Tencuială căzută de pe clădirea Teatrului de Stat din Arad, reabilitată acum doi ani
Bucăţi de tencuială s-au desprins din câteva locuri ale faţadei Teatrului de Stat din Arad, o clădire care a fost complet reabilitată la exterior cu peste 14 milioane de lei, lucrări recepţionate în urmă cu mai puţin de doi ani, transmite Agerpres.
Trecătorii au sesizat pe reţelele de socializare că de pe pereţi se desprinde tencuială şi au comentat critic asupra calităţii lucrărilor, amintind de reabilitarea recentă cu fonduri europene a imobilului.
Pe trotuarul de lângă teatru, aflat în centrul oraşului, se văd bucăţi de tencuială şi ornamente desprinse de pe pereţi.
Referitor la această situaţie, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, a declarat joi, pentru Agerpres, că firma care a executat lucrările va trebui să facă reparaţii pe garanţie.
„Echipa tehnică a Primăriei a făcut deja verificări la faţa locului. Urmează să solicităm constructorului remedierea de urgenţă a avariilor care au fost produse. Menţionăm faptul că ultima verificare a lucrării a fost făcută vineri, 19.01.2024, de către echipa tehnică împreună cu reprezentanţii ADR Vest, fără a fi constatată existenţa deprecierilor la ornamente”, a spus Ralu Cotrău.
Lucrările de restaurare şi reabilitare a exteriorului clădirii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” au durat doi ani şi au fost recepţionate în luna mai 2022. Proiectul a fost finanţat prin Regio – Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi a costat 14.098.866 lei, din care finanţarea nerambursabilă a fost de 13.128.009 lei.
Lucrările au cuprins faţadele exterioare şi acoperişul, şi anume, 5.800 de metri pătraţi de faţade şi 3.500 de metri pătraţi de acoperiş. În ceea ce priveşte tâmplăria, o parte dintre ferestre au fost restaurate, iar cele care nu au putut fi salvate au fost înlocuite. Totodată, a fost refăcută iluminarea arhitecturală.
Clădirea, ridicată între anii 1872 şi 1874 în stil neoclasic, este monument istoric, ceea ce a implicat folosirea unor tehnici speciale de restaurare sau reconstruire a elementelor de arhitectură.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank