Teleormănenii au golit stocurile de antiparazitare pentru câini pentru a se trata de COVID 19 / Avertismentul medicilor: Ivermectina are efecte cancerigene prin acumularea în organism
Teleormănenii au luat cu asalt farmaciile veterinare pe baza zvonului că ar exista studii care atestă eficiența unui medicament antiparazitar pentru animale în prevenția și tratamentul Covid-19, scrie jurnalista Carmen Dumitrescu pentru presshub.ro
Farmaciștii și medicii veterinari susțin, însă, că administrarea medicamentului de uz veterinar la oameni este contraindicată.
Mai mulți farmaciști și medici veterinari susțin că de câteva zile, stocurile de medicament antiparazitar s-au epuizat și că ar exista chiar și o listă de așteptare.
Ei nu sunt, însă, de acord cu utilizarea acestui medicament în consumul uman, de vreme ce nu există studii suficiente care să arate care sunt efectele adverse ale acestuia. De altfel, medicul veterinar Epure Hari susține că nu recomandă utilizarea medicamentului de uz veterinar în consumul uman:
“În niciun caz nu sunt de acord cu genul acesta de consum, cu atât mai mult cu cât această substanță activă o găsim și în rândul medicamentelor umane, în speță Stromectolul, care este un antibiotic cu efect antiparazitar. Oamenii îl cer pentru că în spațiul public s-a vehiculat că ar avea efect împotriva SARS-Cov-2, dar încă nu există date clare că ar avea efect 100%. S-au făcut niște experimente, dar nu este încă aprobat. Am avut multe solicitări din partea oamenilor, dar nu aș recomanda ca un medicament veterinar să fie utilizat de către om. În ultima perioadă, oamenii vin și cer medicamentul pentru ei, dar nu-l vindem decât cu rețetă și nu îl recomandăm pentru a fi utilizat. Iar stocuri oricum nu mai sunt.”, a declarat medicul.
Farmaciștii veterinari susțin că uneori li se cer și câteva zeci de flacoane, dar nu au răspuns pozitiv până acum unor astfel de solicitări, pentru că au anticipat riscul ca ele să fie administrate în mod iresponsabil.
“De câteva zile avem solicitare mare, deși informația că medicamentul ar putea fi util în consumul uman e mai veche. Dar cam de patru, cinci zile avem solicitări destul de dese. Noi, până acum, o dădeam doar pentru căței, pentru scabie, paraziți, nu vindeam zilnic. Acum ni se cere, dar nu mai avem pe stoc și încă sunt 5,6 persoane pe zi care întreabă de el. Noi nu mai avem oricum pe stoc și înțeleg că nu se mai găsește nici în alte farmacii. Eu nici nu știam că lumea folosește, am auzit și eu tot de la oameni.”, ne-a declarat Mirela Stăncioi, proprietara unei farmacii veterinare din Teleorman.
Medicii sunt și ei rezervați cu privire la eficiența substanței, dar nu o recomandă în niciun caz sub forma comercializată în farmaciile veterinare, ci îi sfătuiesc pe oameni să aștepte rezultatul studiilor clinice, urmând ca ulterior să vadă dacă se califică pentru un tratament de acest fel sau nu.
Și ziarul Adevărul.ro semnalează faptul că mulţi medici veterinari au reacţionat pe paginile lor de socializare după ce au sesizat că stocurile de Ivermectină, un medicament căruia i se atribuie în mediul virtual efecte miraculoase în tratarea Covid-19, sunt epuizate în farmaciile veterinare. „Din nefericire, am văzut chiar colegi de breaslă că promovează asta cu îndârjire“, spun doctorii.
”Cât despre utilizarea ivermectinelor de uz veterinar, indiferent de formă de prezentare, în tratamentul Covid-19 NICI NU POATE FI VORBA! Chiar dacă această substanţă are şi un efect imunostimulator, la animalele tratate este pur şi simplu un antiparazitar, deci NU omoară viruşii (virusurile). În plus noi, medicii veterinari avem stabilite clar protocoale privind administrarea la animale. Acestea prevăd un timp de aşteptare, de la administrarea Ivermectinei la animal până la consumul de produse, carne, lapte, ouă, de la animalul respectiv (de obicei mai mari de 30 de zile). Pentru că s-a constatat că deşi foarte bun ca antiparazitar, Ivermectina are efecte cancerigene prin acumularea în organism”, avertizează medicului veterinar Petru Antonio Mureşan, citat de Adevărul.ro
Potrivit Adevărul.ro, Mihai Budeanu (44 de ani), membru al trupei 3 Sud Est, a lăsat de înţeles că a fost tratat cu Ivermectină, medicament ce se găseşte doar în farmaciile veterinare pentru tratarea animalelor. Artistul a fost internat cu o formă gravă de COVID-19. Cântăreţul ar fi primit acest tratament la recomandarea medicului român Ion Alexie, şeful secţiei de boli infecţioase al unui spital din Las Vegas. Medicamentul nu este aprobat în UE pentru tratarea COVID-19.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
38 comentarii