G4Media.ro

Tensiuni în Marea Chinei de Sud: Washingtonul avertizează Beijingul, după ce nave…

sursa foto: Twitter\ Florence Parly

Tensiuni în Marea Chinei de Sud: Washingtonul avertizează Beijingul, după ce nave și avioane chineze au fost trimise în jurul Taiwanului și Filipinelor

Statele Unite au avertizat miercuri China împotriva manevrelor considerate din ce în ce mai agresive de Filipine şi Taiwan, reamintind Beijingului obligaţiile care leagă Washingtonul de partenerii săi asiatici, notează AFP, citată de Agerpres.

„Un atac armat împotriva forţelor militare, navelor sau avioanelor filipineze din Pacific, inclusiv în Marea Chinei de Sud, va declanşa obligaţiile noastre în termenii tratatului de apărare reciprocă dintre SUA şi Filipine”, a afirmat în faţa reprezentanţilor presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

„Împărtăşim îngrijorările aliaţilor noştri filipinezi cu privire la informaţiile despre o adunare continuă a forţelor maritime ale RPC (Republica Populară Chineză) în apropierea recifului Whitsun”, a declarat Ned Price.

Circa 220 de vase chineze au fost detectate de garda de coastă filipineză la 7 martie în apropierea acestui recif disputat, situat la aproximativ 320 de kilometri vest de insula filipineză Palawan, dar de atunci majoritatea s-au răspândit în arhipelagul Spratley.

China, care revendică aproape toată Marea Chinei de Sud, bogată în resurse, refuză de mai multe săptămâni să îşi retragă navele, despre care Manila afirmă că au pătruns ilegal în zona sa economică exclusivă.

Au apărut tensiuni şi cu Taiwanul, despre care Beijingul susţine că aparţine Chinei. Insula a raportat că încă 15 avioane chineze au trecut prin zona sa aeriană de apărare.

Ned Price a exprimat „îngrijorarea” diplomaţiei americane cu privire la aceste manevre: „Statele Unite îşi menţin capacitatea de a rezista oricărei forţe sau oricărei alte forme de constrângere care ar pune în pericol securitatea sau sistemul social sau economia poporului din Taiwan”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat s-a referit în aceşti termeni la o lege americană care defineşte relaţiile cu Taiwanul, „Taiwan Relations Act”, obligând Washingtonul să ofere insulei mijloacele de apărare împotriva Beijingului.

Preşedintele american, Joe Biden, a promis că va apăra ferm aliaţii SUA şi, rareori în comun cu predecesorul său Donald Trump, s-a arătat favorabil respingerii energice a veleităţilor chineze.

sursa foto: Twitter\ Florence Parly

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. "Au apărut tensiuni şi cu Taiwanul, despre care Beijingul susţine că aparţine Chinei", relateaza bugetarul american

    Taiwanul a fost un Deveselu din Asia pana in 1980. Azi nu e nici macar atat. SUA nu recunoaste Taiwanul ca tara, nu are ambasada sau tratate cu acea comuna.