G4Media.ro

Tensiuni crescânde între PSD și PNL. De ce este tot mai nervos…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Tensiuni crescânde între PSD și PNL. De ce este tot mai nervos Marcel Ciolacu și sare la Klaus Iohannis. Vom asista la o criză guvernamentală?

Temperatura în coaliție a început să crească treptat încă de acum o săptămână, când parlamentari și lideri locali au fost scoși la înaintare cu voie de la vârful PSD să torpileze trei miniștri PNL confruntați cu scandaluri și probleme de imagine: Cătălin Predoiu, Lucian Bode sau Virgil Popescu. Tot atunci, liderul PSD, Marcel Ciolacu, îi soma de la Vaslui pe partenerii de coaliție să se dezică de Nicușor Dan în Capitală și să abandoneze alianțele locale cu USR dacă mai vor coaliție cu PSD în 2024.

De atunci, temperatura s-a încins și s-a ajuns ca pesediști din eșalonul trei să ceară pe un ton imperativ demisia ministrului Virgil Popescu pentru accidentul de la mina Jilț, să-i ia peste picior pe ceilalți doi miniștri numiți ”Bode-plagiat” sau ”Predoiu-surse neoficiale” și să-i întrebe pe liberali ”ce mai caută toți acești oameni pe funcții”. Unul dintre vicepreședinții PNL, Dan Motreanu, l-a acuzat direct pe liderul PSD de atacurile la adresa PNL: ”Este destul de dificil să avem o colaborare bună cu PSD în toate județele, chiar dacă am găsi un numitor comun pentru multe lucruri care ne despart, atâta timp cât președintele PSD Marcel Ciolacu îi încurajează pe unii dintre reprezentanții săi în teritoriu să îi atace pe miniștrii PNL și pe reprezentanții administrației locale PNL”.

La o săptămână distanță, PSD crește miza și atacă mai sus: legile educației, adică direct pe Klaus Iohannis. Vasile Dîncu susține că i-a cerut lui Marcel Ciolacu o amânare cu 30 de zile a calendarului de adoptare a legilor pe motiv că sunt superficiale sau politicianiste. Or, legile educației nu sunt altceva decât marele proiect prezidențial România Educată, tot ce ar putea pune pe masă Klaus Iohannis după opt ani de mandat. Liberalii au reacționat din nou prin purtătorul de cuvânt că legile își vor urma calendarul stabilit de avizare și adoptare în Parlament. Numai că Dîncu nu a ieșit de capul lui și are, în mod clar, susținerea conducerii PSD. Este prima data când Ciolacu autorizează un atac la președintele Iohannis după ce PSD a intrat la guvernare alături de PNL.

De ce s-au încordat brusc relațiile între PSD și PNL? Cum se explică nervozitatea crescândă a lui Marcel Ciolacu? Ce s-a întâmplat atât de grav, încât cel care se pregătește să preia funcția de premier își permite să pună în discuție marele proiect prezidențial? Or, să nu uităm că, la momentul rotativei, Ciolacu depinde de bunăvoința lui Klaus Iohannis. Dacă șeful statului îl nominalizează ajunge la Palatul Victoria. Dacă nu, nu. Or, tot comportamentul PSD din ultima săptămână și informațiile G4Media.ro indică faptul că liderul PSD, Marcel Ciolacu, se teme că NU va fi nominalizat premier de către președintele Klaus Iohannis la momentul rotativei.

Aceste temeri rezultă  inclusiv din declarațiile liderilor PSD, care trădează o oarecare nesiguranță. ”Dacă mai aveţi dubii, să nu mai aveţi, pentru că preşedintele nostru, Marcel Ciolacu, la sfârşitul lui mai va fi prim-ministrul României. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, sigur că vom avea alegeri anticipate. În rest, sunt discuţii la ministere, sper să le rezolvăm, să rezolvăm în primul rând pentru ţară, nu neapărat pentru un partid sau pentru altul”, a declarat în urmă cu o săptămână secretarul general al PSD, Paul Stănescu.

Ce variante ar avea Klaus Iohannis? Fie îl păstrează pe Nicolae Ciucă la Palatul Victoria, invocând nevoia de stabilitate în contextul complicat al războiului cu Ucraina, fie nominalizează pur și simplu alt lider PSD, gen Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose. În ultima situație, președintele Klaus Iohannis ar arunca PSD în aer. În acest context politic tot mai complicat, procesul de selecție a procurorilor-șefi de la DNA, Parchetul General și DIICOT devine infinit mai important decât oricum este. Apropo, cum se poziționează liderii PSD în ce privește proiectul Guvernului, trimis în Parlament spre adoptare la sfârșitul anului trecut, prin care înregistrările efectuate de serviciile de informații să poată fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal?

Mai există însă o posibilă explicație a turbulențelor de pe scena politică. Marcel Ciolacu se pregătește el însuși de ieșirea de la guvernare, în următoarea perioadă sau la rotativa din mai, invocând lunga serie de neînțelegeri cu PNL, de la creșterea salariului minim până la oferta de a păstra anumite ministere (trasporturi și finanțe). Planul lui Marcel Ciolacu ar fi declanșarea de anticipate în septembrie, alegeri pe care PSD ar avea șansa să le câștige având în vedere că în sondaje se află în continuare la peste 30 la sută. Or, dacă ar accepta să intre premier în luna mai, până la alegerile din 2024, la termen, PSD riscă să se erodeze masiv din poziția de titular al funcției de premier. Marcel Ciolacu n-ar mai avea nici o șansă să candideze la prezidențiale.

Prin urmare, tot ce vedem în ultima perioadă ar putea fi un PSD care se pregătește intens de ieșirea de la guvernare. Ciolacu generează alibiuri și motive înainte de o iminentă rupere a coaliției cu PNL. Dacă PSD va forța anticipate în luna septembrie, atunci planurile lui Marcel Ciolacu devin tot mai clare: candidat la primăria Capitalei, candidat la prezidențiale, în orice caz, obținerea unei funcții alese care să-i confere legitimitate pentru a păstra șefia partidului. PSD va face totul să umfle AUR pentru a-l ajuta să intre în turul doi la prezidențiale, singurul mod în care Marcel Ciolacu poate visa să pună mâna pe toate funcțiile importante din stat: președinte, premier, servicii, șefii parchetelor, control asupra justiției.

Acest scenariu de coșmar pentru adversarii PSD ar putea fi evitat de liberali și de Klaus Iohannis dacă reușesc să dezbine partidul lui Ciolacu la vârf sau să-i aplice lovituri puternice de imagine. Actuala conducere, cu blatiști profesioniști gen Nicolae Ciucă, Iulian Dumitrescu și Lucian Bode, nu pare capabilă de așa ceva.

Tensiunile crescânde din coaliție pot declanșa, așadar, o criză guvernamentală de proporții. La fel de bine, cele două partide pot ajunge, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, la o înțelegere pentru a evita instabilitatea politică, într-o perioadă marcată de multiple crize, economică, sanitară și de războiul din Ucraina.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

51 comentarii

  1. noi pnl/pdl si candidatii produsi si propusi de acestia nu mai votam.asa ca…orice altceva e irelevant!

    • Să dea Brahma să ai dreptate.

    • Dacă PSD aproba legile educatiei ale lui iohanis, se compromite total în fața alegătorilor.
      PSD va fi perceput de toți, ca o anexa a peneleului, care îl slujește pe iohanis.

  2. Indiferent de ce va fi, un lucru va fi bun: USR va lua sub 10%. Posibil să nici nu intre în parlament.

    • gândiți-vă ca PSD a angajat la stat peste 100000 de oamenii si astia voteaza cu PSD inclusiv rudele lor… e groasa

    • #Johhny ..cu doi de”h”…..esti englez din Vaslui cu opt clase? …..al dra.cu.. iti iei nickname uri americane,dar ești în prăpădit cu opt clase ,care vorbește rusa !

    • USR e un partid mult prea bun pentru ce animale locuiesc în România.

    • Un lucru rau ce afirmi aici !!! Sper să ia peste 20 % … altfel, dacă nu ești un imbuibat pesedist cu job de la partid, va fi vai si amar !!!!

    • Ba as zice ca, din contra, USR ia 10% chiar daca s-ar declara ei insisi atei si homosexuali in acelasi timp (adica indiferent de ce zic adversarii despre ei)!

      Votantii lor nu vin si pleaca in functie de galeata si ulei sau in functie de cat de vocal se spanzura cei din USR, cu tricolorul, de fibra neamului. 💡

      Asta e motivul pentru care nu vor lua niciodata 30%, dar nici nu vor scadea sub 10%. 🏁

    • PSD+PNL+UDMR au condus Romania 33 de ani, USR a fost 6 luni la guvernare intro calitie dar clar din cauza lor suntem unde suntem.

  3. Dancu nu face plecaciuni la dulap, era de asteptat. Nu stiu ce e in capul astora, lol. Sa fie scandal deci, poate doar asa scapam de o lege proasta si de plagiatori?

    • Mai o criza politica ne lipseste la cate crize ne tot bantuie de vreo cativa ani.
      Talharii nostri se simt ca pestele in apa pe vreme de criza.
      Avem vreo 80 miliarde de euro de luat de la UE si noi tot dupa crize ne uitam . . .

    • Pâine și circ.

      Mai puțină pâine, totuși, ca îngrașă.

  4. „Marcel Ciolacu n-ar mai avea nici o șansă să candideze la prezidențiale.”
    Ciolacu… candidat la prezidențiale? Vai, nouă… Atât de jos să ajungem?

    • Nu zice asta….cum ar fi urmatorii „cadindați”? twodose, grindelul, geoală, fiiirrrreeeeaaaa…..

    • O da. Resurse avem, se lucreaza intens.

    • Eu cred ca tu ai impresia ca funcția prezidențială e cine știe ce chestie, ceva între Macron si Ceaușescu.
      Alegerile prezidențiale sunt doar pentru prostime sa se umfle in pene, sa mai degaje ceva aer.
      Puterea in RO e deținuta de cine are majoritatea in parlament si guvernul.
      Așa apar prosti care zic ca l-au votat pe Iohannis si nu a făcut nimic, ei habar neavând ce presupune funcția prezidențială. Dar deh e si vina lui Klaus, asta e România educata (nu numai civic) pe care el însuși a promovat-o

    • Pai mai sunt mai putin de doi ani. In 20 de luni intram in campanie pentru prezidentiale. In maxim un an PSD trebuie sa anunte candidatul, nu il poti scoate din palarie cu 6 luni inainte, ca ai zero sanse sa castigi.

      Cine mai poate fi candidat cu sanse de la PSD? Optiunile sunt extrem de limitate si fara mari sorti de izbanda: Firea, Geoana sau dubiosul ala de la Academia Romana, care pozeaza in marele patriot. Cam asta e tot ce ar avea acum PSD pe masa cu notorietate cat de cat acceptabila.

      O sa fie Ciolacu. Si daca reuseste manevra cu candidatul AUR in turul II, vom merge cu totii frumos incolonati sa il votam pe valutistul Ciolacu. O sa fie misto, ca acum 24 de ani, cand ai mai batrani dintre noi l-am votat pe Iliescu.

      Ciolacu. Somer pana la 37 de ani, studii finalizate la batranete prin tot felul de facultati fantoma, tovarasul de pescuit si vanatoare a lui Omar Haisam si Liviu Dragnea.

      Atat putem ca natie.

    • Iohanis e un tradator și un corupt.
      Nu ca nu a făcut nimic. Dar a făcut enorm de mult rău, vezi legea educației.

    • „twodose, grindelul, geoală, fiiirrrreeeeaaaa”, toți ăștia 4 sunt de 100 de ori mai buni și competenți decât Drulă.

  5. Gaz pe foc, G4M?

  6. PSD pentru prima dată în multi ani pare că se maturizează sau mă rog vrea să facă asta cat poate un partid că PSD cu toți corupții și prostii din el . Sunt sigur că legile educației sunt un alt draft al maimuțoiului Iohannis făcute pentru imagine și nu pentru consistenta ( îl cunoaștem pe omul de lut după 2 mandate , in care a mimat că ar fi ceva președinte) . In fine vreau sa zic că mă bucur că văd la PSD inițiative anti demagogice ( fara penali in funcții publice , demarată de Usr dar votată cu ajutorul lobby-ului PSD ) ( cu tot că pot fi interpretabile ca speculante ) dar sa ne bucuram zic , pentru că PNL a ajuns un partid care seamănă mai degrabă cu PSD în epoca Dragnea cu mulțimea lui de hoți ( Ciuca, Bode, Alina Gheorghiu, Predoiu, ăla de la Sinaia vezi articolul Recorder etc ) . La cat mai multa maturizare tuturor deși la noi in Est pare că doar sub forță accidentelor vine.

    • Aiurea.

      Ciolacu vrea sa renegocieze protocolul, pentru a pastra ministerele cu multi bani, adica Finantele si Transporturile. De aia ii pune sula in coaste lui Iohannis. „Nu ne dai ce vrem? Blocam mizeria aia cu Romania Educata, sa vedem ce faci!”. Ca altfel, ce sa zic. mor Ciolacu, Caciu sau Budai de grija educatiei din Romania. Unii care de abia au terminat scoala si aia in facultati dubioase, la batranete.

      E posibil ca PSD-ul sa tinteasca si mai sus: sa rupa coalitia in 2023, pentru a nu mai deconta electoral pana anul viitor. Iti dai seama cum ar arata un guvern minoritar PNL cu 30% sustinere parlamentara timp de un an, inainte de alegeri si cu un PSD dispus sa dea in ei ca in toba in parlament? Ca PNL nu mai are nicio sustinere acolo, a avut grija sa rupa orice punte cu USR-ul.

  7. PSD si Ciolacu nu pot face nimic din toate astea .
    Textul nu contine nici macar o firimitura de adevar fie el si probabil .Alegeri anticipate nu se pot face in Romania zilelor noasrtre. CCR a spus de mult in ce conditii pot fi facute alegeri Anticipate .Ciolacu si PSD nu pot pleca de la guvernare stiut fiind ce au patit USR isti cind au „sters-o englezeste ”.De modiificat intelegerea este si mai greu de facut atita timp cit Presedintele a girat aceasta Coalitie si implicit formula ce ne prezinta ”Intelegerea ” facuta ea neputind fi modificata fara un accept anterior exprimat de Presedinte .Tot ceea ce pot face este sa joace cum li se cinta de la Cotroceni avind in vedere si razboiul din Ucraina ce necesita o anume forma de liniste cetateneasca .Cetatenii au inteles si nici macar nu mai vin la tot felul de mitinguri anuntate in Media fapt ce confirma cum Romania tacuta nu are deaface cu Opozitia politica ce a devenit irelevanta .Opozitia Romanesca nu poate nici macar sa se coaguleze intr-o Alianta .Pina in 2024 multi vor deveni irelevanti politic iar daca se modifica sistemul electoral nici macar nu mai prind Parlamentul .

    • „Alegeri anticipate nu se pot face in Romania zilelor noasrtre.”

      Ba da si inca extrem de simplu. Caderea guvernului prin motiune de cenzuri, plus doua respingeri de guvern in parlament. Daca PSD iese de la guvernare si refuza orice propunere din partea lui Iohannis/PNL, treaba e cam gata.

      Sau cine stie, poate se duce Iohannis cu caciula in mana la USR, sa ii voteze iar guvernul, ca in 2019. Nope, nu se va intampla.

      Dca PSD vrea anticipate, le va obtine. Dar nu e sigur ca vor asta.

    • Silicoane citeste decizia CCR ce printre multe altele ne arata cum parlamentarul este ales de catre popor pentru un mandat fix de patru ani iar partidele din Parlament nu pot decit sa decida in spiritul functionarii statului nu in spiritul demolarii acestuia .Altfel am avea alegeri anticipate la nesfirsit de fiecare data cind un sef de partid nu ar fi multumit .

  8. din timp in timp, cand crezi ca e o majoritate stabila, se intampla cate ceva cu majoritatea stabila, cei 4 asasini, oculta, statul paralel, opozitia … si uite asa pro.sti.mea inghite „atacurile” .. sinecurile curg, contractele cu dedicatie, legile pentur smecheri , PENSIILE SPECIALE …

  9. Aștept să vină iar analiștii lui pește să invoce STABILITATEA DOMNE.

  10. Coalitia merge bine, useristii si prietenii lor auristi pot sta linistiti pe tusa.

    • Da, merge bine. Se fura in liniste, organizat. Procurorii tin de sase, iar judecatorii sunt gata sa inchida si ultimele brese in sistem, in cazul unor politicieni nefericiti ajuns totusi la proces. CCR-ul e si el neobosit: e gata sa anuleze din pix probe din dosare, sa declare ilegale instante intregi de judecata si sa scurteze termenele de prescriere a faptelor penale.

      Peste toti troneaza marele om politic numit Iohannis, cel care a asigura linistea si stabilitatea natiei.

  11. Epigonii lui Tudorel Toader incep iar cu atacuri la presedinte, suspendare, idei diverse. A clacat el, C. Antonescu si rezolva problemele pe caiea asta M. Ciolacu. Mai nou V Dancu calca dezinvolt in strachini, dar poate nu e o noutate, nu a fost luat in seama cine stie ce.
    Nu au nici o idee, nici unii si ne invartim in cerc. Lipsa de scoala , de cultura si afundarea in baltoaca, singura perspectiva din oricare pdvd politic, care este de fapt, politicianist.

    • Presedintele ala pe care il aperi e un personaj politic care a acceptat si promovat in guvern personaje precum Florin Roman, Ciuca, Campeanu sau Bode. Toti nulitati profesionale, toti dovediti ca plagiatori ordinari.

      Asa ca mai usor cu apararea lui Iohannis si a proiectului lui sinistru despre educatie, invocand „lipsa de scoala” de scoala a PSD-ului. Ca vorbesti de funie in casa spanzuratului.

    • Silicoane ce nu ce nu ai inteles . romania va fi condusa pina in 2028 de cele doua mari partide aflate in coalitie . opozitia nici macar nu poate coagula un pol de putere si nici nu are cum sa isi puna in practica un eventul program comun .

  12. Peneleu nu mai exista, doar mafia va rămâne împreună cu cea de la pesedeu

  13. Dar daca se doreste putin freamat si daca presedintele ramane la actualul pm, pe motiv de situatie de razboi in est? Pentru ca nu ar respecta intelegerea cu rotativa, il pot suspenda? Era un partid care aduna semnaturi pe strada acum niste luni, un an, unii s-ar bucura. Bulgarii au instabilitate politica, noi, sa n-avem si noi falitii nostri?

  14. FARĂ CIUMA ROSIE SI GALBENĂ LA GUVERNARE!

  15. „Tensiuni crescande intre PSD si PNL” la TV si pe Facebook!!!
    In coalitie PSD si PNL si UDMR se pupa-n bot la osul de ros!
    AZI, Marcel Ciolacu: „Liderul PSD a lansat și o invitație pentru PNL: demararea unei discuții pentru o alianță politică care să meargă la alegerile din 2024. ”Sunt perfect de acord: dacă dorim să transformăm coaliția într-o alianță e momentul să ne așezăm la masă și să avem o alianță pentru România între cele două mari partide”.
    „Tensiuni….”!!!!

    • ce nu ai inteles . romania va fi condusa pina in 2028 de cele doua mari partide aflate in coalitie . opozitia nici macar nu poate coagula un pol de putere si nici nu are cum sa isi puna in practica un eventul program comun .

  16. ăștia joaca și in opoziție și la guvernare. Sunt doar disperați …maine își ataca miniștrii și proiectele de legi 🤣

  17. Cata intelepciune si profesionalism la politicienii ne.ocom.uniști sekuristi din Romania.Ba daca vin rușii o sa lupte cara pentru voi ,fii și nepoții voștri de hoți și pa.r.az.iti

  18. Adevărul este că PNL-ul a ajuns cel mai jalnic partid din politica românească, chiar mai jalnic decât USR-ul, lucru greu de reușit. Orice s-ar întâmpla, ne așteaptă vremuri crâncene până în anul 2028.

    • De asta multi nu isi mai bat capul cu politica, formand un cerc vicios.
      Este ffff. greu sa iti mai pastrezi interesul cand in 2024 vei avea de ales intre Simion, Sosoaca, Drula/Kovesi (serviciile vor decide), Ciolacu/Firea, Ciuca.
      In plus, chiar daca te sacrifici, analizezi, dezbati si faci cea mai buna alegere, vezi ca vei fi unul din putinii (prosti) care si-a dat interesul, ceilalti 99% votand dupa feisbuc sau dupa ureche.

  19. Au făcut ei această coaliție contra naturii, din motive de stabilitate dar întreb și eu: cum doamne iarta-ma sa pui pe Ciolacu prim ministru!? La cum este, cum vorbește, cum arată… transmite un mesaj înfiorător pentru România!
    Chiar daca suntem multi proști parcă totusi e prea mult. Trebuie să oprim mizeria asta.

  20. Deci planul e ca Ciolacu sa ajunga presedintele Romaniei. Pt asta se incaiera cele doua gasti mafiote. La ce minte au votantii, asta merita tara.

  21. PSD nu poate merge in alegeri anul viitor fiind la guvernare pentru ca va deconta guvernarea. Ca atare incearca orice este posibil sa scape din lat. Vrea sa modifice acordul de rotatie, vrea sa introduca noi taxe pentru comapanii, vrea sa ii taxeze pe bogati si multe altele doar doar vor justifica iesirea de la guvernare.

  22. nu iese nimeni de la guvernare orice ar fi si oricat de mult se cearta.problema este ca o sa avem aceasta cualitie pana in 2028.nu mai ai cu cine sa votezi,asta e problema.data trecuta am mai votat cu usr-ul credeam ca o sa faca ceva dar nu au facut nimic.ba chiar ne-ar fi intepat cu japca daca ar fi putut.acuma doar georgica simion poate o sa faca ceva daca o sa fie votat…nu stiu…

  23. Ligioanele astea numite PSD,PNL,nu san instare decat sa mimeze democratia. Comunişti deghizati.

  24. Cine îl votează președinte pe Ciolacu sau pe prietena lui Coldea, prefăcuta de Kovesi? Never!!!

  25. Pentru escrocii ăștia, care au mătrășit toate bogățiile țării pentru propriul buzunar, românii nu contează nici cât o ceapă degerată!