G4Media.ro

Temeri în Argentina privind avortul după ce Javier Milei a câștigat alegerile…

sursa foto: Pexels

Temeri în Argentina privind avortul după ce Javier Milei a câștigat alegerile prezidențiale

La trei ani după ce Argentina a intrat în istorie ca prima țară mare din America Latină care a legalizat avortul, militanții pentru drepturile femeilor se pregătesc să pornească din nou la luptă după alegerea lui Javier Milei în funcția de președinte, notează The Guardian.

„Este o imagine foarte sumbră”, a declarat Soledad Deza de la Fundación Mujeres x Mujeres. „Acesta este un guvern care ne promite o mai mare inegalitate și – din primul minut – că autonomia, suveranitatea și independența corpurilor noastre nu vor fi susținute de stat.”

Milei, un libertarian volatil, de extremă dreapta, a adoptat în mod obișnuit o poziție dură în ceea ce privește problemele femeilor; a promis să organizeze un plebiscit pentru a decide dacă să abroge legalizarea avortului, care a reprezentat un punct de reper în 2020, a descris justiția socială drept o „aberație” și a promis să închidă ministerul pentru femei, gen și diversitate din țară.

El a negat existența unui decalaj de salarizare între femei și bărbați, în ciuda statisticilor care sugerează că femeile din țară câștigă cu 27% mai puțin decât bărbații, și a fost acuzat că ignoră existența violenței și a discriminării de gen într-o țară în care, anul trecut, o femeie a fost ucisă în medie la fiecare 35 de ore.

„Fără îndoială, rezultatele sunt o lovitură în inimă”, a declarat Deza. „Pentru cei dintre noi care lucrăm în aceste probleme, cred că ne așteaptă multă luptă și organizare.”

Discursul declanșat de Milei seamănă cu cel al lui Donald Trump în SUA sau al lui Jair Bolsonaro în Brazilia, lăsând să se întrevadă ce ar putea urma pentru Argentina, a declarat Giselle Carino de la Fòs Feminista, o alianță internațională de organizații pentru drepturile femeilor axată pe justiția reproductivă.
„Rezultatul alegerilor, deși era de așteptat, este devastator pentru noi toți cei care lucrăm pe aceste probleme”.

În timp ce analiștii au sugerat că congresul extrem de fragmentat al țării l-ar putea forța pe Milei să își tempereze unele dintre propunerile sale mai radicale, Carino a declarat că este prea devreme pentru a spune acest lucru. „Ceea ce am învățat, din păcate, este că atunci când oamenii fac declarații despre problemele noastre, așa cum a făcut el, trebuie să luăm acest lucru în serios.”

Argentinienii l-au ales duminică pe Javier Milei ca nou preşedinte al ţării, mizând pe un outsider cu vederi radicale de dreapta pentru a repara o economie afectată de o inflaţie de trei cifre, o recesiune iminentă şi o sărăcie în creştere.

Milei, care a profitat de un val de furie a alegătorilor faţă de curentul politic dominant, a câştigat cu o diferenţă mai mare decât era de aşteptat. El a obţinut 56% din voturi, faţă de puţin peste 44% pentru rivalul său, ministrul peronist al economiei, Sergio Massa, care şi-a recunoscut înfrângerea.

„Modelul de decadenţă a ajuns la sfârşit, nu mai există cale de întoarcere”, a declarat Milei într-un discurs provocator, rostit după aflarea rezultatului, în care a recunoscut totodată dificultăţile cu care se confruntă. „Ne aşteaptă probleme monumentale: inflaţie, lipsa locurilor de muncă şi sărăcie”, a spus el. „Situaţia este critică şi nu este loc pentru jumătăţi de măsură călduţe”, a avertizat el.

Milei promite o terapie de şoc economică. Planurile sale includ închiderea băncii centrale, renunţarea la peso şi reducerea cheltuielilor, reforme potenţial dureroase care au rezonat cu alegătorii supăraţi de starea de rău economic.

De la vedetă la președinte

Când Javier Milei şi-a anunţat intrarea în politică în 2020, în încercarea de a „arunca în aer” sistemul, puţini au prezis că trei ani mai târziu economistul cu păr răvăşit şi fost expert TV ar putea ajunge la Preşedinţie. Acum a reuşit.

Milei a răbufnit împotriva „hoţilor” din elita politică, l-a lăudat pe gangsterul Al Capone pentru principiile sale în materie de piaţă liberă şi, în direct la televizor, a spart o piñata a băncii centrale, pe care o acuză că a contribuit la inflaţia de trei cifre din Argentina şi pe care intenţionează să o închidă.

În vârstă de 53 de ani, autoproclamat anarho-capitalist, Milei a câştigat duminică un tur de scrutin împotriva şefului peronist al economiei, Sergio Massa, poziţia sa combativă fiind un paratrăsnet pentru furia alegătorilor în faţa celei mai grave crize economice din ultimele decenii din ţară.

Stilul agresiv şi teatral al lui Milei – de la costume de supererou la mânuirea unei drujbe pentru a ilustra planurile sale de a reduce dimensiunea statului – i-a determinat pe unii să îl compare cu Donald Trump din Statele Unite sau cu Jair Bolsonaro din Brazilia. Dar el este un produs unic al Argentinei, unde o întreagă generaţie a crescut sub o economie aflată într-o stare de criză semipermanentă. Aceasta s-a acutizat în acest an, cu o inflaţie care se îndreaptă spre 150%, o monedă în scădere şi o sărăcie în creştere.

În acest context, Milei şi coaliţia sa La Libertad Avanza (Libertatea înaintează) au înregistrat o creştere rapidă a sprijinului, în special în rândul tinerilor. Campania sa pe reţelele sociale a fost ajutată de glumele şi citatele sale colorate. „El este schimbarea de care Argentina are nevoie”, a declarat Ayrton Ortiz, un alegător al lui Milei în vârstă de 28 de ani, la un miting din Buenos Aires înainte de alegeri.

Un nonconformist căruia îi place să șocheze

Criticii lui Milei subliniază însă lipsa sa de experienţă în funcţii politice, aspectul său neîngrijit – în special părul răvăşit şi netuns, care i-a adus şi porecla de Perucă  – şi tiradele sale pline de înjurături care i-au vizat pe rivali politici, dar şi pe papă, care este argentinian de origine.

„Dacă Javier s-ar fi pieptănat îngrijit, dacă Javier nu s-ar fi enervat, l-ar fi invitat vreodată oamenii să vorbească?” a declarat pentru Reuters, înainte de vot, Diana Mondino, economistă din echipa lui Milei, care va fi probabil ministrul său de externe.

Milei a apărut la zeci de evenimente de campanie mânuind o drujbă ca un simbol nu foarte subtil al ajustărilor fiscale pe care intenţionează să le aplice sau purtând o bancnotă uriaşă de 100 de dolari cu chipul său pentru a-şi promova propunerea de a dolariza economia.

În SUA, comediantul John Oliver i-a dedicat un segment recent al emisiunii sale pentru a-l ironiza, în timp ce fostul prezentator Fox News Tucker Carlson a venit în Argentina pentru un interviu mai favorabil.

Milei însuşi îşi face un titlu de glorie din statutul său de nonconformist. El l-a atacat pe Papa Francisc spunând că este socialist, l-a ironizat pe regretatul simbol al fotbalului Diego Maradona şi a lăudat-o pe fostul premier britanic Margaret Thatcher, puţin iubită în Argentina, pentru rolul său în Războiul din 1982 din Insulele Falklands.

El are un cerc restrâns de confidenţi, între care sora sa Karina, în vârstă de 51 de ani, care a fost managerul său de campanie şi despre care Milei, care nu este căsătorit, a glumit la începutul acestui an că ar putea fi „prima sa doamnă”.

50.000 de dolari pentru a-și clona câinele

Celălalt companion apropiat al său a fost câinele Conan, pentru care a plătit 50.000 de dolari pentru a fi clonat după ce a murit, în 2017.

El are acum, în afară de Conan, încă cinci câinii mastiff, progenituri ale lui Conan, iar pe patru dintre ei i-a botezat Murray, Milton, Robert şi Lucas, numiţi după economiştii liberali.

Milei susţine că a fost Conan, care l-ar fi contactat prin intermediul unui medium, cel care i-a dat misiunea de a fi preşedinte şi spune că patrupedele sale sunt „cei mai buni strategi din lume”.

„Sunt o greșeală”

Milei a avut sprijinul principalului bloc conservator al ţării, inclusiv al candidatei lor eliminate în primul tur, Patricia Bullrich. Acest lucru a ajutat la câştigarea unor alegători cheie din zona de mijloc, dar ar putea, pe de altă parte, să pună frână unora dintre planurile sale mai extreme.

„Din punct de vedere al logicii politice, sunt o greşeală, pentru că ceea ce am venit să fac este de fapt să elimin privilegiile politicienilor”, a declarat Milei pentru Reuters într-un interviu acordat anul trecut, când ambiţiile sale prezidenţiale începeau să ia amploare. „Nu-mi pasă cine sunt rivalii mei pe buletinul de vot, îi voi învinge pe toţi”, anticipa el.

Milei este, de asemenea, în favoarea unor controale mai laxe asupra armelor de foc şi a unor reguli mai stricte privind avortul.

Juan Gonzalez, jurnalist şi autorul unei biografii despre Milei, „El Loco” (Nebunul), a declarat înaintea votului că preşedintele ales a stârnit entuziasm, dar este un pariu riscant, având în vedere inflaţia ridicată, datoriile de stat în creştere şi o recesiune iminentă. „Este un lider instabil pentru o ţară instabilă”, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...