G4Media.ro

Temeri în PSD: Iohannis ar putea numi săptămâna viitoare un nou premier.…

Temeri în PSD: Iohannis ar putea numi săptămâna viitoare un nou premier. Motivul? Dăncilă nu a venit în Parlament pentru votul obligatoriu după ieșirea ALDE de la guvernare

Pierderea guvernării chiar și în ipoteza eșecului moțiunii de cenzură este un scenariu de lucru discutat intens în interiorul PSD în aceste zile, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. E vorba despre posibilitatea ca președintele Iohannis să numească un nou premier și să constate că guvernul e demis pentru că nu a venit în Parlament în termen de 45 de zile pentru votul de aprobare cerut de Constituție în cazul ieșirii ALDE din coaliția de guvernare.

  • Mai precis, Articolul 85, alineatul 3 din Constituție prevede că ”Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul 2 (numirea unor noi miniștri – n.red.) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

Este exact situația creată după ieșirea ALDE de la guvernare din 26 august, formalizată în 30 august prin semnarea de către președintele Klaus Iohannis a decretelor de revocare a celor trei miniștri ALDE.

Deși Constituția nu prevede în mod clar un termen pentru venirea guvernului în fața Parlamentului pentru votul de aprobare a noii componențe, în Legea supremă există termenul de 45 de zile specificat ca perioadă maximă de interimat ministerial. Mai mult: însăși Viorica Dăncilă a spus clar că are la dispoziție 45 de zile pentru a veni în fața Parlamentului.

„Avem 45 de zile pentru a merge în Parlament, nu ne grăbim. Vedem ce hotărâri vom lua în perioada imediat următoare”, spunea Dăncilă în 31 august, la Mamaia (Sursa).

Problema e că termenul de 45 de zile, admis chiar de premierul Dăncilă, curge din 26 august și expiră vineri, 11 octombrie, așa cum o definește chiar Curtea Constituțională în motivarea unei decizii de săptămâna trecută: ”Curtea constată că, începând cu data de 26 august 2019,Președintele României nu mai putea exercita atribuția prevăzută de art.85 alin.(2) din Constituție, de numire a membrilor Guvernului, fără ca, în contextul unor evenimente ce au determinat modificarea coaliției politice ce a asigurat, până în prezent, guvernarea, să existe acordul prealabil al Parlamentului, exprimat în conformitate cu dispozițiile art.85 alin.(3) din Constituție”.

Până vineri, guvernul Dăncilă nu mai are timp să vină în fața Parlamentului pentru votul de aprobare cerut de Constituție: joi e moțiunea de cenzură, vineri nu sunt ședințe de plen și, chiar dacă ar fi convocate, PSD ar avea o mare problemă cu cvorumul și majoritatea, după cum o arată aritmetica parlamentară.

Or, dacă președintele va numi luni un nou premier, se deschide un front de confruntare la CCR, care va fi chemată în mod evident de guvern să arbitreze disputa.

Foto: (InquamPhotos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Si daca PSD/Dancila a jucat in mod deliberat cartea asta pentru a putea iesi de la Guvernare pe usa din dos si in acelasi timp victimizandu-se, incat la viitoarele alegeri (de toate felurile) sa-si construiasca discursul in jurul mesajului ca „Nu a fost lasat sa guverneze” cu care mesaj sa panseze toate acuzatiile de coruptie si incompetenta la adresa sa?

    • Adica pe scenariul pe care l-au folosit cu guvernul Ciolos? Presa a indicat de mult timp existenta acestui scenariu in PSD. Este treaba presedintelui si a urmatorului guvern sa nu pice in acesta plasa din nou. Sa explice de ce guvernarea PSD a fost proasta si sa fie convingatori cand vor acuza greua mostenire. Daca nu sunt in stare, insemna ca votantii anti-PSD de fapt nu au ce vota.
      Daca pica, PSD sigur asta va face

    • sa plece numai sa plece

  2. Cred ca de aceea a inceput sa se dezumfle interesul pentru motiune. Lui Iohanis in mod sigur ii convine mai mult aceasta varianta, pentru ca e si mai comoda pentru el si e si mai ferita de riscuri de imagine in campanie. Doar pentru cetateni e naspa.

  3. De luni sa o puna Iohannis un PSD-ist din afara gastii lui dragnea si a securistilor prim ministru.Motiunea nu merge, prea multe lepre sant in parlament.Asa ca trebuie sa asteptam pana anul viitor din pacate.

  4. Cand iti dai seama cat face pe piata politica Vasilica de Vidmele, te apuca voma. O gripata cu toane stalinisto-dracniste! Ceilalti din anturajul acestei balosdine, dupa replicile lor, se vede cat sunt de constipati la minte si la toate celelalte parti anatomice. Vehementa colectiva a tutuLORA fariseilor din fosa abisala psd scoate in evidenta paranoia sufletelor lor gaunaose si cernite. Panica dementa ii sfasie. Vasilica vs Scufita Sura cu dinti falsi in gura se smte vulnerabila, Ea, Urgia care calareste Romania, simte ca se scurge puterea din ea, asa cum se scurge apa dintr-un burduf spart. Vasilica ca cateaua! Ast burduf de pipi care-si tine subalternii sub un control persoanala, simte scabia lui Damocles in jurul gatului gros, pe la incheituri, printre fesele imorale care-i poarta interesele criminale.

  5. Mi se pare destul de clar, daca trece motiunea nici nu mai conteaza, Veorica pleaca acasa. Daca insa motiunea pica, atunci sobolanii din Parlament se aduna si sunt sanse mari ca guvernul sa treaca si acolo, ca doar mai sunt bani de tocat pana la finalul anului.

  6. Oricum, ma cac in ea de tzara!

    • Bai individule, pentru tara acesta au murit destui, c….pe politicieni, pe tine…dar nu intina TARA, drogatule!

  7. Hă, hăă… Și dacă nu se lasă, ceea ce-i aproape sigur, vom avea 2 guverne! O mai fi fost vreun astfel de caz în istoria modernă și contemporană?

    • Da.
      Victor ponta in calitate de premier voteaza pentru iar in calitate de senator voteaza din contra. Deci el a inventat guvernul in opozitie.