G4Media.ro

Televiziunea chineză de stat îl glorifică pe tatăl lui Xi Jinping într-un…

Captură X

Televiziunea chineză de stat îl glorifică pe tatăl lui Xi Jinping într-un serial de 39 de episoade: “Prima capodoperă epică ce prezintă o vedere panoramică a istoriei magnifice a revoluției”

Tatăl lui Xi Jinping este subiectul unei noi drame istorice care a avut premiera marți la televiziunea chineză de stat. Finanțată de Departamentul Central de Propagandă al Partidului Comunist Chinez (PCC), “Timpul în nord-vest” prezintă viața lui Xi Zhongxun, tatăl președintelui chinez, care a fost el însuși o figură-cheie în timpul președintelui Mao Zedong, scrie The Guardian.

Serialul, care a primit o majoritate covârșitoare de recenzii pozitive pe platformele social media din China, strict cenzurate, este cel mai recent dintr-o serie de producții care se concentrează pe glorificarea istoriei militare a PCC. Dar, spre deosebire de alte emisiuni de televiziune și filme populare, “Timpul în nord-vest” glorifică și istoria personală a familiei lui Xi Jinping.

 

Pe parcursul a 39 de episoade, serialul dramatizează viața bătrânului Xi provenit de la o familie de țărani din provincia rurală Shaanxi la un lider al revoluției PCC în nord-vestul Chinei. Potrivit unui articol publicat de televiziunea de stat CCTV pentru a promova serialul, filmul biografic este „prima capodoperă epică care prezintă o vedere panoramică a istoriei magnifice a revoluției din nord-vest” și, în special, evidențiază „experiența extraordinară” a lui Xi.

Spectacolul are loc pe fundalul războiului civil chinez, în care comuniștii și naționaliștii (KMT) au luptat pentru controlul țării după căderea dinastiei Qing. Xi este portretizat ca un revoluționar loial și hotărât, care a contribuit la construirea unor baze cheie ale PCC în Shaanxi și Gansu.

După victoria comuniștilor în războiul civil, Xi a devenit șeful departamentului de publicitate al partidului și vicepremier al Chinei.

Dar bătrânul Xi a simțit, de asemenea, duritatea partidului. Se pare că seria se încheie în 1952, cu un an înainte ca Xi Jinping să se nască și cu un deceniu înainte ca Zhongxun să fie eliminat pentru că a susținut un roman care a fost văzut ca fiind o încercare ascunsă de a rescrie istoria partidului. În anii 1960 și 1970, Xi a petrecut 16 ani în purgatoriu, o experiență care se crede că l-a afectat profund pe tânărul Xi și relația sa cu partidul. Xi a fost reabilitat după încheierea Revoluției Culturale și a continuat să dețină funcții de conducere.

Xi Jinping a fost descris drept cel mai puternic lider al Chinei de la președintele Mao încoace. De la preluarea mandatului în 2012, problema controlului istoriei partidului a devenit o preocupare cheie. Într-un discurs timpuriu, el a declarat că prăbușirea Uniunii Sovietice a fost cauzată de „nihilismul istoric” și trebuie să fie o „poveste de avertizare”.

Serialul evită nihilismul istoric prin evitarea celor mai traumatizanți ani din viața bătrânului Xi. Dar există încă momente în filmul biografic care sunt pline de dificultăți.

În primul episod, difuzat marți seara, Xi apare certându-se cu un administrator de școală pe nume Wei Hai. În viața reală, Xi a fost întemnițat pentru implicarea sa într-un complot privind asasinarea a lui Wei, conform unei biografii a lui Xi Zhongxun, care urmează să fie publicată de Joseph Torigian, cercetător la Laboratorul de istorie Hoover al Universității Stanford. Versiunea dramatizată minimalizează rolul lui Xi în tentativa de asasinat.

„Tratamentul produselor culturale a fost întotdeauna un barometru pentru politica din partid”, a spus Torigian, menționând că Xi însuși a fost epurat din cauza sprijinului său pentru un roman care a fost văzut ca o încercare ascunsă de a rescrie istoria partidului. „Istoria partidului și modul în care este prezentată a fost întotdeauna un câmp minat”.

Mai recent, Xi Jinping pare să fie preocupat de faptul că tinerii pierd fervoarea generației sale și a tatălui său. Într-un articol publicat anul trecut în ziarul Partidului Comunist, Cotidianul Poporului, el i-a îndemnat pe tineri să „asculte și să urmeze partidul fără rezerve” și să fie oameni care „pot îndura greutăți și sunt dispuși să muncească din greu”.

O astfel de retorică este în contradicție cu recentele cuvinte la modă care au fost populare în rândul tinerilor: tangping, sau „a sta întins”, reflectă dorința de a renunța viața urbană ultracompetitivă pentru un stil de viață mai pasiv, în timp ce neijuan, sau „involuție”, reflectă disperarea față de sentimentul de a fi suprasolicitat.

„O parte din ideea modelului lui Xi este că această generație trebuie să preia ștafeta de la generația mai în vârstă”, a declarat Torigian. „O modalitate specifică și concretă de a face acest lucru este să arătăm cum Xi Jinping a preluat ștafeta de la propriul său tată”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Tata lu’ Stefan cel Mare…Capodopera epica , gen Sulimanosu Magnificosu…Buna pentru creere spalate cu clor si parfumate…

  2. Iar Mao se învârte în mormânt. Revoluțiile își devorează copiii.