G4Media.ro

„Telefonul roșu” între Washington și Moscova, 60 de ani de existență

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy in the USA

„Telefonul roșu” între Washington și Moscova, 60 de ani de existență

În urmă cu 60 de ani, a fost stabilită pentru prima dată o linie directă de comunicare în caz de criză între Statele Unite și Uniunea Sovietică: celebrul „telefon roșu”, scrie agenția AFP, citată de boursorama.com.

Trimis de la Washington la Moscova, mesajul datat 30 august 1963 avea mai degrabă scopul de a testa toate literele alfabetului latin decât de a evita un conflict iminent.

„THE QUICK BROWN FOX JUMPED OVER THE LAZY DOG’S BACK 1234567890” („Vulpea cea iute și brună a sărit peste spatele câinelui leneș 1234567890”), a fost mesajul trimis de Casa Albă.

De atunci, celebra linie telefonică a fost folosită pentru a trimite mesaje de avertizare între Washington și Moscova, ale căror relații sunt în prezent la pământ după invazia Rusiei în Ucraina.

Linia fierbinte a fost înființată în urma crizei rachetelor din Cuba din 1962, când președintele american John F. Kennedy și liderul sovietic Nikita Hrușciov au căzut de acord că lumea s-a apropiat prea mult de un război nuclear.

Baseball și literatură

Contrar celor prezentate în filmele de la Hollywood, linia de comunicare nu a fost niciodată un telefon roșu. Inițial, aceasta funcționa datorită unui telegraf impunător și a unor cabluri sub Atlantic pe care fiecare țară le testa în fiecare oră.

Pentagonul, care gestiona comunicațiile de partea americană, trimitea în general fapte banale, cum ar fi rezultatele unui meci de baseball, în timp ce Kremlinul prefera să trimită extrase din literatura rusă, a afirmat în 2014 Howard Patrick, un lingvist care a contribuit la operarea primului aparat.

Într-un interviu acordat publicației The Pioneer Press, el povestește șocul trăit atunci când linia a fost folosită pentru prima dată, în noiembrie 1963. Mesajul, care venea din Statele Unite, îi anunța pe sovietici că președintele Kennedy fusese asasinat.

Iar prima dată când linia a fost folosită pentru a preveni un potențial conflict între cele două puteri a fost în 1967, în timpul Războiului de Șase Zile dintre Israel și țările arabe.

Potrivit oficialilor americani, în timpul conflictului au fost schimbate 19 mesaje între președintele american Lyndon B. Johnson și liderul sovietic Alexei Kosîghin.

Lyndon B. Johnson a devenit un fan al „telefonului roșu”, cunoscut la Washington sub numele de „Molink”, și a trimis frecvent la Moscova știri despre misiunile spațiale Apollo.

Linia telefonică a fost folosită din nou în 1973, în timpul unui alt conflict arabo-israelian, Războiul de Yom Kippur.

Anecdota este că președintele american de la acea vreme, Richard Nixon, nu era deloc în stare să răspundă la solicitările liderului sovietic Leonid Brejnev. Potrivit unor documente declasificate ulterior, Richard Nixon se afla în stare de ebrietate, confruntat cu prăbușirea președinției sale în jurul scandalului Watergate.

Consilierii lui Richard Nixon, în frunte cu șeful diplomației Henry Kissinger, au fost cei care au decis să ridice nivelul de alertă al forțelor armate americane.

„Cel mai puternic mesaj”

Telefonul roșu nu a fost folosit doar pentru a evita tensiunile dintre cele două superputeri. Ocazional, prin intermediul telefonului roșu au fost emise avertismente.

În 1979, președintele Jimmy Carter i-a trimis lui Leonid Brejnev ceea ce americanul avea să descrie mai târziu drept „cel mai puternic mesaj” al mandatului său, denunțând invazia sovietică din Afganistan.

În anul următor, președintele american a avertizat Uniunea Sovietică de „consecințe grave” în cazul în care ar fi invadat Polonia pentru a zdrobi mișcarea sindicală Solidaritatea. Kremlinul nu a intervenit.

În 2008, telefonul roșu a fost înlocuit cu o conexiune securizată de e-mail. În 2016, Barack Obama l-a folosit pentru a protesta față de președintele rus Vladimir Putin în legătură cu presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA.

De la invazia Rusiei în Ucraina, Washingtonul și-a restrâns drastic legăturile diplomatice cu Moscova. Totuși, anul trecut, consilierul pe probleme de securitate națională al lui Joe Biden, Jake Sullivan, a asigurat că Statele Unite „au capacitatea de a vorbi direct la nivel înalt” cu Rusia și de a face acest lucru „fără echivoc”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Relatiile Rus-SUA sunt „la pamant” oficial. Doar elitele din serviciile de securitate stiu adevarul si as paria ca dialogul nu a fost intrerupt la 24 feb 2022, ba dimpotriva s-a intetit.