Televiziunea de stat din Ungaria a criticat o jurnalistă austriacă pentru că le-a adresat întrebări incomode reprezentanților FIDESZ, în Parlamentul European. Afirmațiile ministrului de Externe, Péter Szijjártó, întețesc conflictul diplomatic cu Austria
Finanțată din bugetul public, televiziunea de stat din Ungaria, M1, a difuzat un scurt material de presă (de 3,5 minute), în care o critică pe jurnalista austriacă Franziska Tschinderle pentru întrebările incomode adresate reprezentanților FIDESZ din Parlamentul European.
Televiziunea maghiară a numit-o pe Franziska Tschinderle un „jurnalist amator”, sugerând că aceasta ar avea o apetență pentru a critica repetat, în mod gratuit, politicile premierului Ungariei Viktor Orbán.
Materialul a fost prezentat marți la postul M1, Franziska Tschinderle fiind acuzată că i-ar fi provocat pe eurodeputații maghiari din partidul premierului Viktor Orbán și că întrebările ei erau de fapt „deghizate” în niște acuzații, relatează insighthungary.444.hu.
Întrebările jurnalistei austriece au fost transmise prin e-mail delegației FIDESZ de la Bruxelles, pentru un articol în revista austriacă Profil.
Atacul lansat de televiziunea maghiară la adresa jurnalistei austriece a deschis imediat un conflict diplomatic între cele două state, prin intermediul Ministerelor de Externe.
Ministerul de Externe al Austriei consideră materialul televiziunii ungare „inacceptabil”, transmițând că „adresarea de întrebări critice este sarcina centrală a mass-mediei”. Ministrul austriac de externe chiar l-a contactat pe omologul său maghiar, Péter Szijjártó, dat fiind că și acesta, într-o postare pe Facebook a respins plângerile Austriei.
Szijjártó i-a luat apărarea televiziunii maghiare, apreciind la rândul său că jurnalista austriacă „răspândește știri false”. Mai mult, oficialul maghiar a și făcut o remarcă ironică, subliniind că un jurnalist „liberal” poate continua să răspânească știri false despre o țară, sub argumentul „libertății presei”, dar dacă un alt jurnalist îndrăznește să critice distribuirea de știri false, imediat se pune problema de „atac” la adresa libertății presei.
„Înțeleg, aud că există multă agitație în Austria pentru că Televiziunea maghiară a îndrăznit să critice un jurnalist austriac … Un jurnalist liberal poate continua și răspândi știri false despre o țară, deoarece există libertatea presei, dar dacă un alt jurnalist îndrăznește să o critice… este un atac asupra libertății presei”, a comentat Szijjártó pe contul său de facebook.
Întrebările lui Tschinderle, pe care raportul M1 le-a descris ca fiind „acuzații pline de prejudecăți preconcepute”, se refereau la întâlnirea de săptămâna trecută de la Budapesta între premierul Orbán, fostul ministru italian de interne Matteo Salvini și premierul polonez Mateusz Morawiecki, precum și la eforturile lor de a crea o nouă grupare politică de dreapta la nivelul Parlamentului European, în contextul în care FIDESZ a fost îndepărtat din PPE.
Într-o postare pe Twitter, jurnalista Tschinderle a ținut să-și exprime solidaritatea cu „colegii din Budapesta și din restul Ungariei care trebuie să facă față presiunilor politice în fiecare zi și săptămână”. „Vă pot garanta: nu vom înceta să raportăm despre declinul democrației în țara noastră vecină”, a scris Tschinderle.
Joi, televiziunea de stat a difuzat încă un reportaj de aproape cinci minute în care ataca presa maghiară „de stânga-liberală”, inclusiv publicația 444.hu, pentru că „s-au reunit în apărarea jurnalistului austriac”.
Sursa Foto: InquamPhotos/George Calin (Peter Szijjártó)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii