G4Media.ro

Temele noului an universitar, paralele cu discursul ministrei. În loc de politizare,…

Foto: Captură Video Facebook.com/ UPB

Temele noului an universitar, paralele cu discursul ministrei. În loc de politizare, hărțuiri sexuale, doctorate cu frecvență redusă, Ligia Deca le-a vorbit studenților despre performanță, olimpici, francofonie și fenomene meteo

Anul universitar 2024-2025, deschis la Universitatea Politehnica București de ministra Educației, Ligia Deca, în pregătirile sale pentru viitoarele alegeri parlamentare, este primul în care regulile introduse de noua Lege a învățământului superior vor fi aplicate extins în universități, după ce anul trecut a fost de tranziție la Legile Deca. Este, totodată, primul an al „noilor” conduceri universitare alese în iarnă-primăvară — dominate, de fapt, de rectori vechi, cu mai multe mandate decât teoretic permite legea, așa cum a așternut aceeași ministră Deca. Este un an care începe cu un sistem de control etic anesteziat prin lege și prin organizare instituțională, care nu poate decât să se uite cum fostul premier Ponta își recapătă titlul de doctor pe care-l pierduse după cel mai răsunător caz de plagiat. Este un an precedat de masive scandaluri de hărțuire sexuală în universități, care așteaptă încă aplicarea soluțiilor promise. Și un an în care securitatea studenților a fost pusă sub semnul întrebării chiar la universitatea pe care ministra Deca a vizitat-o pentru discursul de deschidere a anului, scrie Edupedu.ro.

Comunicarea oficială a Ministerului Educației cu privire la mediul universitar a fost dominată, în ultimele luni, de vizite prin țară, discuții și ceremonii de semnare de contracte prin PNRR pentru învățământul superior dual, tip de învățământ menționat de Ligia Deca și în discursul de la Politehnica, rostit pe un ton apreciativ-mobilizator. Agenda produsă de măsurile ministerului, dar și de realitatea resimțită de studenți, a fost, între timp, cu totul alta – de la disoluția valorilor sub supravegherea autorităților la siguranța personală a studenților.

  • Despre aceasta din urmă, Ligia Deca a vorbit doar pasager, la final, în discursul de luni, cu referire clară doar la abuzuri și agresiuni, nu și la tema mai arzătoare, contextual, a riscurilor de incendiu în cămine, atinsă doar în declarații colaterale. Iar Deca a vorbit despre „deschiderea spre internaționalizare”, dar a sărit peste imaginea macro oferită de analizele internaționale, care indică o permanență a rezultatelor slabe înregistrate de universitățile românești, la indicatori-cheie ai educației.

În discursul său, pe lângă subiectele specifice Politehnicii – tematica STIM, revoluția tehnologică – Ligia Deca a preferat să pună accentul pe olimpici și performanță, pe întărirea capacității României „pe viitor”, pe francofonie sau pe nevoia de soluții pentru fenomenele meteo. Plus: un apel ca studenții Poli să urmeze o carieră în învățământ. Discursul Ligiei Deca – integral aici (de la min. 19.00).

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...