G4Media.ro

Telescopul James Webb a detectat cea mai îndepărtată galaxie cunoscută / ”Dacă…

Sursa foto: esa.int

Telescopul James Webb a detectat cea mai îndepărtată galaxie cunoscută / ”Dacă Universul ar fi un film de două ore, această galaxie datează din primele două minute şi jumătate”

Telescopul spaţial James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată, care a existat doar la aproximativ 290 de milioane de ani după Big Bang, iar strălucirea sa a uimit echipa internaţională de oameni de ştiinţă care a anunţat joi descoperirea,anunță News.ro, care citează AFP.

Galaxia prezintă caracteristici cu „implicaţii profunde” pentru înţelegerea noastră privind primele vârste ale Universului, a precizat Nasa.

Denumită JADES-GS-z14-0, aceasta „nu este genul de galaxie prevăzut de modelele teoretice şi de simulările pe calculator în Universul foarte timpuriu”, au precizat într-un comunicat doi cercetători implicaţi în descoperire, Stefano Carniani şi Kevin Hainline.

Cum ar fi putut natura să creeze o galaxie atât de luminoasă, masivă şi de mare în mai puţin de 300 de milioane de ani?

Kevin Hainline, de la Universitatea Arizona din Statele Unite, a declarat că a „sărit” când a descoperit confirmarea distanţei sale.

„Dacă Universul ar fi un film de două ore, această galaxie datează din primele două minute şi jumătate”, a explicat el într-un videoclip postat pe reţelele de socializare.

Cu toate acestea, este „extrem de bizară”, a adăugat el. „Este foarte luminoasă, destul de mare, ar putea conţine urme de oxigen şi, având în vedere dimensiunea regiunii pe care am explorat-o pentru a o găsi, am putea descoperi mult mai multe”.

În astronomie, a vedea de departe înseamnă să te întorci în timp. Lumina Soarelui, de exemplu, are nevoie de opt minute pentru a ajunge la noi, aşa că o vedem aşa cum era acum opt minute. Dacă privim cât mai departe posibil, putem vedea obiectele aşa cum erau acum miliarde de ani.

Dar lumina emisă de obiectele foarte îndepărtate s-a întins până unde putem vedea noi şi s-a „înroşit” pe drum, trecând într-o lungime de undă invizibilă cu ochiul liber: infraroşu.

De la lansarea sa în decembrie 2021, telescopul a observat deja galaxia declarată anterior ca fiind cea mai îndepărtată, JADES-GS-z13-0, care datează de la 320 de milioane de ani după Big Bang.

Vestea anunţată joi înseamnă că şi-a bătut propriul record.

Lumina acestei noi galaxii a avut nevoie de mai mult de 13,5 miliarde de ani pentru a ajunge la noi (Big Bang-ul a avut loc acum 13,8 miliarde de ani).

Dar „recordul nu contează” şi ar putea fi doborât din nou, a declarat Kevin Hainline. „Ceea ce contează este faptul că Universul pare să fie plin de galaxii foarte luminoase”.

JADES-GS-z14-0 conţine o mulţime de stele „ceea ce este impresionant având în vedere cât de puţin timp” a trecut între Big Bang şi momentul observat, a explicat el.

Urmele de oxigen detectate sunt la fel de intrigante, deoarece acest gaz „necesită ca stelele să fi trăit întreaga lor viaţă şi apoi să fi murit în explozii de supernove”.

Galaxia a fost detectată pentru prima dată în ianuarie 2023 datorită imagerului NIRCam, dar a fost datorită observaţiilor efectuate un an mai târziu de un alt instrument al telescopului, spectrometrele NIRSpec, că a fost apoi oferită confirmarea distanţei sale.

Galaxia are un diametru de peste 1.600 de ani-lumină, iar masa sa este estimată a fi de câteva sute de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui.

Articole despre această descoperire au fost trimise pentru publicare în reviste ştiinţifice.

Telescopul James Webb, o bijuterie tehnologică dezvoltată de agenţiile spaţiale americană şi europeană, se află la 1,5 milioane de kilometri de Pământ. Acesta este folosit pentru observaţii de oameni de ştiinţă din întreaga lume.

„Cantitatea de descoperiri făcute despre Universul tânăr în doar doi ani, de când telescopul a început să trimită datele sale ştiinţifice, este o nebunie”, a declarat Kevin Hainline. Şi „sperăm că James Webb va continua să ne ofere rezultate ca acestea şi în deceniile următoare”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...