Telefonul nu este cel mai bun ceas deșteptător dacă vrei să dormi bine noaptea, spun medicii
Telefoanele au înlocuit multe lucruri: computere, calculatoare, aparate foto și hărți. Dar revenirea la un ceas deșteptător de modă veche în locul telefonului ar fi mai buna pentru trezirea din somn, transmite CNN.
„Păstrarea telefonului în altă cameră va reduce probabil oportunitatea de distragere a atenției de la somn și, de asemenea, va reduce oportunitatea de amânare a somnului”, a declarat Dr. Shalini Paruthi, medic curant de medicină a somnului la John J. Cochran Veterans Hospital din St. Louis și profesor adjunct la St. Louis University School of Medicine.
Un telefon lângă pat ar putea însemna acces ușor la scroll noaptea și un buton de snooze ușor dimineața. Dacă intenționați să dormiți mai bine sau să vă treziți mai devreme pentru a implementa noi rutine în noul an, un pas mic și util poate fi schimbarea telefonului cu un ceas cu alarmă.
Opriți somnul de dimineață
Primul beneficiu este că nu ar fi nevoie să apăsați pe snooze. „În mod ideal, o persoană a dormit suficient încât, în momentul în care sună alarma, să fie bine odihnită și chiar pregătită să se trezească”, a spus Paruthi.
Apăsarea butonului snooze o dată ar putea să vă ajute psihologic, permițându-vă să vă treziți mai ușor, a adăugat ea. Dar mai mult de o dată nu este recomandat, deoarece nu veți obține un somn bun cu minutele suplimentare.
La sfârșitul unei nopți de somn, oamenii intră și ies de obicei dintr-un ciclu numit REM, sau somn cu mișcare rapidă a ochilor, a declarat Dr. Brandon Peters-Mathews, neurolog și medic de medicină a somnului la Virginia Mason Franciscan Health din Seattle, într-un articol CNN anterior. Această etapă este importantă pentru procesarea memoriei și somnul creativ, iar fragmentarea acestui somn ar putea afecta funcția creierului.
În loc să setați o alarmă pentru mai devreme decât aveți nevoie și să apăsați Snooze, el recomandă să vă obișnuiți cu un somn profund, neîntrerupt până când trebuie neapărat să vă treziți.
„Atunci când nu ați dormit suficient sau nu ați dormit de bună calitate, probabilitatea ca 5 până la 10 minute suplimentare de somn să aibă un impact semnificativ este destul de scăzută”, a declarat prin e-mail Dr. Joseph Dzierzewski, vicepreședinte senior pentru cercetare și afaceri științifice la National Sleep Foundation. „Când ne trezim dimineața și nu ne simțim revigorați, cel mai bine este să ne ridicăm, să începem ziua și să fim intenționați să luăm măsuri care ne pot pregăti pentru un somn bun în noaptea următoare.”
Cu o alarmă de telefon pe noptieră, este ușor să întinzi mâna și să apeși butonul de snooze. Dar ceasurile cu alarmă dedicate au multe modalități de a vă face să vă ridicați și să vă dați jos din pat.
„Alarmele vin cu o varietate de caracteristici, cum ar fi vibrații, lumini, zgomote, puzzle-uri”, a spus Paruthi.
Telefonul îți întrerupe somnul
Un alt beneficiu al faptului că nu folosiți telefonul ca alarmă este că vă este mai ușor să îl scoateți din dormitor, ceea ce este util pentru somn, a spus Paruthi.
„În mod ideal, o rutină înainte de culcare include lichidarea, relaxarea și ajutarea creierului să treacă de la o stare „go-go-go” la o stare mai calmă, gata să adoarmă”, a spus ea. „Având un telefon la marginea patului, este foarte ușor să te întorci și să începi să dai scroll.”
Lumina puternică și conținutul de pe telefon ar putea să vă facă mai alert în loc de somnoros, iar ecranele pot duce, de asemenea, la amânarea somnului și la dormit mai puțin decât ați intenționat inițial, a spus Paruthi.
Și având telefonul aproape, este mai probabil să îl folosiți, a spus Dzierzewski.
„Având un telefon în imediata apropiere ar putea crește sentimentele de curiozitate. … Ce s-ar putea întâmpla și tu nu vezi?”, a spus el. „Aceste sentimente ar putea fi suficiente pentru a vă îndemna să vă rostogoliți și să vă verificați telefonul, interferând astfel cu adormirea, menținerea somnului sau somnul profund.”
Dacă vă propuneți să dormiți opt ore, dar apoi ajungeți la telefon pentru a derula, două ore pot zbura rapid, lăsându-vă fără cantitatea necesară de somn.
„Dacă telefonul meu este în altă cameră, este mai puțin probabil să ies de sub păturile mele călduroase și, astfel, să dorm acele 2 ore între 10 și miezul nopții, adică să obțin cele 8 ore de care creierul și corpul meu se bucură”, a declarat Paruthi într-un e-mail.
Cum să te trezești mai devreme și mai fericit
Unica modalitate de a te trezi mai devreme sau mai ușor este să ai un somn de bună calitate, a spus Dzierzewski.
Majoritatea adulților ar trebui să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte, potrivit National Sleep Foundation. Dar cercetările asupra populației efectuate de fundație au arătat că 60% dintre adulți nu îndeplinesc această recomandare.
„Să dormim prea puțin sau prea mult poate fi problematic și poate afecta modul în care funcționăm pe parcursul zilei”, a spus Dzierzewski.
Pentru un somn mai bun, Fundația Națională a Somnului mai recomandă câțiva pași mici. Ar trebui să primiți lumină puternică în timpul zilei; să faceți exerciții fizice timp de cel puțin 30 de minute cinci zile pe săptămână; să luați mesele la ore constante; să evitați mesele grele, nicotina, cofeina și alcoolul înainte de culcare; să folosiți o rutină consistentă de liniștire; să dormiți într-un loc liniștit, răcoros și întunecat; și să puneți aparatele electronice deoparte cu o oră înainte de culcare.
Dacă dormiți suficient noaptea în mod constant, dar încă nu dormiți bine sau nu vă treziți odihnit, ar putea fi timpul să fiți evaluat de un medic de somn certificat pentru posibile tulburări de somn, cum ar fi apneea în somn, sindromul picioarelor neliniștite sau insomnie, a spus Paruthi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.