Tensiuni în două țări din Balcani, Vladimir Putin este acuzat că „urmărește să extindă conflictul” / Un deputat din partidul lui Vucic afirmă că Serbia ar trebui să înceapă „denazificarea Balcanilor”
O serie de evoluții îngrijorătoare au apărut în Balcani în weekend, guvernul din Kosovo acuzând Serbia vecină că încearcă să destabilizeze țara, în timp ce etnicii sârbi au blocat drumuri și au avut loc alte incidente în nord, aparent în urma unei dispute privind plăcuțele de înmatriculare și cărțile de identitate, potrivit Sky News. Tensiuni au apărut și în Bosnia iar experții cred că Vladimir Putin încearcă să extindă conflictul în această regiune, cunoscută și ca „butoiul de pulbere al Europei”.
Oficialii din Kosovo au decis să reia practica de a cere ca vehiculele care intră din Serbia să înlocuiască plăcuțele de înmatriculare din Serbia cu plăcuțe din Kosovo, Serbia având o solicitare similară pentru vehiculele din Kosovo care merg în Serbia.
De asemenea, Kosovo intenționează să împiedice minoritatea sa etnică sârbă să folosească doar cărțile de identitate sârbești la trecerea frontierei.
Iar guvernul kosovar a declarat că duminică au avut loc multe „acte agresive”, inclusiv blocarea drumurilor și focuri de armă în zonele nordice dominate de etnici sârbi – și a sugerat că acestea au fost incitate de Serbia.
Kosovo a făcut parte din Serbia până când o revoltă armată din 1998-1999 a majorității etnice albaneze din teritoriu a declanșat o represiune sângeroasă din partea sârbilor. O campanie de bombardamente a NATO pentru a forța trupele sârbești să părăsească Kosovo a pus capăt războiului.
Însă Serbia refuză să recunoască declarația de independență a Kosovo din 2008 – un refuz împărtășit de Rusia lui Vladimir Putin, care și-a exprimat în mod repetat sprijinul pentru Serbia.
Prim-ministrul kosovar Albin Kurti și președintele Vjosa Osmani l-au acuzat pe președintele sârb Aleksandar Vucic pentru proteste.
„Vucic și (Petar) Petkovic sunt principalii responsabili pentru revolte”, a scris Kurti pe Facebook. Petkovic este oficialul de la Belgrad responsabil de Kosovo.
De asemenea, Osmani a scris pe Facebook că „eforturile lui Vucic de a destabiliza Kosovo” vor eșua.
Într-adevăr, un deputat din partidul de guvernământ al lui Vucic a declarat că Serbia ar trebui să înceapă „denazificarea Balcanilor” – folosind un limbaj aproape identic cu cel folosit în mod obișnuit de Kremlin pentru invazia sa în Ucraina.
A leading member of Aleksandar Vucic’s ruling SNS says he thinks Serbia will soon be “forced to start the denazification of the Balkans”.
His underlings vocalize what Vucic thinks. In continuing to engage w/ his regime, NATO is repeating the mistakes it made w/ Putin. https://t.co/Tm0NkRP591
— Jasmin Mujanović (@JasminMuj) July 31, 2022
În comentariile care reflectă opiniile unui număr din ce în ce mai mare de comentatori geopolitici, Osmani a declarat, cu doar câteva zile în urmă, că Putin ar putea căuta să folosească țara sa ca mijloc de extindere a propriului său conflict, destabilizând în același timp continentul.
„Scopul lui Putin este de a extinde conflictul în alte părți ale lumii”, a spus ea.
„Din moment ce scopul său a fost în mod constant de a destabiliza Europa, ne putem aștepta ca una dintre țintele sale să fie Balcanii de Vest.”
Aceste evoluții vin pe fondul instabilității tot mai mari într-o altă țară vecină a Serbiei, Bosnia.
Acolo, liderul radical al facțiunilor pro-sârbe, Milorad Dodik, a declanșat o criză politică prin retragerea partidului său din instituțiile naționale.
Experții au declarat că Putin a colaborat, de asemenea, cu Serbia în această țară pentru a exacerba diviziunile etnice dintre croați, bosniaci și sârbi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.