G4Media.ro

Tensiuni fără precedent între DNA și Ministerul de Interne: Parchetul anticorupție acuză…

Sursa: Colaj G4Media.ro

Tensiuni fără precedent între DNA și Ministerul de Interne: Parchetul anticorupție acuză MAI că a dezvăluit detalii din anchete și a dat un comunicat care ”nu are la bază date oficiale din ancheta penală și se bazează pe presupuse surse judiciare”

Direcția Națională Anticorupție (DNA) acuză Ministerul Afacerilor Interne (MAI) că a comunicat public fără să aibă date oficiale și bazându-se ”pe presupuse surse judiciare”. Ieșirea fără precedent a DNA vine după ce MAI a publicat pe site-ul oficial o declarație de presă în care dădea detalii despre percheziții în șase județe la suspecți într-un dosar de obținere ilegală a permiselor de conducere.

  • ”Comunicarea oficială cu privire la dosarele DNA se face exclusiv de către DNA, după aprobarea procurorului de caz și în limitele prevăzute de normele interne și directivele UE în materie. În consecință, comunicarea publică a MAI cu privire la acțiunile DNA din data de 26 noiembrie 2020, nu are la bază date oficiale din ancheta penală și se bazează pe presupuse surse judiciare”, arată DNA arată în comunicatul său de miercuri.

În plus, DNA subliniază că ”acțiunile operative ale Direcției Naționale Anticorupție sunt organizate și conduse numai de procurorii DNA, instituție de parchet independentă față de orice altă instituție sau autoritate publică. Acțiunile DNA sunt desfășurate în principal de către procurori împreună cu poliția judiciară a direcției și, când este nevoie, se apelează la sprijinul unor forțe polițienești din cadrul MAI, în conformitate cu legea”.

Reacția DNA vine după ce purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă, postată ulterior și pe site-ul Ministerului, în care arăta că ”Ministerul Afacerilor Interne continuă lupta împotriva criminalității desfășurând acțiuni operative de amploare la nivelul întregii țări” și dădea detalii concrete despre dosarele în care erau efectuate percheziții în mai multe dosare în care erau în desfășurare percheziții chiar la acel moment.

De altfel, ministrul de Interne, Marcel Vela, a fost criticat în ultima perioadă pentru că a atras Ministerul Afacerilor Interne în campania electorală, folosind activitatea polițiștilor în interes propriu (Sursa).

În 11 noiembrie, Vela a anunțat o uriașă campanie anti-interlopi, cu sute de percheziții simultane în zeci de dosare. Rezultatul Zilei Z a fost contestat chiar în interiorul ministerului, potrivit surselor G4Media.ro. Astfel, ofițeri de rang înalt au contestat metodele fostului primar din Caransebeș și au avertizat că programarea a sute de percheziții simultan a dus la pierderea caracterului secret al unor operațiuni și avertizarea celor vizați, care au putut șterge urmele.

Comunicatul integral al DNA:

Cu referire la anumite informații vehiculate în mass media, susținute și de o declarație de presă publicată pe pagina de internet a MAI, privind anchete penale desfășurate de DNA, suntem în măsură să precizăm următoarele:

– Acțiunile operative ale Direcției Naționale Anticorupție sunt organizate și conduse numai de procurorii DNA, instituție de parchet independentă față de orice altă instituție sau autoritate publică.
– Acțiunile DNA sunt desfășurate în principal de către procurori împreună cu poliția judiciară a direcției și, când este nevoie, se apelează la sprijinul unor forțe polițienești din cadrul MAI, în conformitate cu legea.
– La data de 26 noiembrie 2020, procurorii DNA – Serviciul teritorial Suceava desfășoară activități de urmărire penală într-un număr de trei dosare penale împreună cu ofițeri de poliție judiciară proprii și cu sprijinul unor ofițeri de poliție ai Direcției Generale Anticorupție din cadrul MAI, delegați de procurorii DNA.
– Comunicarea oficială cu privire la dosarele DNA se face exclusiv de către DNA, după aprobarea procurorului de caz și în limitele prevăzute de normele interne și directivele UE în materie.
– În consecință, comunicarea publică a MAI cu privire la acțiunile DNA din data de 26 noiembrie 2020, nu are la bază date oficiale din ancheta penală și se bazează pe presupuse surse judiciare.
La acest moment sunt în desfășurare audieri la sediul Serviciului Teritorial Suceava al DNA, unde au fost duse probe ridicate în urma perchezițiilor domiciliare.

DNA va oferi informații oficiale cu privire la încadrarea juridică și la starea de fapt, în cursul zilei de azi, în momentul în care situația judiciară o va permite, după aprobarea procurorului de caz.

Comunicatul integral al MAI (sursa):

Astăzi, 26 noiembrie a.c., purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă, la sediul MAI.

Regăsiți, mai jos, textul declarației:

„Vreau să precizez că Ministerul Afacerilor Interne continuă lupta împotriva criminalității desfășurând acțiuni operative de amploare la nivelul întregii țări.

În acest moment, la nivel național, sunt în desfășurare aproape 200 de percheziții domiciliare pentru combaterea infracționalității și tragerea la răspundere a persoanelor implicate în comiterea de fapte penale.

Perchezițiile sunt efectuate sub supravegherea procurorilor de la unitățile de parchet competente, în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârșirea unor infracțiuni grave, precum constituire a unui grup infracțional organizat, contrabandă, delapidare, înșelăciune, uz de fals, camătă, șantaj, trafic de droguri și infracțiuni de corupție.

Acțiunile urmăresc documentarea activității infracționale a persoanelor bănuite, recuperarea prejudiciilor și indisponibilizarea bunurilor obținute din săvârșirea de infracțiuni sau deținute ilegal.

Permiteți-mi să vă dau și câteva exemple:

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub conducerea D.I.I.C.O.T., efectuează 28 de percheziții domiciliare, în județul Suceava, la locuințele unor persoane bănuite de contrabandă.

Din cercetări a reieșit că, începând de anul trecut, o grupare infracțională specializată în contrabandă calificată ar fi introdus în mod ilegal, pe teritoriul României, aproximativ 11.000.000 de țigarete provenite din contrabandă, pe care ulterior le-ar fi comercializat pe piața internă.

Introducerea țigaretelor s-ar fi realizat prin trecerea acestora peste „frontiera verde” cu Republica Ucraina, prin locuri stabilite anterior, situate în județul Suceava. Contrabandiștii au beneficiat și de sprijinul a 7 polițiști de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Brodina.

Prin activitatea derulată de membrii acestei grupări infracționale, s-a cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului de peste 1,6 milioane de euro, reprezentând accize și T.V.A.

Doresc să menționez că Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a acordat sprijinul necesar organelor de cercetare penală pentru instrumentarea acestui dosar.

În funcţie de rezultatele cercetărilor, vor fi dispuse măsuri în conformitate cu Legea 360 din 2002 privind Statutul Poliţistului.

Conducerea MAI manifestă toleranţă zero față de astfel de fapte şi a solicitat luarea de măsuri ferme faţă de lucrătorii instituției care încalcă legea, dar și pentru prevenirea unor astfel de fapte ilegale.

Alte 24 de percheziții au loc în Ialomița, Galați, Vrancea și Vaslui, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de delapidare cu produse petroliere, cu un prejudiciu estimat de 400.000 lei

Totodată, în Brăila, București și Galați sunt în desfășurare 23 de percheziții domiciliare, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de camătă și șantaj.

Un alt caz:

Polițiștii DGA, sub coordonarea procurorilor din cadrul DNA pun in executare aproximativ 60 de mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal privind fapte de corupție.

Printre suspecți sunt și angajați ai Serviciului de Permise și Înmatriculări Suceava, dar și alte persoane fără calitate specială implicate în activitatea ilegală de obținere a permiselor de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

Vreau să subliniez faptul că structurile Ministerului Afacerilor Interne au participat activ la instrumentarea acestui dosar, depunând toate eforturile pentru identificarea persoanele vinovate, astfel încât acestea să fie trase la răspundere.

Probele administrate au evidențiat crearea unei rețele de intermediere a obținerii permisului de conducere prin fraudarea probei teoretice și a celei practice în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 și 7.000 euro pentru un permis.

Într-un alt dosar instrumentat de colegii de la DGA sub coordonarea procurorilor se efectuează cercetări ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție, de spălare a banilor și de constituire a unui grup infracţional organizat, săvârşite în perioada 2018-2020.

Totodată, la acest moment, procurorii din cadrul DNA, împreună cu polițiștii din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vâlcea, efectuează percheziții domiciliare, pe raza județului Vâlcea, într-o cauză referitoare la fapte de corupție, divulgare de informații nedestinate publicității și obținere pe nedrept de fonduri din bugetul general al UE.

Este vorba de obținerea de subvenții de către mai multe persoane din județul Vâlcea, în perioada 2019-2020, în cadrul Programului Național Apicol.

Activitățile de astăzi se desfășoară în contextul măsurilor luate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne pentru combaterea infracționalității de orice fel și pentru asigurarea ordinii și liniștii publice.

Pe parcursul zilei, în funcție de evoluția anchetei în fiecare caz, Poliția Română va oferi informațiile ce pot fi făcute publice. ”

DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. „Orden” de zi pe cabinetul de miniștrii: „toți miniștrii sunt obligați să folosească la maximum resursele ministerelor în scopul campaniei electorale”. Semnat premierul cabinetului în parteneriat cu președintele țării.

  2. Ciobul si oala sparta … cei din cauza carora nu ne simtim in siguranta in Romania, cei care au batul palma cu clanurile si se intalnesc noaptea prin biserici, cei condusi de un maior securist in geaca de piele, cei care se fac ca ancheteaza (doar incaseaza salarii exorbitante si jefuiesc luna de luna bugetul tarii)!

    MI si DNA, 2 institutii care trebuiesc reformate fara mila din temelii!

  3. Voi credeti ca MAI si DNA lucreaza pentru voi? Pensii speciale la toti bugetarii!

    • Nu, bineînțeles că n-am crezut niciodată că un stat securist-polițienesc ca cel care conduce in acest moment România ar putea lucra pentru binele cetățenilor!!!

  4. traiasca PNL-ROMANICA-NORMALA

  5. face PNL campanie electorala… si DNA nu vrea in schema… sa investigheze DNA pe PNL.. cum trec alegerile, cum dispar si perchezitiile. Acum e fain in pandemie cai gasesti acasa pe toti

  6. Fiecare zi aduce noi si noi dovezi despre Incompetenta si Coruptia PNL.

    Care vreti sa votati PNL faceti-o dar in adancul vostru stiti si voi ca de fapt votati o clona a PSD-ului adica o banda de impostori corupti, incompetenti, ipocriti si mincinosi.

    USL traieste si pana nu il scoatem din politica tara asta va balti in innapoiere, saracie si mizerie.

  7. Atat timp cat MAI este politizat,rezultatele se vad cu tot tacamul!

  8. Bun, si dupa ziua de astazi cat mai costa un permis pentru un analfabet? Scade pretul sau urca? RAR-ul va mai inmatricula cazane furate si fara DPF activ…sau de acum ursarii vor trece la inmatricularea prin Rep. Moldova intai?

  9. Caracatița corupției este mare. Acum spre alegeri vor apărea tot felul de știri cu super eroi, pe noi poporul ne interesează asemenea știri în fiecare zi intre alegeri.

  10. Războiul serviciilor de informații SRI ul le dă clasă la toți

  11. Chiar asa, ce mai face domnul Vela zilele astea? Ca nu prea i-am mai vazut mutrisoara de cand sefii politiei ieseau la o tigara cu interlopii.
    Tot cu ochii pe interlopi, domnu’ Vela?

  12. Da unde sunt tensiunile ziaristu lu peste…de cand a plecat LCK onor DNA e in moarte clinica. Nu am mai auzit dinspre DNA decat lamentari. Vezi ca are Tapalaga si Pantazi tensiune ca nu iasa usr+ cu trebuie in alegeri

  13. Da unde sunt tensiunile ziaristu lu peste…de cand a plecat LCK onor DNA e in moarte clinica. Nu am mai auzit dinspre DNA decat lamentari. Vezi ca are Tapalaga si Pantazi tensiune ca nu iasa usr+ cu trebuie in alegeri

  14. Gabi 2 și Gabi 3 sunteți un prost.

  15. De parcă DNA nu știa că mafia MAI operează mana in mână cu mafia romana.