus funcționează ca un virus, deoarece odată ce a fost introdus în telefonul mobil, permite accesul atacatorului la toate bazele de date stocate pe dispozitiv, cum ar fi mesaje, numere de telefon, fotografii, date GPS, camera foto și poate chiar asculta apelurile unei persoane. Investigația consorțiului se bazează pe o listă obținută de organizația media franceză nonprofit Forbidden Stories și Amnesty International. Lista conține, potrivit acestora, aproximativ 50.000 de numere de telefon selectate de către clienții NSO Group încă din anul 2016, ca potențiale ținte ale spionajului.

Dezvăluirile au stârnit indignarea organizațiilor pentru drepturile omului, a presei și a liderilor politici din întreaga lume. NSO Group, acuzat în mod regulat pentru ajutarea regimurilor autoritare, asigură că software-ul său este utilizat doar pentru a obține informații legate de rețele criminale sau teroriste. Compania „a negat ferm acuzațiile false formulate” în cadrul anchetei, despre care a spus că sunt „pline de ipoteze eronate și teorii nefondate”, menționând că are în vedere deschiderea unor procese de defăimare.

Sursa foto: Emmanuel Macron / Facebook

Citește și

Scandalul Pegasus ajunge în justiția franceză: Procurorii au deschis o anchetă după ce jurnaliști de investigații au acuzat Marocul de spionaj

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Asa nu ma intereseaza chestiile astea de spionat…
    Nu va este clar ca in presa apare fix ce vor ei sa apara?

  2. Trebuie să lansam o noua campanie de vaccinare împotriva virusului de telefon.

  3. Pierd veremea, de la Macron nu au ce afla.

  4. Cine bre, israeliții!? Da cum sa facă ei asa ceva!? Nu e adevărat o boaba.Ei fac doar lucruri mărețe, unice.
    Singura curiozitate ar fi, cât lea cerut clienților? Ca dacă în atâția ani sunt doar 50k numere trebuie ca scorul cerut a fost nu mare cat f mare!