Temperaturile ridicate sunt asociate cu creșterea numărului de sinucideri (studiu)
Temperaturile ridicate sunt asociate cu o creștere generală a deceselor pe termen scurt și, mai precis, a sinuciderilor, a subliniat miercuri un studiu realizat de Inserm, confirmând rezultatele unor publicații științifice anterioare, potrivit Le Figaro.
Studiile efectuate în Statele Unite și în Mexic au evidențiat deja un exces de mortalitate atât în perioadele cele mai reci, cât și în cele mai calde. De asemenea, aceștia au stabilit o legătură specifică între creșterea numărului de sinucideri și temperaturile ridicate, care nu este prezentă în cazul vremii reci.
În noul studiu, publicat săptămâna aceasta în American Journal of Epidemiology, cercetătorii de la Inserm au observat aceleași fenomene pe o perioadă de aproape 50 de ani în Franța. Cercetătorii au comparat numărul de decese survenite în fiecare zi începând cu 1968 în fiecare regiune cu temperaturile zilnice din întreaga perioadă de observație, analizând doar legăturile pe termen scurt dintre temperatură și mortalitate.
Rata mortalității a fost minimă atunci când temperatura a fost aproape de 20°C. Aceasta a crescut atât atunci când temperatura a crescut peste 20°C, cât și atunci când a scăzut sub 20°C. Dintre cele 22 de cauze de deces luate în considerare, aproape toate au urmat această curbă în formă de U. Excepția notabilă a fost mortalitatea prin sinucidere. „Aceasta crește în mod regulat odată cu temperatura, dar nu există un exces de sinucideri odată cu temperaturile scăzute”, a declarat pentru AFP Rémy Slama, șeful studiului și director de cercetare la Inserm.
Cauze multiple
Deși studiul nu aprofundează parametrii biologici care ar permite înțelegerea mecanismelor care stau la baza acestei legături între temperatură și sinucidere, se pot formula câteva ipoteze. „Se știe că temperaturile în creștere reduc nivelul hormonului serotonină, care are o funcție inhibitoare asupra comportamentului impulsiv: reducerea acestuia ar putea crește riscul de sinucidere”, explică Rémy Slama.
O altă ipoteză: „Modificarea interacțiunilor sociale, care sunt reduse în perioadele de căldură ridicată, ar putea influența anumite acte de sinucidere”, sugerează el. Această cercetare a urmărit, de asemenea, să vadă dacă impactul temperaturilor variază în timp, izolând trei perioade diferite. Rezultatele arată că efectele temperaturii asupra mortalității în general și a mortalității prin sinucidere s-au atenuat între perioadele 1968-1984 și 1985-2000.
Nicio nouă atenuare nu a fost însă constatată în cursul perioadei 2001 – 2015 în raport cu perioada precedentă. „Acest lucru pledează pentru o anumită adaptare a societății la temperaturile extreme, probabil prin schimbări în sistemele de sănătate sau în locuințe”, a spus Slama. „Dar acest lucru are limitele sale și nu poate șterge în totalitate impactul creșterii temperaturilor”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii