G4Media.ro

Telescopul Webb detectează cea mai îndepărtată galaxie asemănătoare Căii Lactee de până…

Sursa foto: Luca Costantin/CAB/CSIC-INTA

Telescopul Webb detectează cea mai îndepărtată galaxie asemănătoare Căii Lactee de până acum

Astronomii au observat un fenomen intrigant în universul îndepărtat – o galaxie care seamănă foarte mult cu Calea Lactee – și care pune în discuție teorii cheie privind modul în care evoluează galaxiile, relatează CNN.

Sistemul îndepărtat, numit ceers-2112, a fost observat de o echipă internațională care a folosit telescopul spațial James Webb.

La fel ca galaxia noastră, ceers-2112 este o galaxie spirală barată și este acum cea mai îndepărtată galaxie de acest tip observată vreodată. „Bara” din centrul structurii este formată din stele.

Ceers-2112 s-a format la scurt timp după ce Big Bang-ul a creat universul (a cărui vechime este estimată la 13,8 miliarde de ani), iar structura distinctă a galaxiei era deja la locul ei 2,1 miliarde de ani mai târziu.

Având în vedere distanța dintre Pământ și obiectele din primele zile ale universului, atunci când telescoape precum Webb observă lumina din cosmosul îndepărtat, este efectiv ca și cum ar privi în trecut.

„În mod neașteptat, această descoperire arată că galaxiile care seamănă cu a noastră existau deja în urmă cu 11.700 de milioane de ani, când Universul avea doar 15% din viața sa”, a declarat Luca Costantin, autorul principal al studiului, într-un comunicat. El este cercetător postdoctoral al Consiliului Național de Cercetare din Spania, la Centrul de Astrobiologie din Madrid.

Astronomii au fost surprinși să vadă o galaxie atât de bine ordonată și structurată într-o perioadă în care altele erau mult mai neregulate. În timp ce galaxiile spirale masive sunt comune în vecinătatea cosmică a Căii Lactee, nu a fost întotdeauna așa.

Dezvăluirea, făcută posibilă datorită capacităților foarte sensibile de detectare a luminii ale lui Webb, schimbă înțelegerea oamenilor de știință cu privire la formarea galaxiilor și la etapele de început ale universului.

„Descoperirea ceers-2112 arată că galaxiile din universul timpuriu ar putea fi la fel de ordonate ca și Calea Lactee”, a declarat într-un comunicat Alexander de la Vega, coautor al studiului și cercetător postdoctoral la Universitatea din California, Riverside. „Acest lucru este surprinzător, deoarece galaxiile erau mult mai haotice în universul timpuriu și foarte puține aveau structuri similare cu Calea Lactee”.

Un studiu care detaliază descoperirile a fost publicat pe 8 noiembrie în revista Nature.

Evoluția timpurie a galaxiilor spirale barate

Astronomii credeau că galaxiile spirale barate, precum Calea Lactee, nu au apărut până când universul nu a atins cel puțin jumătate din vârsta sa actuală, deoarece se credea că a fost nevoie de câteva miliarde de ani de evoluție galactică înainte ca colecțiile masive de stele din cadrul galaxiilor să poată forma bare centrale.

Barele iau formă atunci când stelele din galaxiile spiralate se rotesc în mod ordonat, așa cum se întâmplă în Calea Lactee. Până acum, astronomii nu credeau că galaxiile timpurii aveau suficientă stabilitate pentru ca barele să se formeze sau să dureze.

Dar descoperirea lui ceers-2112 a sugerat că această evoluție a durat doar aproximativ 1 miliard de ani sau mai puțin, a declarat de la Vega.

„Aproape toate barele se găsesc în galaxiile spirale”, a spus de la Vega. „Bara din ceers-2112 sugerează că galaxiile s-au maturizat și au devenit ordonate mult mai repede decât am crezut anterior, ceea ce înseamnă că unele aspecte ale teoriilor noastre privind formarea și evoluția galaxiilor trebuie revizuite”.

Investigarea materiei întunecate

De la Vega consideră că astronomii vor trebui să își modifice modelele teoretice privind modul în care galaxiile se formează și evoluează, luând în considerare cantitatea de materie întunecată inclusă în primele galaxii.

Deși materia întunecată nu a fost niciodată detectată, se crede că aceasta reprezintă 85% din totalul materiei din univers, iar telescopul Euclid al Agenției Spațiale Europene a fost proiectat pentru a o cartografia. Este posibil ca materia întunecată să fi jucat un rol în formarea barelelor.

Descoperirea sugerează, de asemenea, că barele pot fi detectate în galaxiile timpurii, în ciuda faptului că cele mai vechi galaxii sunt mult mai mici.

„Descoperirea lui ceers-2112 deschide calea pentru descoperirea altor bare în universul tânăr”, a declarat de la Vega. „Inițial, am crezut că detectarea și estimarea proprietăților barelor în galaxii precum ceers-2112 va fi plină de incertitudini de măsurare. Dar puterea telescopului spațial James Webb și expertiza echipei noastre de cercetare ne-au ajutat să impunem constrângeri puternice asupra dimensiunii și formei barei”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...